to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 26.04.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Έκθεση Μπαρόζο: Μνημονιακή Εκδοχή της Ανάπτυξης

Άνθρακας ο θησαυρός... Τα κόμματα του Μνημονίου, βλέποντας τα ποσοστά τους να βυθίζονται συνεχώς, προσδοκούσαν σε έξωθεν βοήθεια, στην προκειμένη περίπτωση από τον κ. Μπαρόζο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ανακάμψουν, αρθρώνοντας δήθεν αναπτυξιακό λόγο.


Του Νίκου Χουντή

Αναδημοσίευση από την Αυγή

Αφορμή η εισήγηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κομισιόν για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η αναμενόμενη ειδική αναφορά για την Ελλάδα από τον κ. Μπαρόζο. Οι επιστολές Βενιζέλου και Παπαδήμου και η “επικοινωνία” μαζί του καλλιέργησαν το κλίμα ότι τα όργανα της Ε.Ε. θα παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, το οποίο θα «άμβλυνε» τις ακραίες επιπτώσεις του Μνημονίου.

Όμως ο Μ. Μπαρόζο και η Κομισιόν, παρά την πίεση που τους ασκείται από πολλές πλευρές για να πουν, και κυρίως να κάνουν, κάτι επιτέλους και για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επανέλαβαν το ίδιο “φάρμακο” για την οικονομική κρίση. Τόνισαν ότι ο μόνος τρόπος για να βγουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση και την αστάθεια είναι να μειωθούν τα ελλείμματα και τα χρέη των κρατών - μελών με την εφαρμογή σκληρών και βίαιων προγραμμάτων λιτότητας. Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, σημείο της ομιλίας του κ. Μπαρόζο ήταν οι αναφορές του για την Ελλάδα. Επί της ουσίας παρουσίασε το... κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., στο οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί, τoνίζοντας ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το Μνημόνιο που ψήφισε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου να περικοπούν και άλλα 11,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Να μειωθούν ακόμη 15% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, να προχωρήσει το πρόγραμμα «ιδιωτικοποιήσεων-ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας, ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η Κομισιόν και ο κ. Μπαρόζο δεν κράτησαν ούτε τα «αναπτυξιακά προσχήματα», αφού όχι μόνο δεν έκαναν καμία συγκεκριμένη αναφορά στα, "βαλτωμένα" από το Μνημόνιο, προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά αντιθέτως έφτασαν στο σημείο να... ζητήσουν και τον λογαριασμό λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ως οικονομική βοήθεια συνολικά 380 δισ. ευρώ. Ο ισχυρισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πάρα πολλά κεφάλαια ως βοήθεια και αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση -περισσότερα ακόμη και από το Σχέδιο Μάρσαλ το 1948-1951- είναι τουλάχιστον γελοίος, αφού σε αυτά τα 380 δισ. ευρώ αθροίζει τόσο τις δύο δανειακές συμβάσεις ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ όσο και το κούρεμα των ομολόγων από το PSI και τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Βαφτίζει, δηλαδή, ως αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα τα 240 δισ. ευρώ δάνεια από το ΔΝΤ και τους εταίρους, τα οποία καλείται να ξεπληρώσει ο ελληνικός λαός με δυσβάστακτους όρους, όπως περικοπές εισοδημάτων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, με υψηλά επιτόκια αποπληρωμής, υπαγόμενα σε ξένο δίκαιο, και με προσβεβλημένη την αξιοπρέπειά του. Θεωρεί βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα το κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία και οι μικροεπενδυτές, αλλά και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που λόγω της μνημονιακής πολιτικής είναι σχεδόν αδύνατο να αξιοποιηθούν. Σημειώνουμε, κάτι που προφανώς γνωρίζουν οι κ.κ. Βενιζέλος, Παπαδήμος και Σαμαράς, ότι με τους νέους κανονισμούς η Κομισιόν προωθεί το "κόψιμο” της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τα “απείθαρχα” κράτη.

Ο δρόμος που έχει επιλέξει η νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δυνάμεις του Μνημονίου στην Ελλάδα επιφυλάσσει για τους πολίτες περισσότερη φτώχεια και περισσότερη δυστυχία. Η πολιτική των Μνημονίων και η αυστηροποίηση των δομών της Ε.Ε. και του ευρώ, με τη λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση να τιμωρεί τις “απείθαρχες” χώρες με εξοντωτικά πρόστιμα και κυρώσεις, δεν μπορεί να συμβαδίσει με μια αναπτυξιακή προοπτική προς όφελος των εργαζομένων και των λαών των κρατών της Ευρώπης. Βασικός τους στόχος είναι να ξεπεράσουν την κρίση ρίχνοντας τα βάρη στον ελληνικό λαό, μειώνοντας τα εισοδήματα και εφαρμόζοντας τη στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης, δημιουργώντας νέες αγορές και ευκαιρίες κερδοσκοπίας στο κεφάλαιο, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια αγαθά.

Για την Αριστερά και τον ελληνικό λαό, υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της ήττας της μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της, η ήττα της κυριαρχίας του κεφαλαίου, η ήττα της Ευρώπης του νεοφιλελευθερισμού. Γι' αυτό, στις 6 Μαΐου 2012 οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, ο ελληνικός λαός, θα βάλει τέλος στην κυριαρχία των δυνάμεων του Μνημονίου και θα δώσει με αυτόν τον τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα ανατροπής στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)