to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:22 | 02.03.2023

Πολιτισμός

Εκτός δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης ο Γιάννης Λιγνάδης

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μ. Κάλμπαρη έθεσε τον Γ. Λιγνάδη εκτός της Δραματικής Σχολής, απόφαση που λήφθηκε μετά από επιστολή του σε εφημερίδα, με αφορμή δηλώσεις του για την υπόθεση του αδερφού του


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, την ώρα που ολόκληρη η Ελλάδα πενθεί για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και ο καλλιτεχνικός κόσμος μάχεται ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85, για τη διαβάθμιση των Πτυχίων τους και για δικαιώματα του.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη με ανακοίνωση της θέτει τον Γιάννη Λιγνάδη εκτός της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, απόφαση την οποία έλαβε μετά την επιστολή του, μέχρι σήμερα, καθηγητή της σχολής σε ημερήσια εφημερίδα.

Από τον Αύγουστο του 2022, οι μαθητές/τριες της Δραματικής Σχολής ζητούν την απομάκρυνσή του καθηγητή με αφορμή δηλώσεις που είχε κάνει στα ΜΜΕ σχετικά με την υπόθεση του αδερφού του Δημήτρη Λιγνάδη. Η απόφασή τους να μην παρακολουθούν τα μαθήματά του, οδήγησε τη σχολή σε κρίση.

Μάλιστα η υπόθεση με τον Γιάννη Λιγνάδη οδήγησε σε διάλυση του Διοικητικού Συμβουλιού της Σχολής, καθώς η διευθύντρια της δραματικής Σχολής, Μάνια Παπαδημητρίου και ο Κωστής Καπελώνης υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Επειδή το θέμα πήρε διαστάσεις, η Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης (και πιο συγκεκριμένα καλλιτεχνική διευθύντρια των σκηνών του, όχι διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής, είναι δύο διαφορετικοί και απόλυτα διακριτοί ρόλοι αυτοί οι δύο) σε επιστολή της πήρε θέση, έκανε πολλές και απαραίτητες διευκρινίσεις και ακολούθως συναντήθηκε με σπουδαστές της σχολής προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

Η επιστολή του Γιάννη Λιγνάδη στην Καθημερινή

Ο Γιάννης Λιγνάδης, με επιστολή του στην εφημερίδα Καθημερινή χαρακτήρισε τις παραιτήσεις μεθοδευμένες, με σκοπό την διάλυση του συμβουλίου και την «αποκαθήλωση» της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Μαριάννας Κάλμπαρη. «Για την επίτευξη του δολίου σχεδίου διάλυσης του Θεάτρου Τέχνης και της Σχολής του, απαραίτητος μοχλός ήταν η υπόθεσή μου (τακτική δαιμονοποίησης) και η μόχλευση των φοιτητών, μέχρι του σημείου της παρούσας μπαχαλοποίησης της Σχολής», αναφέρει ο ίδιος.
Η άμεση αντίδραση/ επιστολή της Μαριάννας Κάλμπαρη

Απένταντι στην θέση του Γ. Λιγνάδη, η  Μαριάννα Κάλμπαρη με σημερινή ανακοίνωση της κάνει σαφές ότι πλέον ο Γιάννης Λιγνάδης δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης

Ολόκληρη η ανακοινώνση της Μ. Κάλμπαρη:

«Νιώθω πως είναι σχεδόν ανάρμοστο, ενώ όλη η χώρα πενθεί τα θύματα του αδιανόητου δυστυχήματος στα Τέμπη, εμείς να μιλάμε για τέτοια ζητήματα. Επειδή όμως πρέπει να πάρω άμεσα θέση σε σχέση με την επιστολή του κυρίου Γιάννη Λιγνάδη της 1/3/23 στην Εφημερίδα «Καθημερινή»:

Θεωρώ αυτονόητο ότι δεν συμμερίζομαι τις θέσεις του. Θεωρώ επίσης αυτονόητο ότι μετά από αυτή την επιστολή, ο κύριος Γιάννης Λιγνάδης δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Μοναδική μου μέριμνα είναι να προστατεύω και να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το Θέατρο Τέχνης και όλους/ες τους συνεργάτες/ιδες και εργαζομένους/ενες του. Κατά τα άλλα, αυτή τη στιγμή η σκέψη μου, όπως η σκέψη όλων, είναι μόνο στο τραγικό γεγονός.

Ευχαριστώ
Μαριάννα Κάλμπαρη»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)