to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:02 | 14.12.2020

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Έκθετη η κυβέρνηση από την επιστολή επιστημόνων που έμεινε «θαμμένη» επί 9 μήνες

Εννέα επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, είχαν στείλει επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 16 Μαρτίου


Επιστολή με «βαριές» υπογραφές «καίει» την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς για τους χειρισμούς που έφεραν το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε σταλθεί από τις 16 Μαρτίου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Βασίλη Κικίλια, τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ Αρκουμανέα και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Οι εννέα επιστήμονες ζητούσαν από την κυβέρνηση την κατάρτιση σχεδίου «για επιθετικό και εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο για Sars-Cov-2 στην Ελλάδα». Οι καθηγητές επικαλούνταν τα ευεργετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων ελέγχων σε χώρας όπως της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης, υπογραμμίζοντας πως μία τέτοια απόφαση, εκτός από την άμεση θετική επίπτωση στη δημόσια υγεία, «η διαθεσιμότητα σχετικών δεδομένων θα βάλει την Ελλάδα σε μοναδική θέση διεθνώς για να προσφέρει μεγάλο όγκο γνώσης αλλά και επιρροής στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του ιού και στην έρευνα».

Οι επιστήμονες ειδοποιούσαν πως «ήδη υπάρχουν και φαίνεται ότι θα ενταθούν τα προβλήματα διαθεσιμότητας αντιδραστηρίων για τις πιο εξελιγμένες μεθόδους εξέτασης (διαγνωστικά kits) και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να μη μείνει η Ελλάδα χωρίς δυνατότητα εξέτασης ασθενών για τον ιό».

Οι καθηγητές πρότειναν την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διαγνωστικών υποδομών της χώρας, τόσο σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, όσο και με νοσοκομειακά εργαστήρια, ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες για τεστ, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα χιλιάδων τεστ καθημερινά, ώστε «να αντιμετωπιστεί καλύτερα η επιδημία και να λαμβάνονται πιο αποτελεσματικά μέτρα στο σωστό χρόνο». Οι ίδιο έθεταν ως στόχους, τη συμβολή στην κάλυψη άμεσων αναγκών για εξέταση με βάση το υπάρχον σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των ασθενών αυξάνει εκθετικά, την εντατική παρακολούθηση θετικών στα τεστ ατόμων ώστε να γίνεται γρήγορα απομόνωση των ίδιων και των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός τους, καθώς και την ανάγκη screening στον πληθυσμό, με συγκεκριμένο σχέδιο για να κατανοήσουμε τη δυναμική και να προβλέψουμε γενικευμένες ή εστιασμένες εξάρσεις.

Αποδέκτες της επιστολής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθανάσιος Κυριαζής, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, καθώς και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Την επιστολή αποκάλυψε η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη να κάνει αναφορά για αυτήν σήμερα στη Βουλή.

Αναλυτικά η επιστολή:

Επιστολή επιστημόνων

Επιστολή επιστημόνων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)