to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 15.03.2019

Πολιτική

Ελ. Χατζηγεωργίου: Προσήλωση της κυβέρνησης στην ενίσχυση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες

"Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τα ζητήματα που τίθενται από τη μεριά των εργαζομένων, να τα συζητήσουμε και να βρούμε την καλύτερη λύση, γιατί θεωρούμε ότι τόσο ο ρόλος των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο σύνολο των ωφελουμένων όσο και ο ρόλος των εργαζομένων είναι σημαντικός" τόνισε σήμερα η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης


"Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τα ζητήματα που τίθενται από τη μεριά των εργαζομένων, να τα συζητήσουμε και να βρούμε την καλύτερη λύση, γιατί θεωρούμε ότι τόσο ο ρόλος των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο σύνολο των ωφελουμένων όσο και ο ρόλος των εργαζομένων είναι σημαντικός" τόνισε σήμερα η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, μιλώντας στο 2ο περιφερειακό συνέδριο δομών των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και παιδιών με ειδικές ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) των δήμων, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. "Κύριο μέλημά μας θα είναι η προσήλωση της κυβέρνησης στην ενίσχυση αυτών των δομών και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτές" είπε χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός χαρακτήρισε τις εν λόγω δομές ως πυλώνα κοινωνικής πολιτικής για το παιδί και την οικογένεια, σημείωσε ότι η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα ασχολήθηκε με τη διατήρηση και διεύρυνση των δομών και υπογράμμισε ότι αυξήθηκε ο κύκλος των ωφελούμενων. Παράλληλα αναγνώρισε ότι ο κλάδος των εργαζομένων των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και πρόσθεσε: "βούλησή μας είναι να βρούμε τη δυνατότητα επίλυσης όλων των ζητημάτων, δηλαδή μονιμοποίησης αυτών των θέσεων εργασίας". Σχολίασε όμως ότι "τα ζητήματα αυτά έχουν να κάνουν με προγράμματα ΕΣΠΑ, έχουν να κάνουν με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και είναι αρκετά περίπλοκα".

Τη θεσμοθέτηση μόνιμων δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε κάθε δήμο της χώρας με σταθερή και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνιμες θέσεις εργασίας για το προσωπικό ζήτησαν οι πρόεδροι του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στις δομές αυτές Γιάννης Παπαχατζής, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε μάλιστα μέχρι τα τέλη Απριλίου ο χρόνος είναι αρκετός, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη που έγινε για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι".

Από την πλευρά των κομμάτων, ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, τόνισε ότι ο σεβασμός και η φροντίδα της κοινωνίας απέναντι στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά και οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής τού κόμματος, αναφέρθηκε στη ρύθμιση για το "Βοήθεια στο σπίτι" και πρόσθεσε ότι εφόσον τα προγράμματα των ΕΣΠΑ ικανοποιούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα πρέπει να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, τομεάρχης διοικητικής ανασυγκρότησης, Γεώργιος Γεωργαντάς, τάχθηκε υπέρ των μόνιμων θέσεων εργασίας στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπάγονται απευθείας στους δήμους και πρόσθεσε ότι όπως και στην περίπτωση του προγράμμματος "Βοήθεια στο σπίτι" μπορεί να ισχύσει η ενισχυμένη μοριοδότηση των εργαζομένων, στο πλαίσιο όμως μιας ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο Χρόνης Μακρίδης, εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι χρειάζεται ένα πλέγμα υποστήριξης σε όλα τα στάδια τεκνοποίησης και ανατροφής του παιδιού και στο πλαίσιο αυτό το ΚΙΝΑΛ ήδη πρότεινε την ένταξη των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με το δυναμικό και τον εξοπλισμό τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 382 δημοτικές δομές ΚΔΑΠ, σε 159 Δήμους, και εξυπηρετούν 36.964 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών ενώ φέτος ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 58.650. Επίσης λειτουργούν 59 δημοτικές δομές ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε 54 Δήμους και εξυπηρετούν 3.886 παιδιά και άτομα με αναπηρία, ενώ ο αριθμός των αιτούντων ανήλθε σε 4.158. Στις δομές αυτές εργάζονται 2.050 εργαζόμενοι ενώ η χρηματοδότησή τους γίνεται από τη δράση του ΕΣΠΑ για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Αποστολή των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ είναι η προσφορά παιδαγωγικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων σε παιδιά και άτομα με αναπηρία μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, σε ένα ασφαλές και κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)