to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 26.09.2013

Πολιτική

Έκθετος ο Χατζηδάκης για την έκθεση-μαϊμού του ΟΟΣΑ

Έκθετος είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης για την έκθεση-μαϊμού του ΟΟΣΑ, που είχε αποκαλύψει το matrix24.gr στις 12 Ιουλίου 2013. Η αποκάλυψη είχε προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων και 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή στις 24 Ιουλίου


Το matrix24.gr είχε αποκαλύψει ότι τα αποτελέσματα έρευνας του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τα οποία παρουσίασε ο κ. Κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του δεν υπήρχαν, όπως διαβεβαίωσε με email η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Οργανισμού.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης εξέδωσε απάντηση στην οποία ουσιαστικά απέφευγε να απαντήσει ευθέως, με email από το οποίο προέκυπτε ότι δεν πρόκειται για αποτελέσματα αλλά για υπόθεση σε έρευνα εν εξελίξει τα αποτελέσματα της οποίας είχε συμφωνηθεί να παρουσιαστούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.Όμως ο Κωστής Χατζηδάκης επικαλούνταν στοιχεία μιας μη αποπερατωμένης έκθεσης, για να απαντήσει στους επικριτές του νομοσχεδίου, που εναγωνίως προωθούσε.

Επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει με ερώτησή τους στη Βουλή εξηγήσεις από τον υπουργό για την ύπαρξη ή μη της συγκεκριμένης έκθεσης αλλά να προσκομίσει και την αυθεντική, εφόσον αυτή υπάρχει. Σε απάντησή του προς αυτούς ο υπουργός προχωρά στην παράθεση των ίδιων στοιχείων, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο, που αποτελούν μέρος μιας μη ολοκληρωμένης έκθεσης του ΟΟΣΑ! Στην έγγραφη απάντησή του μάλιστα, προσπαθεί να δικαιολογηθεί, παραθέτοντας- χωρίς λόγο- τις βελτιώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει στο νομοσχέδιο για τις Κυριακές, όπως μπορείτε να την δείτε αυτούσια εδώ.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Χατζηδάκης δεν απαντά ουσιαστικά σε καμία ερώτηση, εγείροντας πολλά ερωτήματα για τις πράξεις και τις ενέργειές του. Αναλυτικά:

Σε ερώτησή του οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις:

1. Υπάρχει ή όχι επίσημη μελέτη ή έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «The Regulation of Sunday Opening», έκτασης 6 σελίδων (συμπεριλαμβανομένου του εξωφύλλου), στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία που επικαλείται;

2. Πότε δημοσιεύθηκε η ανωτέρω έκθεση και με ποιόν τρόπο περιήλθε στην κατοχή του Υπουργού;

3. Αποτελεί νόμιμη πρακτική του Υπουργείου η δημοσιοποίηση και η πολιτική εκμετάλλευση φερόμενων στοιχείων ή ακόμη και πρώιμων ενδείξεων («indications»), που δεν έχουν ολοκληρωθεί;

4. Ενημέρωσε ο Υπουργός τον ΟΟΣΑ ότι επρόκειτο να δημοσιοποιήσει τα ανωτέρω στοιχεία; Ποιός προέβη στην κατάρτιση της από 11/7/2013 διανεμηθείσας «μελέτης του ΟΟΣΑ», χρησιμοποιώντας το διακριτικό σήμα του οργανισμού;

5. Ποιός παρακολούθησε παρουσίαση «powerpoint», σε ποιό πλαίσιο και για ποιό λόγο χρειάσθηκε διευκρινιστική εκ των υστέρων αλληλογραφία από την οποία έχει απαλειφθεί ο παραλήπτης, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα;

Ζητούν επίσης να καταθέσει

Την επίσημη μελέτη του ΟΟΣΑ, εφόσον αυτή υπάρχει,

Κάθε σχετική αλληλογραφία που αποδεικνύει επίσημη αποστολή στοιχείων εκ μέρους του Οργανισμού προς την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και την επίσημη μετάφρασή τους από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη:

Στην 1η ερώτηση ο υπουργός δεν δίνει  απάντηση για την ύπαρξη επίσημης μελέτης του ΟΟΣΑ, μιας και όπως αποδεικνύεται δεν υπάρχει.

Στην 2η ερώτηση  ο υπουργός αναφέρει πως τα στοιχεία προμηθεύτηκαν από τον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της « εν εξελίξει ευρύτερης συνεργασίας του Υπουργείου με τον διεθνή Οργανισμό για την άρση των εμποδίων στην αγορά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Δεν δίνει καμία απάντηση στην 3η, 4η και 5η ερώτηση των βουλευτών. Ασφαλώς δεν προσκομίζει καμία έκθεση του ΟΟΣΑ, αφού τέτοια δεν υφίσταται, παρά μόνον όσα στοιχεία είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο.

Κωνσταντοπούλου:«Πράξη έσχατης κυβερνητικής κατάπτωσης η επίκληση ανύπαρκτων εκθέσεων»

«Το να επιχειρεί ένας Υπουργός να νομιμοποιήσει αστήρικτες πολιτικές με την επίκληση ανύπαρκτων στοιχείων, εκθέσεων και μελετών, αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνιστά ένδειξη έσχατης κυβερνητικής κατάπτωσης και φθηνής πολιτικάντικης απάτης. Και παρέχει πλήρη απόδειξη, προσθέτει, ότι αυτό το πολιτικό προσωπικό όχι μόνο δεν μπορεί να σώσει τη χώρα, αλλά και την ευτελίζει. Οι πολιτικοί κομπογιανίτες δεν έχουν θέση στη διακυβέρνηση, αλλά στα πανηγύρια» είχε δηλώσει τον Ιούλιο η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκλειστικά στο matrix24.gr, μια εκ των 7 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν καταθέσει την ερώτηση στη βουλή.

Επίκληση αστήρικτων στοιχείων

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία περιέχουν νούμερα που είναι παντελώς ατεκμηρίωτα, αφού στηρίζονται στην υπόθεση ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα επιφέρει πτώση τιμών της τάξης του 5%, νούμερο ανεξήγητο όταν  το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές  θα συνοδευθεί από την αύξηση του κόστους λειτουργίας τους αλλά και την πρόσληψη νέου προσωπικού κατά περίπτωσιν (για 30.000 θέσεις εργασίας κάνουν λόγο τα στοιχεία που παρατίθενται). Αλλά και η αύξηση της απασχόλησης από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί μία ακόμα υπόθεση, όπως παραδέχεται στα έγγραφά του ο ίδιος ο ΟΟΣΑ. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον κ.Χατζηδάκη να χρησιμοποιήσει τα  στοιχεία αυτά, για να χτίσει πάνω τους την επικοινωνιακή στρατηγική του….

Δυόμισι μήνες μετά την αποκάλυψη του matrix24.gr και ενώ φτάσαμε στα τέλη Σεπτέμβρη που διαβεβαίωναν και οι δύο πλευρές ότι θα παραδοθεί  η έκθεση του ΟΟΣΑ, στην απάντησή του ο υπουργός δεν την προσκομίζει γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί και ο ίδιος παραμένει έκθετος. Η επίκληση ανύπαρκτων στοιχείων και μη αποπερατωθεισών εκθέσεων για τη στήριξη των νομοσχεδίων αποτελεί μια απαράδεκτη και ανήθικη πρακτική  και αναδεικνύει την ένδεια επιχειρημάτων και τον πανικό, στον οποίον βρίσκονται οι κυβερνώντες.

Πηγή: matrix24.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)