to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Μέτρο κοινωνικού αποκλεισμού για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων

«Είμαστε αόρατοι για την κυβέρνηση», τονίζουν μεταξύ άλλων οι μαθητές των εσπερινών λυκείων


Η Κωνσταντίνα, μαθήτρια στο 1ο Εσπερινό Λύκειο Αιγάλεω, με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο σημειώνει σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα Εσπερινά Λύκεια: «Είμαστε αόρατοι για την κυβέρνηση. Σκεφθείτε μόνο ότι ανοίγουν τα σχολεία για μας χωρίς να έχουμε ερωτηθεί αν εμβολιαστήκαμε ή αν έχουμε κάνει αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ενήλικες, με παιδιά και πρωινή εργασία».

Στη συμπεριφορά της κυβέρνησης αναφέρθηκε και ο Θεόφιλος, μαθητής στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο του Ηρακλείου Κρήτης: «Η Υπουργός μας αγνοεί μέχρι και σήμερα. Δεν δέχεται ακόμη να καθίσει στο τραπέζι μαζί μας για μια συνάντηση».

Οι μαθητές και καθηγητές των Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενάντια στην διάταξη για την ελάχιστη βάση εισαγωγής που βάζει φρένο στους μαθητές και τις μαθήτριες των Εσπερινών Λυκείων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.  Η διάταξη ψηφίστηκε μόλις τον Φεβρουάριο σε μια «κλειστή» Βουλή και εν μέσω σφοδρού κύματος πανδημίας.

Όχι τυχαία, από τις πρώτες πράξεις της Κυβέρνησης υπήρξε η κατάργηση των διετών πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών ενώ ως συνέχεια αυτής της πολιτικής τώρα επιδιώκεται η απαξίωση του κοινωνικού ρόλου και του σκοπού των Εσπερινών Λυκείων.

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, τα Εσπερινά Λύκεια απευθύνονται και στελεχώνονται από ένα “ασύνηθες” ως προς τις βιοποριστικές συνθήκες, την εργασιακή κατάσταση και την ηλικιακή ταυτότητα μαθητικό δυναμικό. Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων “παλεύουν” σε καθημερινή βάση, μέσα στη δίνη των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων, ενώ, παράλληλα, δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη και αδυνατούν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους και κυρίως για οικονομικούς λόγους, να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια.

Κόντρα στα επιχειρήματα της Κυβέρνησης, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά των μαθητών Εσπερινών Λυκείων που συγκαταλέγονται στους «αιώνιους φοιτητές». Γιατί όσοι μαθητές Εσπερινών Λυκείων πετυχαίνουν στις εξετάσεις, πετυχαίνουν ακριβώς επειδή υπάρχει η ισχυρή βούληση για σπουδές τις οποίες κατορθώνουν με πείσμα και υψηλή επίδοση να τις ολοκληρώσουν, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να δείχνει πως η πολυπόθητη για την Κυβέρνηση «μείωση» του αριθμού των φοιτητών βελτιώνει την εκπαίδευση. Σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι αναμφισβήτητο ότι η Εκπαίδευση βελτιώνεται με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης και την κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Μέχρι πρότινος, η Πολιτεία είχε θεσπίσει ευνοϊκές διατάξεις για τους μαθητές των Εσπερινών, με την εξασφάλιση του 1% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

Με νομοθετική διάταξη όμως η κυβέρνηση μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τους καλεί επί “ανίσοις όροις”, να ανταγωνιστούν τους μαθητές Ημερήσιων Λυκείων.
Επανειλημμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ζητήσει από την Υπουργό Παιδείας να αποσύρει την διάταξη, ενώ με τροπολογία που κατέθεσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε η μη εφαρμογή της ενιαίας βάσης για αυτή τη χρονιά: «Κρίνεται αδικαιολόγητη η εφαρμογή της Ε.Β.Ε. ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολύ περισσότερο φέτος που επικρατούν εξαιρετικές συνθήκες λόγω της πανδημίας», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ωστόσο,  η Υπουργός Παιδείας επιμένει μέχρι και σήμερα να αναγνωρίσει το δίκαιο των μαθητών των Εσπερινών σχολείων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στερείται εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής λογικής, καθώς η βελτίωση των επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν σχετίζεται με την εφαρμογή οποιουδήποτε βαθμολογικού “κόφτη”, αλλά με ουσιαστικές αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Λύκειο. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής αποτελεί μέτρο κοινωνικού αποκλεισμού για όλους τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων της χώρας. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση όχι απλώς πρέπει να κάνει το αυτονόητο και να ακούσει τους μαθητές, αλλά πρέπει και άμεσα να άρει αυτήν την αδικία σε βάρος των μαθητών αλλά και σε βάρος της ίδιας της ποιότητας της Παιδείας της χώρας.

Από την πρόσφατη τηλε-διάσκεψη του Νίκου Ηγουμενίδη με μαθητές των Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας. Μεταξύ άλλων παρενέβη και ο πρ. υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

*Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία - Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)