to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 07.05.2013

Οικονομία

Έκθεση του ΔΝΤ: Καμία αναφορά στο "λάθος του πολλαπλασιαστή" - ΣΥΡΙΖΑ: Κανένα περιθώριο για άλλες ανθρωποθυσίες

Χωρίς καμία παραδοχή της λανθασμένης "συνταγής" και χωρίς καμία αναφορά στο "λάθος του πολλαπλασιαστή" δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, έμμεσα το ΔΝΤ παραδέχεται ότι το χρέος παραμένει υψηλό, η οικονομία δεν ανακάμπτει και η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται.


Τι λέει η έκθεση του ΔΝΤ 

Στα θετικά, το ταμείο σημειώνει την πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα διασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομίας, κατά την άποψη του.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης κλιμακίου του, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό ώστε να διασφαλίσει ότι το βάρος των μέτρων λιτότητας δε θα κατανέμεται ανισομερώς, μόνον σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

"Αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς ώστε να προωθηθεί μια ταχεία ανταπόκριση και να επιτευχθεί μια περισσότερο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προσαρμογής", τονίζει το ΔΝΤ. "Η αποστολή (του ΔΝΤ) καλωσορίζει τον αναπροσανατολισμό της εστίασης του κυβερνητικού προγράμματος, σε αναγνώριση αυτών των προβλημάτων".

Η Ελλάδα έχει σημειώσει "εξαιρετική" πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος από το 2010, καθώς το πρωτογενές της αποτέλεσμα, θα εμφανίσει βελτίωση κατά 10% έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την έκθεση, ωστόσο, το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει "ιδιαίτερα υψηλό".

"Ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δέχθηκαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί σημαντική έκτακτη ενίσχυση με όρους χαμηλότερους της αγοράς, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, και έχουν συμφωνήσει να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια, εφόσον αυτό χρειαστεί", σημειώνει το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 110% έως το 2020. "Η δέσμευση αυτή είναι απαραίτητη για τη διαβεβαίωση των πιστωτών ότι υφίσταται ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τη διαχείριση του υπερβάλλοντος ελληνικού χρέους".

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της αποστολής του ΔΝΤ (στα αγγλικά)

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Αυτό που δεν λέει η έκθεση του ΔΝΤ είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες ανθρωποθυσίες 

Η έκθεση του ΔΝΤ είναι προφανές ότι επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επιλογές που έγιναν μέσω του μνημονίου, για τις οποίες  άλλωστε  έχει  συνευθύνη. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο «λάθος του πολλαπλασιαστή», δηλαδή στη λάθος συνταγή, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές . 

Η αναφορά σε ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα αποδεικνύει πως οι μέχρι τώρα μνημονιακές πολιτικές όχι μόνο δεν μείωσαν το χρέος, αλλά το γιγάντωσαν, ενώ, από τη στιγμή που δεν εντάσσεται ένα τέτοιο μέτρο σε ένα άλλο πλαίσιο αναπτυξιακής  πολιτικής, θα είναι ατελέσφορο.

Τα όσα αναφέρει ως «επιτεύγματα» της ελληνικής προσπάθειας μεταφράζονται με πραγματικούς όρους στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και  της κοινωνικής ασφάλισης, στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, στην απαξίωση παραγωγικών υποδομών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Αυτό που δεν λέει η έκθεση του ΔΝΤ είναι πως τα τρία χρόνια του μνημονίου ήταν χαμένα για την ελληνική κοινωνία και  οικονομία, πως  δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες ανθρωποθυσίες και  το γνωρίζουν καλά οι άνεργοι, οι  νέοι που μεταναστεύουν, οι χρεοκοπημένοι μικροεπιχειρηματίες και τα χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς εισόδημα.

*Με πληροφορίες από beta.avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)