to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 17.01.2018

Οικονομία

Τα στοιχεία απέναντι στην προπαγάνδα: Ελαφρύνσεις στην τετραετία για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στη διάρκεια της πενταετίας 2015 - 2019, φορολογούμενοι με καθαρά κέρδη προ εισφορών έως 17.000 (και λίγο παραπάνω) θα δουν ελαφρύνσεις σε σχέση με τα ποσά που κατέβαλαν στο δημόσιο για ασφαλιστικές εισφορές και φόρους μέχρι και το 2014, ενώ για κέρδη προ εισφορών από 12.000 και κάτω, οι ελαφρύνσεις είναι σημαντικές στη διάρκεια της πενταετίας.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα κυριαρχεί στα περισσότερα ΜΜΕ μία προπαγανδιστική “αφήγηση” σχετικά με τις εισφορές και την φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με την αφήγηση αυτή, η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών “εξοντώνεται” από την φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, πολιτική η οποία τους αποσπά έως και το 80% του εισοδήματός τους.

Σε αυτήν την αφήγηση σπάνια διατυπώνεται τεκμηριωμένος αντίλογος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σχετικά με ένα ζήτημα που αφορά αρκετούς κλάδους. 

Χρήσιμη, ως εκ τούτου, αποδεικνύεται, για όποιον θέλει να καταλάβει τι ισχύει, η ανάλυση της ιστοσελίδας taxheaven.gr, η οποία δεν χαρακτηρίζεται από διάθεση υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής αλλά, αντίθετα, παρουσιάζει με “τεχνοκρατικό” και, ας επιτραπεί ο όρος, πολιτικά “ουδέτερο” τρόπο ζητήματα φορολογίας και οικονομικής υφής. 

Στην ανάλυση της εν λόγω ιστοσελίδας με τίτλο “Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από το ασφαλιστικό και την φορολογία κατά την πενταετία 2015-2019”, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, παρουσιάζονται με αναλυτικούς πίνακες και στοιχεία οι συνολικές επιβαρύνσεις από όλες τις αλλαγές στη φορολογία και στο ασφαλιστικό στην πενταετία 2015-2019, σε σχέση με το έτος 2014, με το έτος δηλαδή που προηγήθηκε της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προκύπτει από τις αλλαγές στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, κάθε άλλο παρά αληθής είναι η εικόνα που αποπνέουν τα κυρίαρχα media σχετικά με την “αφαίμαξη” των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Ο παρακάτω πίνακας, ο οποίος έχει καταρτισθεί με βάση τις εισφορές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν για τους ελ. επαγγελματίες, είναι κατατοπιστικότατος: 

* να σημειωθεί ότι η μηδενική επιβάρυνση του 2015, είναι στην πραγματικότητα ακόμα μικρότερη σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες (δικηγόρους, μηχανικούς, ιδιοκτήτες φορντιστηρίων κ.α.), λόγω της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό τους εισόδημα. Χάρη στη σύνδεση αυτή, δεν πλήρωσαν εισφορές ανάλογα με την κλάση τους, με αποτέλεσμα να σταματήσει η συσσώρευση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα, στη διάρκεια της πενταετίας 2015 - 2019, οι φορολογούμενοι με καθαρά κέρδη προ εισφορών έως 17.000 (και λίγο παραπάνω), η μεγάλη δηλαδή πλειοψηφία των ελ. επαγγελματιών θα δουν ελαφρύνσεις σε σχέση με τα ποσά που κατέβαλαν στο δημόσιο για ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, ενώ για κέρδη προ εισφορών από 12.000 και κάτω, οι ελαφρύνσεις είναι σημαντικές στη διάρκεια της πενταετίας.

Στον αντίποδα, όσοι ελ. επαγγελματίες παρουσιάσουν κέρδη προ εισφορών από 25-30 χιλιάδες ευρώ και πάνω στη διάρκεια της πενταετίας, θα έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις.

 Ενδεικτικά, ένας επαγγελματίας με καθαρά κέρδη προ εισφορών 10.000 ευρώ, θα “γλιτώσει” συνολικά 4.780 ευρώ, συγκριτικά με το 2014.

 Επίσης, ένας άλλος με κέρδη 15.000 ευρώ, θα έχει μικρότερη επιβάρυνση, της τάξης των 1.556 ευρώ, σε σχέση με ό,τι ίσχυε το 2014. 

Από την άλλη, ένας ελ. επαγγελματίας με κέρδη 50.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί σημαντικά σε σχέση με το 2014: θα καταβάλει σε φόρους και εισφορές 28.359 ευρώ παραπάνω. 

Ως εκ τούτου, καταρρέει το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί μεγαλύτερης επιβάρυνσης κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς οι χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες θα δουν σημαντικές ελαφρύνσεις. 

Από το 2019 και μετά που οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στη βάση: «καθαρά κέρδη πρηγ. έτους + εισφορές προηγ. έτους»,  οι επιβαρύνσεις ανά κλιμάκιο εισοδήματος και τα ποσοστά που καταλήγουν στο κράτος εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)