to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 06.12.2021

πηγή: efsyn.gr

Οικονομία

Εκτινάχθηκαν τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου

Λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους πετρελαίου, οι τιμές της βενζίνης έφτασαν σε υψηλό επτά ετών στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να πληρώνουν πλέον περίπου 3,40 δολάρια για ένα γαλόνι καυσίμου, σε σύγκριση με περίπου 2,10 δολάρια πριν από ένα χρόνο


Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πραγματοποίησαν συνολικά κέρδη πολλών δεκάδων δισ. δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, καθώς οι τιμές της βενζίνης ανέβηκαν σημαντικά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με νέα έκθεση στην οποία αναφέρεται αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian, 24 κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν περισσότερα από 74 δισ. δολάρια σε καθαρά έσοδα, μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, τα καθαρά έσοδα των εταιρειών αυτών –στις οποίες περιλαμβάνονται οι Exxon, Chevron, Shell και BP– ήταν 174 δισ. δολάρια.

Μόνο η Exxon σημείωσε καθαρά έσοδα 6,75 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο: πρόκειται για την υψηλότερη κερδοφορία από το 2017. Ταυτόχρονα, τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Από την πλευρά της, η BP παρουσίασε κέρδη 3,3 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο. «Η αύξηση των τιμών των προϊόντων σίγουρα βοήθησε», δήλωσε ξεκάθαρα ο Μπέρναρντ Λούνεϊ, διευθύνων σύμβουλος της BP, προς τους επενδυτές της εταιρείας.

Αύξηση κόστους στον καταναλωτή

Λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους πετρελαίου, οι τιμές της βενζίνης έφτασαν σε υψηλό επτά ετών στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να πληρώνουν πλέον περίπου 3,40 δολάρια για ένα γαλόνι καυσίμου, σε σύγκριση με περίπου 2,10 δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα έχουν αντίκτυπο στους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, ωστόσο οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δείξει ελάχιστη προθυμία μέχρι στιγμής να αυξήσουν την παραγωγή για να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση της Accountable.US (μιας μη κομματικής ομάδας παρακολούθησης της κυβερνητικής λειτουργίας και της διαφθοράς στη δημόσια ζωή) κατηγορεί τους πετρελαϊκούς κολοσσούς ότι εκμεταλλεύονται τις διογκωμένες τιμές, χτυπώντας τις αμερικανικές οικογένειες εν μέσω μάλιστα των δυσάρεστων συνεπειών που έχει η πανδημία Covid-19.

«Οι Αμερικανοί που αναζητούν κάποιον να κατηγορήσουν για τον πόνο που βιώνουν στις... αντλίες, δεν χρειάζεται να κοιτάξουν πέρα ​​από τα πλούσια στελέχη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιλέγουν να γεμίσουν τις τσέπες τους, αντί να χαμηλώσουν τις τιμές του φυσικού αερίου με τα δισ. δολάρια κέρδη που έχουν κάθε μήνα», δήλωσε ο Kyle Herrig, πρόεδρος της Accountable.US.

Μερίσματα αντί επενδύσεων

Η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών δείχνει ότι 11 πετρελαϊκές έδωσαν μερίσματα σε μετόχους αξίας άνω των 36,5 δισ. δολαρίων συνολικά φέτος, ενώ 12 κολοσσοί αγόρασαν μετοχές αξίας 8 δισ. δολαρίων. Η επιλογή αυτών των ενεργειών κι όχι π.χ. να προχωρήσουν σε περαιτέρω γεωτρήσεις, προκάλεσε «απογοήτευση» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ να σημειώνει με νόημα ότι «οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου "δεν γυρίζουν τον διακόπτη" τόσο γρήγορα όσο απαιτεί η ζήτηση».

Η πληθώρα νέων γεωτρήσεων πετρελαίου έκανε τις ΗΠΑ να γεμίσουν με πετρέλαιο τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας τη χώρα σε κορυφαίο εξαγωγέα, καθώς και σε εγχώριο προμηθευτή. Ωστόσο, αυτό κράτησε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας δυσαρέσκεια στους επενδυτές. Η σημερινή κατάσταση έχει δημιουργήσει αμηχανία στον Λευκό Οίκο, ο οποίος επιθυμεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)