to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 15.09.2013

Οικονομία

Έλεγχοι ΣΔΟΕ: Εικονικά τιμολόγια για μοναστήρια ακόμα κι από φυλακισμένους

Ιερές "μπίζνες" με πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε ονόματα φυλακισμένων. Μοναστήρια, Μονές και ιερείς ενοριών στο μεγάλο "φαγοπότι" που αποκάλυψαν εντατικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ.


Δεκάδες μονές συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι των 5 δισ. ευρώ μαύρου χρήματος και παράνομων επιδοτήσεων με πλαστά παραστατικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής".

Το παζλ των αποκαλύψεων του ΣΔΟΕ συμπληρώνουν υποθέσεις απάτης κατά του Δημοσίου με εικονικά τιμολόγια, στις οποίες πρωταγωνιστούν χιλιάδες αγρότες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, αλλά και κρατούμενοι φυλακών και ιερείς.

Ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ότι η Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους είχε εμφανίσει εικονικό τιμολόγιο αξίας 600.000 ευρώ, το οποίο είχε εκδοθεί στο όνομα φυλακισμένου, που βρισκόταν στις φυλακές Διαβατών και η μονή τον παρουσίαζε ως εργολάβο του έργου αναστήλωσης.

Συμμετοχή στο μέγα σκάνδαλο με τα εικονικά τιμολόγια ανακαλύφθηκε από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ ότι είχε κι άλλη Μονή, της Κρήτης, η οποία είχε συμπεριληφθεί σε κοινοτικό πρόγραμμα για να λάβει επιδότηση.

Σύμφωνα με το πόρισμα, εμφάνιζε εικονικά τιμολόγια ύψους 270.000 ευρώ.

Περίοπτη θέση στη λίστα του ΣΔΟΕ με τις "ιερές μπίζνες" έχει κι ένας ιερέας, ο οποίος είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια αξίας 150.000 ευρώ για ανύπαρκτες συναλλαγές.

Σαρωτικοί έλεγχοι γίνονται και στα ταμεία πολλών ενοριών, όπου σύμφωνα με το ΣΔΟΕ υπάρχουν ενδείξεις διακίνησης μαύρου χρήματος, αλλά οι έλεγχοι σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ "προσκρούουν" σε κλειστά στόματα.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών βρίσκονται και αρκετές περιπτώσεις μοναστηριών, όπου οι μοναχοί ενοικιάζουν τους εξωτερικούς χώρους για πανηγύρια σε μικροπωλητές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως προκύπτει, κόβουν παραστατικά για την εκμίσθωση με ποσά που είναι τρεις φορές χαμηλότερα από το πραγματικό τίμημα που καταβάλλουν οι μικροπωλητές.

Το όργιο κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος μέσω επιδοτήσεων και προμηθειών σε τιμολόγια που είχαν κοπεί από παράκτιες εταιρείες, καταγγέλλει στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, οι υπεράκτιες εταιρείες, εκτός από την εξειδίκευσή τους σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες για να υπερτιμολογούν ή να εκδίδουν εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να καρπωθούν πολλαπλάσιες επιδοτήσεις, από αυτές που δικαιούνται.

News247.gr

 
 

inShare

NPh

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)