to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έλεγχος του ΣΕΠΕ στα Mikel: Δεκάδες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διενήργησε πανελλαδικά 103 ελέγχους σε καταστήματα της γνωστής αλυσίδας εστίασης «Mikel»: Διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις που αφορούν «μαύρη» εργασία και 35 που αφορούσαν υποδηλωμένη εργασία, ενώ υπήρξαν ακόμα 15 άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.


Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων και τις καταγγελίες που φτάνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, το ΣΕΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, πραγματοποίησε 103 ελέγχους σε Mikel όλης της χώρας. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία και 35 που αφορούσαν υποδηλωμένη εργασία, ενώ υπήρξαν ακόμα 15 άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη αλυσίδα, η οποία εμφανίζεται ως... πρότυπο επιχειρηματικότητας, με περίπου 140 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κυριαρχεί η εντατικοποίηση της εργασίας και η πολυαπασχόληση των εργαζομένων ενώ, πρόσφατα (Πέμπτη 9/3), 22χρονος διανομέας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, εν ώρα εργασίας στον Κολωνό. Το τραγικό αυτό συμβάν δεν μπορεί, φυσικά, να θεωρηθεί τυχαίο. Αντίθετα, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την επικίνδυνη, για τους εργαζόμενους, κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του επισιτισμού λίγους μόλις μήνες μετά από ένα άλλο τραγικό περιστατικό, αυτό στα Εverest της πλατείας Βικτωρίας. 

Χαρακτηριστικά περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας της εν λόγω αλυσίδας έχουν γίνει γνωστά και παλαιότερα. Για παράδειγμα, τα Mikel απέλυσαν εργαζόμενη στο κατάστημα του Αλίμου στις αρχές του 2015, καθώς η εργαζόμενη αντιδρούσε στην αντεργατική πολιτική της γνωστής αλυσίδας και διεκδικούσε το αυτονόητο, να τηρούνται δηλαδή οι όροι της σύμβασης που είχε υπογράψει η ίδια και οι συνάδελφοί της.

Νωρίτερα,  είχαν σημειωθεί κι άλλες καταγγελίες από εργαζόμενους σε ορισμένα από τα υπόλοιπα καταστήματα της εταιρείας, συγκεκριμένα σε Λάρισα και Δράμα. Οι καταγγελίες αφορούσαν τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και των αντίστοιχων προσαυξήσεων για υπερωρίες (νυχτερινή εργασία, κυριακές και αργίες) και τη μη καταβολή των ενσήμων και των επιδομάτων αδείας.

Όπως ανέφερε τότε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της, «στις παραπάνω καταστρατηγήσεις των αναφαίρετων εργασιακών δικαιωμάτων έρχεται να προστεθεί η καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού από την εταιρεία προκειμένου οι εργαζόμενοι να υπογράψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης». «Όλα τα προαναφερθέντα έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τον ισχυρισμό στο ίδιο το site της εταιρείας MIKEL περί "ασφαλούς επιλογής" του συγκεκριμένου επιχειρηματικού βήματος εν μέσω ύφεσης και γενικευμένης ανασφάλειας», τόνιζε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.


 

ΣΕΠΕ: Στοχευμένοι έλεγχοι με εργαλεία ανάλυσης κινδύνου

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΣΕΠΕ, διενεργήθηκαν εκατοντάδες έλεγχοι και σε αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης όπου  διαπιστώθηκαν 53 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, 33 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας και 20 άλλες παραβάσεις ενώ έχει ήδη εκπονηθεί, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, προγραμματισμός ελέγχων ειδικά για επιχειρήσεις και περιοχές στον κλάδο του τουρισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ:

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας συνεχίζει τη διεξαγωγή σειράς στοχευμένων πανελλαδικών ελέγχων, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων και τις καταγγελίες που φτάνουν στην Επιθεώρηση.

Ενδεικτικά: σε αλυσίδα καταστημάτων εστίασης διενεργήθηκαν πανελλαδικά 103 έλεγχοι όπου διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία και 35 που αφορούσαν υποδηλωμένη εργασία, ενώ υπήρξαν ακόμα 15 άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.  

Επίσης, σε αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης  διενεργήθηκαν 118 έλεγχοι, όπου  διαπιστώθηκαν 53 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, 33 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας και 20 άλλες παραβάσεις.  

Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Παράλληλα, το Σ.ΕΠ.Ε. διεξάγει από κοινού με την ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, είναι σε θέση να εντοπίζει και να ελέγχει επιχειρήσεις με υψηλή πιθανότητα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου έχει εκπονηθεί προγραμματισμός ελέγχων ειδικά για επιχειρήσεις και περιοχές στον κλάδο του τουρισμού».

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)