to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκτός… θέματος το “Πρώτο Θέμα”

Έχουν συνηθίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν μας ξέρουν, θα μας μάθουν.


Για…”κλήση σε απολογία” και “θέση υπό επιτήρηση” της Ρένας Δούρου από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο – ποιος άλλος; – το “Πρώτο Θέμα” στο χθεσινό κυριακάτικο φύλλο του.

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν :

1ον. Η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί πρωτόγνωρο εγχείρημα αριστερής διοίκησης σε μια γεωγραφική ενότητα που περιλαμβάνει το μισό πληθυσμό της χώρας και αποτελεί το επίκεντρο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Και ως τέτοιο, προφανώς ως ΣΥΡΙΖΑ μας ενδιαφέρει. Όπως ενδιαφέρει και όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά, καθώς και τα ευρωπαϊκά και διεθνή ΜΜΕ.

2ον. Οι “απολογίες” και οι “επιτηρήσεις” δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση, την κουλτούρα και τον τρόπο λειτουργίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Συζητάμε δημοκρατικά, αντλούμε εμπειρίες και συμπεράσματα και προχωράμε συλλογικά.

3ον. Παρά το γεγονός ότι η “Δύναμη Ζωής” και η νέα περιφερειακή αρχή στηρίχθηκε και στηρίζεται ολόθερμα από το ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις του στην Αττική, δεν έχουμε καμία σχέση με τη λογική των “κομματικών επιτρόπων”. Οι αυτοδιοικητικοί και κρατικοί θεσμοί αφενός και η κομματική λειτουργία αφετέρου επιτελούν διακριτούς ρόλους και διατηρούν κατά τούτο την αμοιβαία αυτονομία τους.

4ον. Η Ρένα Δούρου, ως Περιφερειάρχης Αττικής, όπως και όλοι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες της Αριστεράς, δίνουν μία άνιση μάχη – με την κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ να τηρούν πρωτοφανή εχθρική στάση, με ένα ασφυκτικό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησε ο “Καλλικράτης” και τα μνημόνια, με τεράστιες οικονομικές και λειτουργικές αδυναμίες και με μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα. Θα κριθούν, λοιπόν, και κρίνονται ήδη καθημερινά, για το αν κατάφεραν και να διαχειριστούν την καθημερινότητα των Δήμων και των Περιφερειών τους και να αλλάξουν τον τρόπο άσκησης της διοίκησης, στο μέτρο όμως της ευθύνης που τους αναλογεί. Όσο και αν θέλουν κάποιοι να μεταφέρουν τις ευθύνες αλλού, δεν είναι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, αυτοί που νομοθετούν και αυτοί που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, αλλά η κυβέρνηση.

5ον. Στο πλαίσιο όλων αυτών, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε και συζητά διαρκώς και για την Περιφέρεια Αττικής και συνολικά για την Αυτοδιοίκηση, καθώς – όπως έχουμε ρητά και κατ’ επανάληψη διακηρύξει – η ριζική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης σε αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση και η στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών ώστε να επιτελέσουν αποτελεσματικά το τεράστιο κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες, είναι μεταξύ των άμεσων πολιτικών μας προτεραιοτήτων. Όποιος αναζητά λοιπόν “ίντριγκα” και “παρασκήνιο”, ας ψάξει αλλού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)