to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Eldorado: Should I stay or should I go?

Μια άλλη νομιμότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ζητά ουσιαστικά η Eldorado μέσα και από την τελευταία ανακοίνωσή της για το σύνολο των «επενδύσεών» της στην Ελλάδα όπου προαναγγέλλει την απομείωση περιουσιακών στοιχείων της ύψους 1,2 έως 1,6 δισ. δολαρίων (μετά φόρων) στη χώρα μας.


Στην ανακοίνωση που απευθύνεται προς τους μετόχους της η Eldorado μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Πολ Ράιτ τονίζει τα εξής: «Κοιτάζοντας το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Eldorado, η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στο χαρτοφυλάκιο ενεργητικού της στην Ελλάδα και στα υλοποιήσιμα οφέλη για όλους τους μετόχους»
 

«Οι δραστηριότητές μας στην Τουρκία και την Κίνα παραμένουν σε τροχιά και εντός προϋπολογισμού για να συνεχισθούν τα επόμενα χρόνια. Τέλος, θα συνεχίσουμε να προωθούμε με βραδύ ρυθμό τα αναπτυξιακά σχέδιά μας στη Βραζιλία και τη Ρουμανία, παραμένοντας οικονομικά συνετοί στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον αναφορικά με τις τιμές των μετάλλων», πρόσθεσε ο κ. Ράιτ.


Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημειώνει ότι προκαταρκτική ανάλυση δείχνει μείωση της αξίας των επενδύσεών της, ύψους 1,2 έως 1,6 δισ. δολαρίων, που οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις της στην Ελλάδα.


Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσής της στις 12 Ιανουαρίου για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές προαναγγέλλοντας παράλληλα τη διακοπή των εργασιών και στις υπόλοιπες περιοχές δραστηριοποίησής της, εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες. To ΣτΕ στην συνέχεια ακύρωσε  την πράξη Σκουρλέτη σχετικά με την ανάκληση των αδειών για τις εργασίες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και το επίμαχο θέμα της εφαρμοσιμότητας της μεταλλουργικής μεθόδου flash smelting.
 

Η ανακοίνωση της εταιρείας βεβαιώνει την υπόθεση ότι το ΣτΕ δεν έλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύνολο των δραστηριοτήτων της σε τεχνικό επίπεδο και στο ζήτημα των αδειδοτήσεων και όλα αυτά σε συνδυασμό με μία κατά 50% πτωση της μετοχής της από τον προηγούμενο χρόνο. 
 

Έτσι όπως αναφέρει στην αναλυτική της περιγραφή των δραστηριοτήτων της στο Στρατώνι, την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές η εταιρεία θα κινηθεί ιδιαίτερα συντηρητικά περιμένοντας ουσιαστικά μια πολιτική απόφαση που θα της δίνει μια άνευ όρων νομιμοποίηση όλων των ενεργειών της.
 

Η εταιρεία φαίνεται επιπλέον να δυσκολεύεται με τον τεμαχισμό των αδειών που χρειαζόταν, τεμαχισμό τον οποίο η ίδια είχε επιλέξει ως κατάλληλο τρόπο να παίρνει ευκολότερα τις άδειες στο παρελθόν. Αυτό σήμερα δεν γίνεται εύκολα εφικτό γιατί ούτε οι υπηρεσίες περιβάλλοντος δεν φαίνονται διατεθειμένες να της δωρίσουν άδειες ενώ παράλληλα είναι έκθετη τεχνικά και περιβαλλοντικά σε έργα που απαιτούνται για την παραγωγή χρυσού στις Σκουριές όπως τα φράγματα εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων.


Οι 21 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που βεβαίωσε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το διάστημα 2012-2014 και τα πρόστιμα που ενέκρινε το Υπουργείο ύψους 1,7 δις. δεν είναι οι μοναδικές καθώς πλήθος καταγγελιών και αναφορών βεβαιώνουν πως η εταιρεία σε όλες τις εκφάνσεις των δραστηριοτήτων της έχει παραβιάσει την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που κυρώνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε εγκρίνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου το 2011.
 

Όσον αφορά την δραστηριότητά της στην ΒΑ Χαλκιδική και συγκεκριμένα το Στρατώνι η εταιρεία αναμένεται να κινηθεί κατά τη διάρκεια του 2016 σε εργασίες ανακατασκευής υπόγειων εξοπλισμών και αντικατάστασης.  
 

Ο συνολικός προϋπολογισμός Σκουριές για το 2016 αναμένεται να είναι 33,0 εκατομμύρια δολλάρια (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών συντήρησης που κινούνται κοντά στο ένα εκατ. ευρώ τον μήνα) και κάποια έξοδα αποστράτευσης. 


Στην Ολυμπιάδα θα δαπανηθούν για το 2016, σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας, 155 εκατ.ευρώ, για εργασίες ανακαίνισης και την συνεχιζόμενη ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου αλλά η παράδοση της μονάδας στις αρχές του 2017 εξαρτάται από το αν η απαραίτητη άδεια εγκατάστασης θα ληφθεί προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 και θα συνεχιστούν οι επιτόπιες εργασίες. 
 

 Σε περίπτωση που η άδεια δεν χορηγηθεί  στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η  εταιρεία αναφέρει,  θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης, μετακινώντας έτσι το έργο σε φροντίδα και συντήρηση.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)