to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έκθεση του Ευάγγελου Κωνσταντέλου: «Μεταφυσική Α': Είναι και Χρόνος»

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 εγκαινιάστηκε από τον πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Τάκη Χατζηγεωργίου, η έκθεση του Δρς Ευάγγελου Κωνσταντέλου, με τίτλο «Μεταφυσική Α’: Είναι και Χρόνος».


Η νέα εικαστική πρόταση του Ευάγγελου Κωνσταντέλου αναπτύσσεται στο σύγχρονο χώρο της Αφηρημένης Τέχνης, με θέματα που αφορούν τον φιλοσοφικό στοχασμό και διαθέτουν οντολογικό περιεχόμενο. Η ουσία είναι το μαύρο, που κατακλύζει τις εικαστικές δημιουργίες, επαναπροσδιορίζοντας και διαμορφώνοντας εκ νέου μία διαλεκτική προ πολλού ξεχασμένη. Το άνοιγμα ενός διαλόγου που ξεκινά από την επίγνωση της ουσίας, η οποία φανέρωσε τον άνθρωπο.

Το μαύρο, στους μονοχρωματικούς πίνακες, διαθέτει τις ίδιες ιδιότητες προβολής του όντως υπαρκτού στον κόσμο του Είναι και του μη Είναι. Είναι η πορεία προς το Μηδέν στο «Μαύρο Τετράγωνο» του Καζιμίρ Μαλέβιτς, είναι η Απειρότητα και η Πολλαπλότητα στις μαύρες δημιουργίες του Αντ Ράινχαρντ. Κυρίως όμως είναι χρώμα και μη χρώμα, όπως εξηγεί ο Πιερ Σουλάζ. Η πορεία της σκέψης του ανθρώπου προς το Μηδέν και προς το Άπειρο, συντονίζει και πάλλει τις αντιθέσεις που συνιστούν το Άνοιγμα του Κόσμου και απλώνεται μέσα σε αυτόν ως Χρόνος. Είναι η πρώτη μεταφυσική, η οποία ενστάλαξε πραγματικό νόημα στη σκέψη του ανθρώπου και παρουσιάζεται στους πίνακες ως ουσία πέρα από το μαύρο. Ως η αρχή μιας σύγχρονης επίγνωσης για την πορεία της κοινωνίας και του πολιτισμού. Μιας επίγνωσης που εναντιώνεται στη φθορά και την παρακμή.

Ο Ευάγγελος Κωνσταντέλος είναι ακαδημαϊκός και εικαστικός. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Χαρακτική, η Ζωγραφική, το Ελεύθερο σχέδιο, η Γλυπτική, η Τοιχογραφία, η Φωτογραφία, η Σκηνογραφία, οι Εγκαταστάσεις στο χώρο, τα Κόμικς, τα Νέα Μέσα και η Ψηφιακή Τέχνη θα διαμορφώσουν σε πρακτικό επίπεδο τον τρόπο έκφρασης και δημιουργίας, συμμετέχοντας μάλιστα σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα, με την πρακτική άσκηση των εικαστικών μέσων, θα επιδοθεί σε μια ενδελεχή μελέτη της Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης και των Πολιτισμών, της Φιλοσοφίας και της Αισθητικής, της Σημειολογίας, της Θεωρίας της Κριτικής και της Επικοινωνίας. Το 2006 θα μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαρακτική, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο και συμμετείχε σε μελέτες της TATE του Λίβερπουλ και άλλων καλλιτεχνικών οργανισμών. Έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, ως υποψήφιος διδάκτορας πια, θα ερευνήσει στο Πανεπιστήμιο του Salford τις ιστορικές, φιλοσοφικές, ιδεολογικές, πολιτισμικές, πολιτικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες στην εξέλιξη της έννοιας του πολέμου και τη διαμόρφωση της έννοιας του κράτους. Με το πέρας της διδακτορικής του διατριβής, θα αρχίσει συστηματικά τη μελέτη της πολιτικής φιλοσοφίας, σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Goldsmiths, University of London, πολιτικό, θεωρητικό και στοχαστή του μεταμοντέρνου αναρχισμού, Saul Newman, καθώς επίσης και τη διδασκαλία της Συγκριτικής Μεταφυσικής στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS, University of London).

Σημ. Η διοργάνωση ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα, κατευθυντήριες οδηγίες και ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας για την τήρηση μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Κατά την είσοδο στο χώρο απαιτείται η χρήση μάσκας και SAFEPASS.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 25.11.2021 – 14.12 2021.

Η Γκαλερί Γκλόρια είναι ανοικτή: Δευτέρα 5:30 – 8:00, Τρίτη – Παρασκευή 10:30 – 12:45 και 5:30 – 8:00 και το Σάββατο 10:30 – 12:45.

Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία / Τηλέφωνο: 22 762605

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)