to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 10.01.2023

Κοινωνία

Ελάχιστες οι ΜΕΘ για παιδιά εν μέσω έξαρσης ιώσεων και κινδύνου για σοβαρά περιστατικά

Ενώ οι ιώσεις παρουσιάζουν πρωτόγνωρη έξαρση, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας - Η Αθηνά Λινού προβλέπει ότι κάποια παιδιά θα νοσήσουν σοβαρά - Ντροπιαστικός ο αριθμός ΜΕΘ Παίδων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος


Σε όλη της την σκληρότητα αποκαλύπτεται η απάνθρωπη προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Υγείας για το δημόσιο σύστημα Υγείας, με την έξαρση των ιώσεων, του κύματος γρίπης και των κρουσμάτων covid-19.

Η απόλυτη αδιαφορία της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και η διαρκής αποδυνάμωση του ΕΣΥ, αλλά και η καθυπόταξη των πολιτικών υγείας στο sucess story του τέλους της πανδημίας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους ιδίως για τα παιδιά.

Στην πρωινή εκπομπή του OPEN «Ανοιχτή Επικοινωνία» με τον Μάνο Νιφλή και τη Χρύσα Φώσκολου, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος δίνουν δύο πλευρές μιας ζοφερής εικόνας για τη δημόσια υγεία και τους πολίτες, ιδίως για τα παιδιά.

Αρχικά, η κ. Λινού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο πρόβλημα με τα μεταδιδόμενα αναπνευστικά νοσήματα, καλώντας την Πολιτεία να προχωρήσει, τουλάχιστον, σε ισχυρή σύσταση για τη χρήση προστατευτικών μασκών στα σχολεία.

Φέρνοντας το παράδειγμα της Βοστώνης όπου κατοικούν τα εγγόνια της και πηγαίνουν σε δημόσιο σχολείο, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επισήμανε ότι εκεί τα σχολεία άνοιξαν αφού πρώτα μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν τεστ για γρίπη και για κορωνοϊό και με την υποχρέωση να φοράνε μάσκες.

Το πρόβλημα με τις ιώσεις του αναπνευστικού είναι μεγάλο, υπογράμμισε η Αθηνά Λινού, λέγοντας ότι θα υπάρξουν και κάποια παιδιά που θα νοσήσουν σοβαρά. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε επίσης ότι εκτός από τα παιδιά που θα νοσήσουν από οποιοδήποτε μεταδιδόμενο αναπνευστικό νόσημα, θα νοσήσουν και οι εκπαιδευτικοί και θα υπάρξει πρόβλημα σύντομα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Αναφερόμενη στη νέα μετάλλαξη Κράκεν του κορωνοϊού, που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτική σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές και σίγουρα ανάμεσα στον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που θα μολυνθούν κάποιοι θα νοσήσουν σοβαρά.

Αμέσως μετά, στην εκπομπή μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχεδόν παντελή απουσία κλινών εντατικής για παιδιά πίσω από τα επικοινωνιακά σόου με τις παρουσιάσεις ΜΕΘ και τις δωρεές εφοπλιστών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η χώρα μας διαθέτει μόλις λίγες δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ Παίδων. Άλλωστε είναι ακόμη πολύ νωπός ο θάνατος ενός 6χρονου παιδιού, που από τα Γρεβενά ταξίδεψε χιλιόμετρα αναζητώντας ΜΕΘ για να καταλήξει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, όπου και έχασε τη μάχη για τη ζωή. 

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, στις εφημερίες πάνε εκατοντάδες παιδιά. Υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε επίπεδο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παιδιατρικών (ΜΕΘ Παίδων) στην περιφέρεια. Υπάρχουν μόνο 18 κλίνες ΜΕΘ Παίδων σε τρία νοσοκομεία, Θεσσαλονίκη (Ιπποκράτειο), Πάτρα (Πανεπιστημιακό Ρίου) και Ηράκλειο (ΠΑΓΝΗ). Η βόρεια Ελλάδα έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Είναι γεμάτα εδώ και πολλές ημέρες. Έχουμε αρκετές διακομιδές από Κοζάνη, Γρεβενά, Δράμα, Ιωάννινα προς την Αθήνα», όπως τόνισε ο ίδιος.

Αντίθετα, «στην Αθήνα η πληρότητα των ΜΕΘ Παίδων είναι στο 50%, γιατί υπάρχουν τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αττική (Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης). Στην περιφέρεια όμως, μόνο σε τρία νοσοκομεία υπάρχουν ΜΕΘ Παίδων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ημέρες (και διαφοροποιούνται ελαφρά από τους αριθμούς που παρέθεσε ο κ. Γιαννάκος), συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 55 κλίνες ΜΕΘ Παίδων, από τις οποίες:

  • 32 στην Αττική (11 στο Αγλαΐα Κυριακού, 9 στο Αγία Σοφία, 6 στο Παίδων Πεντέλης, 6 στο Αττικό)
  • 10 στην Θεσσαλονίκη (στο Ιπποκράτειο)
  • 6 στην Κρήτη (στο ΠΑΓΝΗ)
  • 7 στην Αχαΐα (στο Πανεπιστημιακό Ρίου)

Στην Θεσσαλονίκη και την Πάτρα η πληρότητα είναι στο 100%.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ΜΕΘ που φτιάχτηκαν την περίοδο της πανδημίας «δεν είναι για παιδιά», τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού (άλλα μεγέθη για σειρά κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπως π.χ. οι αναπνευστήρες) όσο και σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού.

Ο ίδιος εξάλλου τόνισε ότι «θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν υπήρχε οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δυστυχώς, στην χώρα μας η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Σαββατοκύριακα, αργίες και νύχτες "κατεβάζει ρολά" και όλοι συνωστίζονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία και παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων».

ΠΗΓΗ: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)