to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκβιαστικές μειώσεις μισθών στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας

Για να καλυφθεί ένα ποσό, πολύ μικρό για τα δεδομένα της Εθνικής Τράπεζας, αποφασίστηκε να υποβαθμιστεί δραματικά η ζωή 9 εργαζομένων οι οποίοι κινδυνεύουν να δουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 40%


Μπορεί το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) να μη φείδεται εξόδων όταν πρόκειται για τα ιλουστρασιόν εξώφυλλα των εκδόσεών του ή τις εκδηλώσεις του αλλά, όταν το ζήτημα είναι τα εργασιακά δικαιώματα και οι απολαβές εργαζομένων, φαίνεται ότι δεν δείχνει την ίδια γενναιοδωρία.

Εν προκειμένω, τo διάστημα που διανύουμε, λαμβάνει χώρα μία πρωτοφανής, για τα δεδομένα του Ιδρύματος, επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων από τις Διοικήσεις του ΜΙΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ).

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΤΕ προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata, για να καλυφθεί το έλλειμμα στο αποθεματικό του ΜΙΕΤ ύψους 500.000 ευρώ, αποφασίστηκε, χωρίς διάθεση διαλόγου με τους εργαζόμενους, περίπου 70.000 με 80.000 ευρώ από το ποσό αυτό, να εξοικονομηθούν από την αλλαγή των συμβάσεων 9 υπαλλήλων σε μερική απασχόληση, κάτι που θα σημάνει τη μείωση των αποδοχών τους κατά 40%. Από τον επόμενο Σεπτέμβριο, μάλιστα, έχει ειπωθεί ότι θα επιβληθεί το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας και σε άλλους υπαλλήλους του Ιδρύματος, προς εξοικονόμηση περισσότερων χρημάτων.

Μάλιστα, όλα τα παραπάνω έχουν απλά διατυπωθεί προφορικά, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται, τα οικονομικά προβλήματα του ΜΙΕΤ, τα οποία δεν προέκυψαν τώρα αλλά σοβούν επί πολλά έτη, να φορτωθούν σε (κάποιους από τους) εργαζόμενους, οι οποίοι έως τώρα, όμως, δεν είχαν καμία συμμετοχή στις οικονομικές αποφάσεις, τον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων του, ή τον προγραμματισμό των προσλήψεων στο Ίδρυμα.

Ήδη, όπως καταγγέλλεται, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στοχοποίησης των εργαζομένων από τους οποίους ζητήθηκε να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια κλίματος καχυποψίας, το οποίο διαταράσσει το εργασιακό κλίμα και την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος.

Τα γεγονότα αυτά φέρνουν στη μνήμη τις ημέρες του 2011, τότε που η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποφάσιζε να μετατρέψει σε μερικής απασχόλησης τις συμβάσεις 1.200 εργαζόμενων στη τράπεζα μέσω τρίτων εταιρειών. «Όποιος αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του απολύθηκε. Οι ημέρες εκείνες ήταν η αφορμή για να ληφθεί η δική μας απόφαση για ίδρυση του Σωματείου μας», τονίζει σε ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΜΙΕΤ, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.).

Τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΤΕ προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata όσο και ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. καλούν τις Διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και του ΜΙΕΤ να πάρουν άμεσα πίσω τις εκβιαστικές και καταστροφικές για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες αποφάσεις τους για αλλαγή των συμβάσεων εργασίας, ενώ, στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους οι οποίοι πρέπει “να αντισταθούν σε αυτήν την επίθεση που δέχονται”.

Οι δύο σύλλογοι καλούν επίσης τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) καθώς και την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Ενώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) να πάρουν θέση υπέρ των εργαζομένων του Ιδρύματος με καίριες παρεμβάσεις στη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού Τομέα: Να αποτραπούν εμβαλωματικού τύπου λύσεις σε βάρος των εργαζομένων

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού Τομέα καταγγέλλει από την πλευρά της ως  απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Διεύθυνσης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας «να αποσπάσει με εκβιαστικό τρόπο την συναίνεση των εργαζομένων του Ιδρύματος στη μείωση κατά 40% του ωραρίου και του μισθού τους». 

«Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση, παρουσιάζει ως μονόδρομο την υπογραφή τροποποιητικής σύμβασης που μετατρέπει το ωράριο τους από πλήρες σε μερικής απασχόλησης με ανάλογη μείωση μισθού. Επιλέγει – με ποια κριτήρια; - εννέα από τους εξήντα οκτώ εργαζόμενους για να είναι τα πρώτα θύματα, απαντώντας με αοριστίες για το πώς εξασφαλίζεται η περαιτέρω πορεία του ιδρύματος», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνονται τα εξής:

«Τα οικονομικά προβλήματα του ΜΙΕΤ, τα οποία δεν προέκυψαν  ξαφνικά το 2018,  αλλά σοβούν εδώ και χρόνια, φορτώνονται στους εργαζόμενους, αυτούς που δεν είχαν καμία ευθύνη ή συμμετοχή στις οικονομικές αποφάσεις, στον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων του, στον προγραμματισμό προσλήψεων. 

Το πολιτισμικό αποτύπωμα στη κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών που επιχειρεί να αφήσει η Εθνική Τράπεζα δια του ΜΙΕΤ, στο Δ.Σ. του οποίου προεδρεύει ο πρόεδρος της Τράπεζας,  δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των εργαζομένων και μάλιστα με τρόπο εκβιαστικό. 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του ΜΙΕΤ και ζητάμε από τη Διοίκηση της Εθνικής να αναζητήσει τις πραγματικές αιτίες για τα οικονομικά προβλήματα, και να αποτρέψει τις εμβαλωματικού τύπου λύσεις εις βάρος των συναδέλφων που δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)