to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 10.10.2012

Οικονομία

Έκθεση του ΔΝΤ: Κίνδυνος για νέα παγκόσμια ύφεση

Η μη ανάληψη δράσης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη οδηγεί το χρηματοοικονομικό σύστημα επικίνδυνα κοντά σε ένα καταστροφικό γεγονός, αυξάνοντας το δυνητικό κόστος της κρίσης κατά αρκετά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και απειλώντας με ύφεση την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.



Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα σημειώνοντας ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οι κορυφαίες 60 τράπεζες στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να χρειαστεί να μειώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στα χαρτοφυλάκια τους από 2,8 τρισ. δολ. μέχρι 4,5 τρισ. δολ. έως το τέλος του 2013 στο πλαίσιο της διαδικασίας απομόχλευσης των ισολογισμών τους.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι αυξημένες κατά 200 δισ. δολ. και 700 δισ. δολ. αντίστοιχα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ πριν από έξι μήνες.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι οι τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζικών βοήθησαν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο και τις αγορές χρήματος, ωστόσο καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να δρομολογήσουν μέτρα "ζωτικής σημασίας" για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας νέας πιστωτικής κρίσης.

Ένα τέτοιο χρηματοοικονομικό σοκ, προειδοποιεί, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 300 μονάδες βάσης για δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, την Ισπανία και την Ιταλία, οδηγώντας σε εκτόξευση της ανεργίας με καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, υλοποιώντας άμεσα τα σχέδια για την ενιαία τραπεζική αρχή. Καλεί ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν με την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

"Παρά τα πολλά και σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει, η ατζέντα παραμένει ελλιπής, εκθέτοντας την Ευρωζώνη σε ένα φαύλο κύκλο φυγής κεφαλαίων, φόβων για διάσπαση και οικονομικής ύφεσης", αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση του για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

"Οι κίνδυνοι στη χρηματοοικονομική σταθερότητα έχουν αυξηθεί από την προηγούμενη έκθεση τον Απρίλιο του 2012 καθώς η εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτική σύστημα έχει γίνει πολύ εύθραυστη", υπογραμμίζει το ΔΝΤ.


Πηγή: www.capital.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)