to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ελ. Ράικου: Εγώ εξέλαβα ότι με πίεζε ο Παπαγγελόπουλος να κατασκευάσω στοιχεία

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς δεν στοιχειοθέτησε καμία από τις κατηγορίες για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη - Μϊλησε μόνο για την αίσθησή της ότι δεχόταν πιέσεις να κατασκευάσει στοιχεία


Καταθέτει στο Ειδικό Δικαστήριο η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Στη σύντομη εισαγωγική τοποθέτησή της, η κ. Ράικου επανέλαβε το ότι πιεστικά είχε ερωτηθεί από τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και μετά από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση Novartis και για τυχόν εμπλοκή σε αυτήν πολιτικών προσώπων. Αισθάνθηκε όπως είπε, ότι απειλήθηκε από τον πρώην αν υπουργό, προκειμένου να κατασκευάσει στοιχεία.

Στον «βομβαρδισμό» των ερωτήσεων της προέδρου του Δικαστηρίου, κ. Ηλιοπούλου, η Ελένη Ράικου παραδέχθηκε ωστόσο, και μάλιστα πολλές φορές, ότι δεν υπήρχε κανένα πραγματικό περιστατικό και ότι ήταν δική της αίσθηση ότι της ζητήθηκε να κατασκευάσει στοιχεία. Η πρόεδρος του δικαστηρίου τη ρώτησε πότε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός την πίεσε να κατασκευάσει στοιχεία, ενώ ήταν μόλις μερικούς μήνες η δικογραφία στα χέρια της και πώς εξηγεί το γεγονός ότι η διάδοχός της, Ελένη Τουλουπάκη, την οποία η ίδια η κ. Ράικου, αλλά και κύκλοι κατονόμαζαν ως καθοδηγούμενη από τον πρώην υπουργό, «σκόνταψε» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα ένα χρόνο αργότερα.

Η Ελένη Ράικου δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει κάποια απάντηση. Η πρόεδρος προχώρησε σε ερωτήσεις για την υπόθεση των φρεγατών (Λιακουνάκος-Παπαντωνίου) και το γεγονός ότι δεν είχε διαβιβαστεί στην ανακρίτρια από την πρώην εισαγγελέα κ. Ράικου και τους επίκουρους εισαγγελείς της ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας. Η κ. Ράικου είπε ότι ήταν παράλειψη ενός από τους επίκουρους εισαγγελείς και φυσικά διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος με σκοπό την απόκρυψη του υλικού αυτού.

Η πρόεδρος συνέχισε τις ερωτήσεις. Και ενώ η κ. Ράικου διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρχε δόλος στη δική της περίπτωση, δεν έδωσε την ίδια διαβεβαίωση στη Βουλή και για τη συνάδελφό της Ελένη Τουλουπάκη.

Η Ελένη Ράικου με τις απαντήσεις της ουσιαστικά απαλλάσσει πλήρως τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Είπε ότι «ο φόβος της την έκανε να παραιτηθεί», ωστόσο δεν εξήγησε πώς στην επιστολή της μιλάει για «συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών». Στη συνέχεια ανασκεύασε, κάνοντας λόγο για φόβο και πιέσεις.

Πρόεδρος: Υπηρετούσε συμφέροντα ο Παπαγγελόπουλος ή σας πίεζε να διερευνήσετε την υπόθεση;

Ράικου: Με πίεζε για πολιτικά πρόσωπα και εγώ μόνη μου εξέλαβα ότι ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία.

Πρόεδρος: Γιατί δεν στείλατε εσείς την αναφορά των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής;

Ράικου: Δεν υπήρχαν ονόματα, γι' αυτό δεν την έστειλα αμελλητί.

Πρόεδρος: Όμως αυτό δεν ισχυρίστηκε και η κ. Τουλουπάκη που κατηγορείται για το ίδιο;

Ράικου: Δεν υπήρχαν ονόματα. Γι' αυτό δεν τα έστειλα. Δεν ξέρω τι έγινε μετά.

Η Ελένη Ράικου ήταν στο ίδιο γραφείο με την Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από το 2000, και παραδέχθηκε ότι πήγε στο γραφείο του 5-6 φορές, αλλά όπως είπε για «υπηρεσιακά θέματα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)