to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 30.09.2022

Οικονομία

Εκτίναξη πληθωρισμού στο 12,1% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Σοκ ακρίβειας

Τρόμος από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat-Νέο ιστορικό ρεκόρ για την ευρωζώνη, στο 10%


Οι εκτιμήσεις για ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο. Συνολικά στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10% από 9,1% τον αμέσως προηγουμένο μήνα, ενώ στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 12,1%. Συνολικά 10 χώρες της νομισματικής ένωσης εμφανίζουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Να σημειωθεί ότι η Eurostat ανακοινώνει τον εναρμονισμένο πληθωρισμό που είναι πάντα χαμηλότερος από τον εθνικό και άρα με την ανακοίνωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αναμένεται να είναι πάνω από 12.1%.

Αυτό που κατά κύριο λόγο «καίει» τα νοικοκυριά στη χώρα μας και συνολικά στην Ευρώπη είναι οι τιμές ενέργειας και τροφίμων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές ενέργειας έκαναν άλμα 40,8% τον Σεπτέμβριο (από 38,6% τον Αύγουστο), ενώ εκείνες των τροφίμων- αλκοόλ- καπνού αυξήθηκαν κατά 11,8% (έναντι 10,6 τον Αύγουστο).

Αντιμέτωπες με τις πιο επώδυνες ανατιμήσεις έρχονται οι χώρες της Βαλτικής. Στην Εσθονία ο πληθωρισμός ήταν στο 24,2% τον Σεπτέμβριο (έχοντας επιβραδυνθεί ελαφρά σε σχέση με τον Αύγουστο). Στη Λιθουανία και τη Λετονία διαμορφώθηκε στο 22,5% και 22,4% αντίστοιχα. Στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 4 μονάδες για να αγγίξει το 17,1%, ενώ στη Σλοβακία σκαρφάλωσε στο 13,6%. Ακόμη και οι Γερμανοί τρόμαξαν βλέποντας τον εναρμονισμένο πληθωρισμό να απογειώνεται στο 10,9%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1951.

Στον αντίποδα ανέλπιστη επιβράδυνση στο 6,2% κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Αποκλιμάκωση στο 9% είχαμε και στην Κύπρο. Στο 9,5% διαμορφώθηκε στην Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι ιστορικό ρεκόρ με 10% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα η Eurostat ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται διψήφιο νούμερο πληθωρισμού στη Γερμανία, στο 10,9%, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ενέργεια αναμένεται να έχει την υψηλότερη αύξηση τιμών κατά 40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα με 11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο.

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Αν και είναι σαφές πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πρωτίστως πρόβλημα προσφοράς (οι κλειστές στρόφιγγες των αγωγών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που μας άφησε η πανδημία) η ΕΚΤ έχει δηλώσει αποφασισμένη να "κάμψει" τη ζήτηση με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η Κριστίν Λαγκάρντ και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. πιστεύουν πως θα πρέπει με κάθε τρόπο να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, ακόμη και εάν θυσιαστεί η ανάπτυξη. Και τούτο γιατί φοβούνται πως σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε ακόμη βαθύτερη ύφεση ή σε μία παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Υπό τις συνθήκες αυτές η ΕΚΤ προβλέπεται να αυξήσει το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μία αύξηση της ίδιας τάξης έως τα τέλη του έτους. Τον Φεβρουάριο πιθανότατα θα έχουμε μία λιγότερο επιθετική αύξηση, της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

Αχτσιόγλου-Χαρίτσης: «Ακρίβεια και φτώχεια ακυρώνουν το κυβερνητικό success story»

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη γνωστοποίηση των προκαταρκτικών στοιχείων που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat. Σε κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρεται σήμερα:

«Μέσα σε δύο μόλις μέρες τα επίσημα στοιχεία ακυρώνουν ολοσχερώς το κυβερνητικό success story, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τη δεινή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας.

Τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου για την Ελλάδα να έχει εκτοξευθεί στο 12,1%, σταθερά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχοντας μάλιστα σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, μόλις χθες επιβεβαιώθηκε από την Eurostat ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε μεταξύ 2019 - 2021. Ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα.

Απέναντι στο τσουνάμι των ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα που οδηγεί σε απόγνωση εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην επιδότηση της αισχροκέρδειας.

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλα περιθώρια. Μόνη λύση μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προστατεύσει την κοινωνία και θα συγκρουστεί με τον πυρήνα της ακρίβειας».

Πηγές: Ναυτεμπορική, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)