to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 17.05.2019

Διεθνή

Εκβιαστικοί υπαινιγμοί ηγετικού στελέχους των νεοναζί εναντίον του Αυστριακού αντικαγκελάριου

Σάλο προκαλούν οι σημερινές αποκαλύψεις για εκβιαστικούς υπαινιγμούς απέναντι στον αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε για υποτιθέμενο εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν του, τους οποίους διατυπώνει σε μακρά συνέντευξή του στο νέο τεύχος του γερμανικού νεοναζιστικού περιοδικού "N.S. Heute" (Εθνικοσοσιαλισμός σήμερα) ο θεωρούμενος ως αρχηγός των νεοναζιστών στην Αυστρία Γκότφριντ Κιούσελ.


Ο Κιούσελ, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Ιανουάριο, έπειτα από σχεδόν επτάχρονη παραμονή του στις αυστριακές φυλακές για ναζιστική δράση, και ο οποίος απεικονίζεται τώρα στο εξώφυλλο του περιοδικού, "σχολιάζει" στη συνέντευξή του τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην Όστμαρκ (σ.σ. όπως αποκαλούσαν οι Γερμανοί ναζιστές την Αυστρία), υπαινισσόμενος ότι διαθέτει επιβαρυντικές πληροφορίες κατά του Στράχε, "τις οποίες ίσως χρειαστούμε ακόμη μία φορά...", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Και ενώ ο εκπρόσωπος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δήλωνε σήμερα "κανένα σχόλιο", σύσσωμη η αυστριακή αντιπολίτευση και αντιστασιακές οργανώσεις ζητούν από τον Αυστριακό αντικαγκελάριο και αρχηγό του -- συγκυβερνώντος με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -- να αποσαφηνίσει την θέση του και να καταθέσει μήνυση εναντίον του Γκότφριντ Κιούσελ ή να υποβάλει την παραίτησή του.

Όπως επισήμανε το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του Σοσιααλδημοκρατικού, Τόμας Ντρόζα, "ο Στράχε τελεί μαζικά υπό πίεση και πρέπει να ξεκαθαρίσει -- και δια της δικαστικής οδού -- την υπόθεση Κιούσελ, να δημοσιοποιήσει τις δραστηριότητες του ή να παραιτηθεί άμεσα".

Ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι, "κάθε άλλο παρά εκπλήσσουν οι διασυνδέσεις του Στράχε με τον νεοναζιστικό χώρο, που είναι ήδη καλά τεκμηριωμένες, ωστόσο με τις νέες δηλώσεις τίθεται το ερώτημα τι έχει στα χέρια του ο Κιούσελ πέρα από τα ήδη γνωστά, και αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό".

Από την πλευρά του, το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) διερωτήθηκε για το "πώς είναι δυνατόν ένας από τους πλέον διαβόητους νεοναζί της χώρας να ασκεί πίεση στον αντικαγκελάριό της", ζητώντας από τον Στράχε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, καθώς κατέχει "ένα από τα υψηλότερα αξιώματα στην Αυστρία".

Από το ΝΕΟΣ επισημαίνεται επιπλέον πως και αυτή η "μεμονωμένη" περίπτωση (σ.σ. όπως υποβαθμίζονται από το Κόμμα των Ελευθέρων οι αμφιλεγόμενες συμπεριφορές στελεχών του), αποτελεί μία περαιτέρω απόδειξη για την προβληματική συμμετοχή των Ελευθέρων στην αυστριακή κυβέρνηση.

Ο ιδρυτής και βουλευτής του τρίτου κόμματος της αντιπολίτευσης "Λίτα Τώρα" Πέτερ Πιλτς, αναφέροντας χαρακτηριστικά "κύριε αντικαγκελάριε, ανακοινώστε τι έχει στα χέρια του εναντίον σας ο Κιούσελ", ζήτησε από τον Στράχε να καταθέσει μήνυση κατά του Κιούσελ, του οποίου, όπως είπε, οι δηλώσεις συνιστούν "ανοικτή απειλή" εναντίον του αντικαγκελάριου.

Ο επικεφαλής της μεγάλης ανθρωπιστικής οργάνωσης "SOS-Συνάνθρωπος" Αλεξάντερ Πόλακ, σημειώνοντας πως ο Κιούσελ υπαινίσσεται ότι διαθέτει, προφανώς προς προσωπικό του όφελος, επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του Στράχε, ζητά από τον αντικαγκελάριο να καταθέσει άμεσα μήνυση εναντίον του θεωρούμενου ως αρχηγού των νεοναζιστών.

Ο ίδιος τονίζει ότι για έναν αντικαγκελάριο δεν επιτρέπεται να υπάρχει ούτε ίχνος υποψίας ότι εκβιάζεται από νεοναζιστές, σημειώνοντας πως εάν δεν αληθεύουν οι δηλώσεις Κιούσελ ότι ο Στράχε "έπαιζε τον μεγάλο εθνικοσοσιαλιστή", ο αντικαγκελάριος πρέπει να τον μηνύσει, ενώ σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως.

Στη συνέντευξή του στο γερμανικό νεοναζιστικό περιοδικό, ο θεωρούμενος ως αρχηγός των Αυστριακών νεοναζί Γκότφριντ Κιούσελ υπαινίσσεται ότι διαθέτει επιβαρυντικά στοιχεία για τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τον οποίο, όπως αναφέρει, είχε γνωρίσει 14χρονο, ενώ στη δεκαετία του 1980, όπως συμπληρώνει, ο νυν αντικαγκελάριος συμμετείχε σε αφισοκολλήσεις του τότε κινήματος "Στοπ στους ξένους".

Όπως ισχυρίζεται ο Κιούσελ, "ο Στράχε ποτέ δεν είχε τη δική μας ομάδα αίματος, ωστόσο στα παρασκήνια έπαιζε τον μεγάλο εθνικοσοσιαλιστή, και τότε υπήρχαν πολλές αστείες εμφανίσεις, για τις οποίες δεν θέλω να μιλήσω τώρα, ίσως το χρειαστούμε ακόμη μία φορά..."

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)