to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 30.05.2022

Οικονομία

Εκτόξευση 48,8% στο κόστος παραγωγής στη βιομηχανία - Θα φέρει πρωτοφανή αύξηση τιμών

Εκτόξευση του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατά 48,8% τον Απρίλιο καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή - «Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ενώ, ακόμα χειρότερα, οδηγεί στην πρωτοφανή αύξηση των τιμών για προϊόντα και υπηρεσίες και στην επώδυνη επιβάρυνση των καταναλωτών», τονίζει ο Αλ. Χαρίτσης


Την εκτόξευση του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατά 48,8% τον Απρίλιο καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Οπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 48,8% έναντι αύξησης 14,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.


Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,5% έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 26,2% έναντι μείωσης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων

Στη μεγάλη άνοδο του δείκτη τιμών συμβάλλει η εκτίναξη του κόστους ενέργειας, με το κόστος παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου να εμφανίζεται αυξημένο κατά 111% και το κόστος εξόρυξης μεταλλευμάτων να ενισχύεται 38,3%.


Ανοδος 89,4% καταγράφεται στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού.

Αλ.Χαρίτσης: Ηχηρό καμπάνακι - Θα οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση τιμών και υπηρεσιών 

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζει ότι η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση ρεκόρ στον δείκτη τιμών παραγώγου στη βιομηχανία τον Απρίλιο 2022 συνιστά «ένα ακόμα ηχηρό καμπανάκι: η εκτόξευση του κόστους παραγωγής λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ακόμα χειρότερα όμως, οδηγεί στην πρωτοφανή αύξηση των τιμών για προϊόντα και υπηρεσίες και στην επώδυνη επιβάρυνση των καταναλωτών».

«Η Κυβέρνηση επιμένει να μην λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η αδράνειά της όμως πλήττει ανεπανόρθωτα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πλήττει την κοινωνία. Η πολιτική αλλαγή είναι πιο αναγκαία από ποτέ», καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.

(με πληροφορίες από Ot.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)