to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 14.03.2019

Πολιτική

Ελ. Χατζηγεωργίου: Στήριξη σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας για «την ανάδειξη και προώθηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και την ένταξή της σε μια αναπτυξιακή τροχιά», υπογράμμισε η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην 32η «Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη».


Η κ. Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε «συνάντηση–θεσμό», που μετρά πάνω από 30 χρόνια σταθερής και αδιάλειπτης παρουσίας στα επιστημονικά, πολιτισμικά και εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας, το συγκεκριμένο συνέδριο και σημείωσε: «Από την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, μέχρι τη Φλώρινα και το Αμύνταιο, ένα ευρύ φάσμα αρχαιολογικών τεκμηρίων, ανασκαφικών ερευνών, επιστημονικών εργασιών και μελετών, αναδεικνύει τον τεράστιο πλούτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και διαφυλάσσει την ακεραιότητα και τη συνέχεια του ιστορικού παρελθόντος της Μακεδονίας και της Θράκης».

Αναφερόμενη στο έργο των αρχαιολόγων, τόνισε ότι λειτουργούν ως «θεματοφύλακες της ταυτότητας και της καταγωγής μας και ως συνεχιστές μιας από τις πλουσιότερες ιστορικά και πολιτισμικά χώρες του κόσμου» και υπογράμμισε την υποστήριξη του ΥΜΑΘ αλλά και της ίδιας προσωπικά, σε κάθε προσπάθειά τους για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την ένταξή της σε αναπτυξιακή τροχιά. «Προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε, «διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μας και προσδοκούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες».

Για τα αρχαιολογικά ευρήματα σημείωσε ότι «αποτελούν όχι μόνο επιστημονικό πεδίο αναστοχασμού, αλλά και το απαραίτητο υπόβαθρο μιας αναπτυξιακής πορείας στη βάση της τουριστικής αξιοποίησης, φέρνοντας στο προσκήνιο απομονωμένες μέχρι σήμερα περιοχές και ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων με τις αρχαιολογικές εργασίες, όπως η διάνοιξη του Διαδριατικού Αγωγού (TransAdriaticPipeline - TAP) και οι εργασίες σε κεντρικούς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στην «καρδιά», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, της Θεσσαλονίκης, η κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι έρχονται «στο φως μια μεγάλη ποικιλία άγνωστων μέχρι σήμερα θέσεων και ευρημάτων, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη διασύνδεση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς με την οικονομική ανάπτυξη».

Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη «να καταφέρουμε από κοινού να μετατρέψουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη σε πρωταγωνιστή της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, έχοντας τη σκέψη μας στο ιστορικό μας παρελθόν και τη ματιά μας σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)