to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:45 | 05.12.2022

Κοινωνία

ΕλΕΔΑ: Η Πολιτεία δεν επιτρέπεται να συγκαλύψει τις ενδεχόμενες ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ.

«Η ΕλΕΔΑ δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχη (και) γι’ αυτό το δυνάμει θανατηφόρο συμβάν και καλεί τις αρχές να διερευνήσουν σε βάθος τις ευθύνες των εμπλεκόμενων αστυνομικών, καθώς και την ενδεχόμενη ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου»


(φωτ.: EUROKINISSI)

Όπως αναφέρει αναλυτικά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη κατεδίωξαν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε 16χρονος Ρομά. Αποτέλεσμα της καταδίωξης ήταν να δεχθεί ο ανήλικος σφαίρα στο κεφάλι από το όπλο αστυνομικού και η ζωή του να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Αποτελεί τραγική ειρωνεία, ότι το περιστατικό αυτό σημειώνεται παραμονή της επετείου της δολοφονίας του ανήλικου μαθητή, Α. Γρηγορόπουλου το 2008 και ημέρα που η ΕλΕΔΑ έχει επιλέξει να οργανώσει εκδήλωση με θέμα την υπέρμετρη αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς πια πως τέτοιου είδους περιστατικά είναι μεμονωμένα.

Η ΕλΕΔΑ δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχη (και) γι’ αυτό το δυνάμει θανατηφόρο συμβάν και καλεί τις αρχές να διερευνήσουν σε βάθος τις ευθύνες των εμπλεκόμενων αστυνομικών, καθώς και την ενδεχόμενη ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου. Ο εμβολισμός των δικύκλων της ομάδας ΔΙΑΣ, -συνήθης αιτιολογία- ανεξάρτητα από το αν συνέβη ή όχι, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αλόγιστη χρήση όπλων από αστυνομικούς χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα ηπιότερα μέσα προηγουμένως.

Η Πολιτεία δεν επιτρέπεται να συγκαλύψει τις ενδεχόμενες ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ., όπως έγινε στο αντίστοιχο περιστατικό με τον θάνατο του Νίκου Σαμπάνη, ένα χρόνο πριν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)