to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:32 | 15.07.2013

Κοινωνία

Εκτός ελέγχου η παιδική εργασία στην Ελλάδα

Άρθρο της Kristina Chew - Μετάφραση από LEFTeria


Περίπου 100.000 παιδιά μπορεί να εργάζονται παράνομα στην Ελλάδα, σύμφωνα με μια εκτίμηση από οργανώσεις προστασίας του παιδιού και τον Έλληνα Συνήγορο. Αυτή είναι μία ακόμη ένδειξη του πόσο η οικονομική κρίση στην Ελλάδα (η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο της ύφεσης και σχεδόν 10% των παιδιών ζουν σε ένα νοικοκυριό που δεν έχει δουλειά, ούτε ένα μέλος της οικογένειας) συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο τίμημα, σε όλους τους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας.

Ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που εργάζονται παράνομα (οι γονείς των οποίων είναι άνεργοι ή / και οι οποίοι είναι Ρομά και μετανάστες και συχνά χωρίς καμία κάλυψη υγείας), μπορεί μόνο να εκτιμηθεί. Οι περισσότερες από τις εργασίες στις οποίες τα παιδία  κάνουν, είναι χωρίς χαρτιά και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να είναι εργασίες με χαμηλές αμοιβές, μη ασφαλείς και υποβαθμισμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, τα παιδιά που εργάζονται στις γεωργικές εργασίες, στις αγροτικές περιοχές, εκτίθενται σε γεωργικά χημικά προϊόντα. Τα παιδιά θύματα της εμπορίας ανθρώπων ή καταναγκαστικής εργασίας, συνήθως εργάζονται παράνομα, οπότε δεν περιλαμβάνονται στις στατιστικές εργατικού δυναμικού.

Η αύξηση της παράνομης παιδικής εργασίας συμβαίνει σε μια εποχή που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ρεκόρ υψηλών επιπέδων ανεργίας. Για τους Έλληνες κάτω των 25 ετών, το ποσοστό ανεργίας είναι 59,2%. Συνολικά το ποσοστό ανεργίας της χώρας ήταν 26,8% τον Μάρτιο. "Πρωτοφανής"  αριθμός νεαρών  Ελλήνων- πάνω από 120.000 πρόσφατα ειδικευμένοι ιατροί, μηχανικοί, επαγγελματίες και επιστήμονες - έχουν μεταναστεύσει στην Γερμανία, την Αυστραλία και άλλες χώρες σε αναζήτηση εργασίας. Εκείνοι που έχουν επιλέξει να μείνουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια για να βρουν εργασία κάθε είδους.

Οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο στην Ελλάδα είναι εξίσου ανησυχητικές. Η Eurostat, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, λέει ότι το 11,4%  του φοιτητικού πληθυσμού - περίπου 70.000 φοιτητές - άφησαν τις σχολές το 2012.

Το Υπουργείο Παιδείας της  Ελλάδας "δεν μπορούσε να παράσχει επίσημα στοιχεία όσον αφορά τα παιδιά που εγκαταλείπουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση." Το υπουργείο σημείωσε ότι περίπου 3.500 μαθητές δημοτικού είχαν αφήσει το σχολείο το 2011-12.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, «κάθε είδος εργασίας που βάζει σωματική ή πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού σε κίνδυνο, απαγορεύεται." Δήλωσε ο Ηλίας Λυμπέρης, ο διευθυντής της Unicef​​ Hellas, σχολιάζοντας ότι τουλάχιστον το ήμισυ των υποθέσεων παιδικής εργασίας, αφορά την οικογενειακή επιχείρηση του παιδιού, το οποίο βάζουν να εργάζεται. Η οικονομική κρίση, περισσότερο από ξεκάθαρα, "έχει δώσει αφορμή για νέες προκλήσεις που το κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει."

Αλλά μέχρι στιγμής, η Ελληνική πολιτεία δεν έχει ακριβώς ανταποκριθεί στην πρόκληση του να προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες των μελλοντικών πολιτών της. Η Ελλάδα έχει «μια από τις φτωχότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις πολιτικές για την προστασία των παιδιών" σχετικά με φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα οφέλη. Τον Μάιο, η UNICEF ανέφερε ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά Ελλήνων ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας, σχεδόν τα μισά δεν ικανοποιούν καν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες.

Ο ΟΗΕ και η UNICEF κάλεσαν την Ελλάδα να υιοθετήσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στα παιδιά.  

Για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο πρόβλημα των ανήλικων εργαζομένων, η Unicef ​​ζήτησε απο την Ελλάδα την εκπαίδευση των επιθεωρητών εργασίας για να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η εμπορία ανθρώπων και παιδικής εργασίας. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κεντρικό όργανο με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα αυτά και να επανασχεδιάστεί η πολιτική σχετικά με το πώς οι παροχές καταβάλλονται στους ανηλίκους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να δαπανήσουν € 6 δις, μέσα σε δύο χρόνια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κατάρτισης και μαθητείας για νέους σε παραπαίουσες οικονομίες σε μέρη όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι εκθέσεις για παράνομα ανήλικους εργαζόμενους στην Ελλάδα, να καταστήσει σαφές, οι πολύ νεαροί Έλληνες πολίτες, έχουν τρομερά ανάγκη από βοήθεια. Η οικονομική κρίση δεν είναι η μόνη κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα

Μετάφραση: LEFTeria-news

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)