to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:41 | 26.08.2018

Πολιτική

Εντολή Αχτσιόγλου να ελεγχθεί η απόφαση που προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας του Α. Φλώρου

H Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, έδωσε εντολή στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ να διενεργήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου να ελεγχθεί η απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας καταδικασθέντος για την υπόθεση της Energa


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, έδωσε εντολή στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ να διενεργήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου να ελεγχθεί η απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας καταδικασθέντος για την υπόθεση της Energa, o οποίος αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Η ορθότητα της συγκεκριμένης απόφασης για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας θα ελεγχθεί εξονυχιστικά από τον ΕΦΚΑ και τα αρμόδια όργανά του.

Σε περίπτωση που η απόφαση δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης, το Υπουργείο Εργασίας θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του και όλα τα μέσα για την αναθεώρησή της.

Στο πλαίσιο αυτό θα διαταχθεί άμεσα σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθεί κάθε πτυχή της εν λόγω υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


Ελέγχεται ο φάκελος Φλώρου, ανοιχτό το ενδεχόμενο για ΕΔΕ ή και εισαγγελική έρευνα

Ερευνάται διεξοδικά ο φάκελος πιστοποίησης της αναπηρίας που οδήγησε στην αποφυλάκιση τον Αρ. Φλώρο και οι διοικήσεις ΚΕΠΑ και ΕΦΚΑ θα εξετάσουν ακόμη και την ανάγκη απόδοσης ευθυνών μέσω ΕΔΕ ή και εισαγγελικής έρευνας, είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Η απόφαση αποφυλάκισης του κ. Φλώρου ανήκει στην αρμοδιότητα του συμβουλίου των φυλακών, του συμβουλίου πλημμελειοδικών που έκρινε το θέμα. Δεν είναι απόφαση του ΚΕΠΑ, που από το 2011, είναι το αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα πιστοποίησης αναπηρίας, αλλά δεν κρίνει το αν κάποιος είναι φυλακισμένος για να του αποδώσει ποσοστά αναπηρίας», είπε ο κ. Πετρόπουλος.

Σημείωσε ωστόσο πως φαίνεται ότι δεν ελήφθη στην συγκεκριμένη περίπτωση υπόψιν από το ΚΕΠΑ, το ότι επρόκειτο για άτομο φυλακισμένο. «Δεν γνωρίζω και αν ήξεραν ότι συνέτρεχε η ιδιότητα του φυλακισμένου, αυτά θα εξεταστούν και θα τα ερευνήσουμε με ιδιαίτερη επιμονή, το αν πραγματικά ήταν σε γνώση τους η ιδιότητα του φυλακισμένου», όπως τόνισε.

Ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι «όταν κάποιος είναι φυλακισμένος είναι λογικό να έχει κατάθλιψη, δεν είναι χαρούμενος κανείς στις φυλακές. Η κατάθλιψη σε έναν που ζει κανονική ζωή μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχολογικής πάθησης για να πάρει αναπηρία. Ο φυλακισμένος χαρούμενος δεν είναι ό,τι κι αν έχει κάνει, κακώς δίδεται κατά την γνώμη μου μία τέτοια πιστοποίηση αναπηρίας για άτομο που είναι φυλακισμένος».

Προσέθεσε μάλιστα ότι είναι «πράγματι παράδοξο να δίδεται τέτοιου είδους πιστοποίηση για συμπτώματα που κάθε άνθρωπος θα είχε στη φυλακή. Αν ίσχυε αυτό για την αποφυλάκιση, θα έπρεπε να τους αποφυλακίσουμε όλους. Δεν είναι δυνατόν λογικά να στέκει κάτι τέτοιο».

Ξεκαθάρισε από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος δεν είναι εξειδικευμένος επιστήμονας, όπως οι γιατροί που στελεχώνουν το ΚΕΠΑ και «κάνουν την πιστοποίηση, δική τους είναι η γνώμη, όχι κατ' εντολή υπουργών».

«Ο προϊστάμενος του ΚΕΠΑ έχει ήδη την εντολή να ελέγξει τον φάκελο της πιστοποίησης και αυτό γίνεται ήδη», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, ενώ σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι στη συνέχεια, «ο διοικητής του ΕΦΚΑ και ο αρμόδιος υποδιοικητής μαζί με τον προϊστάμενο θα δουν τα άλλα διαδικαστικά θέματα που θα εξεταστούν. Ακόμη και αν υπάρχει ανάγκη απόδοσης ευθυνών με ΕΔΕ ή εισαγγελική έρευνα».

Όπως διαβεβαίωσε, θα γίνουν «όλες τις ενέργειες ώστε να επανεξεταστεί ταχύτατα ο φάκελος, να αποφανθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή και αν έχουν παρέλθει οι προθεσμίες να προσφύγουμε δικαστικά για την ανάκληση της σχετικής πράξης, για να υπάρχει δίκαιη και πραγματικά νόμιμη διαχείριση της υπόθεσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής ζητεί υπηρεσιακώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας διά του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του καταδικασθέντος στην υπόθεση Energa, Άρη Φλώρου, προς έλεγχο καθώς το διατακτικό του βουλεύματος δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)