to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 16.03.2019

Πολιτική

Έκθεση για τη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη στο ευρωκοινοβούλιο

Φωτογραφικά ντοκουμέντα για τη ζωή και τη δράση του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, του βουλευτή της Αριστεράς που τον Μάιο του 1963 δολοφονήθηκε από το παρακράτος, με το τρίκυκλο που οδηγούσε ο Γκοτζαμάνης, στη Θεσσαλονίκη, και για τη δολοφονία του ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε το βιβλίο "Ζ" και ο Κώστας Γαβράς γύρισε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, περιλαμβάνει έκθεση που παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο ο Νίκος Ανδρουλάκης


(Από τον φάκελο του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου αναφέρονται ποιες εφημερίδες αγόραζε και διάβαζε)

Φωτογραφικά ντοκουμέντα για τη ζωή και τη δράση του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, του βουλευτή της Αριστεράς που τον Μάιο του 1963 δολοφονήθηκε από το παρακράτος, με το τρίκυκλο που οδηγούσε ο Γκοτζαμάνης, στη Θεσσαλονίκη, και για τη δολοφονία του ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε το βιβλίο "Ζ" και ο Κώστας Γαβράς γύρισε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, περιλαμβάνει έκθεση που παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα "Γρηγόρης Λαμπράκης".

Η Έκθεση στάθηκε αφορμή άλλοι να τον θυμηθούν, άλλοι να τον γνωρίσουν και όλοι να επισημάνουν ότι είναι επίκαιρος όσο ποτέ στις μέρες μας ο αγώνας για Δημοκρατία, Ειρήνη, Ελευθερία, ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης και έδωσε ακόμα και τη ζωή του, όπως επισημαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και στον χαιρετισμός τους στα εγκαίνια της έκθεσης ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.

(Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με τον Jesse Owens στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936, στους οποίους συμμετείχε ο Λαμπράκης ως αθλητής και ο Jesse Owens κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στον στίβο)

Δ. Παπαδημούλης: Φράγμα από όλους τους δημοκράτες στις δυνάμεις που επιδιώκουν τον εκφασισμό της κοινωνίας

«Το παράδειγμα του Γρηγόρη Λαμπράκη πρέπει να μας διδάσκει και να μας ενώνει όλους τους δημοκράτες, από όλο το πολιτικό φάσμα που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, που πιστεύουν στον σεβασμό της διαφορετικής άποψης, που αρνούνται τη βία ως μέσο για την επίλυση διαφορών», επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος συνεχάρη κι αυτός με τη σειρά του τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Η πρόκληση αυτή τη στιγμή, ενόψει και των ευρωεκλογών που έχουμε σε λιγότερο από τρεις μήνες, είναι -παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, παρά τις προγραμματικές και πολιτικές μας διαφορές- όλοι οι δημοκράτες όλου του πολιτικού φάσματος να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινό μέτωπο δράσης υπεράσπισης της δημοκρατίας, υπεράσπισης του πολιτικού πολιτισμού, δημιουργώντας μία τάφρο κυριολεκτικά απέναντι στις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές που επιδιώκουν τον εκφασισμό της κοινωνίας", επισήμανε ο επικεφαλής τους ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Κύρκος: Αθάνατος στη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων ο Γρ. Λαμπράκης

«Εκείνα τα χρόνια το να είσαι βουλευτής της Αριστεράς δεν ήταν μία θέση τιμητική, ήταν μία θέση που είχε κινδύνους, ήταν μία θέση τεράστιας ευθύνης, ήταν μία θέση που κάθε μέρα σε είχε στο δρόμο ή στο κρατητήριο, ήταν μια θέση που μπορούσε να οδηγήσει, όπως οδήγησε και τον Γρηγόρη Λαμπράκη στον τάφο», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος και υπογράμμισε ότι «ο Γρηγόρης Λαμπράκης έμεινε αθάνατος στην μνήμη μας αλλά έμεινε αθάνατος και στην μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων με την ταινία του Κώστα Γαβρά "Ζ" και σημαίνει για εμάς πάρα πολλά».

Ν. Ανδρουλάκης: Επίκαιρη όσο ποτέ η παρακαταθήκη του λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς

«Η Έκθεση είχε ως στόχο να κάνει γνωστά στις νεότερες γενιές Ελλήνων αλλά και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, τους αγώνες και τα ιδανικά του Γρηγόρη Λαμπράκη μίας εμβληματικής προσωπικότητας της νεότερης Ελλάδας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η μάχη του Γρηγόρη Λαμπράκη δεν ήταν μόνο μια μάχη για την ειρήνη. Ήταν αγώνας για να πάψει η μετεμφυλιακή Ελλάδα να είναι προτεκτοράτο του ξένου παράγοντα, μία βαθιά διχασμένη κοινωνία σε συνθήκες που ψαλίδιζαν τις ελπίδες των νεότερων γενεών της εποχής για ένα καλύτερο αύριο. Ήταν αγώνας για ελευθερία δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, για τα οποία και ο ίδιος θυσιάστηκε», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη σημερινή εποχή, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε στο Πρακτορείο πως «η παρακαταθήκη του σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η άνοδος της Ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και της απαξίωσης του κράτους δικαίου κλιμακώνεται» και υπογράμμισε: «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Από τη μία έχουμε τις δυνάμεις τις συντήρησης και της στασιμότητας που εκφράζονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με ηγέτη τον κ. Βέμπερ, η οποία αποδέχεται στους κόλπους της πολιτικούς όπως ο κ. Όρμπαν που δηλώνει θαυμαστής της "ανελεύθερης δημοκρατίας" και τον κ. Ταγιάνι, ο οποίος δεν διστάζει να εκθειάσει τις υποδομές του Φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι. Από την άλλη έχουμε μία Ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα α λα καρτ. Η απάντησή μας σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να είναι ο αγώνας για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, της εδραίωσης του κράτους δικαίου και η ήττα κάθε λογικής μίσους και φόβου για το διαφορετικό».

Δ. Αβραμόπουλος: Να αντισταθεί η Ευρώπη στο γενικευμένο κύμα του λαϊκισμού

Στον χαιρετισμό του ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη για την πρωτοβουλία που είχε και σημείωσε πως η Έκθεση έγινε σε μία ιδιαίτερη στιγμή για την Ευρώπη.

«Τα διαχρονικά μηνύματα αυτού του σπουδαίου Έλληνα και μάλιστα από μία εποχή που, επίσης, δοκιμαζόταν από μία γενικευμένη κρίση η δημοκρατία, η ειρήνη, η σταθερότητα στον κόσμο επικαιροποιούνται», είπε και προσέθεσε: «Τα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναλαμβάνονται. Η δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η πατρίδα μας είναι ισχυρή παρά το γεγονός ότι η γενικευμένη οικονομική κρίση γονάτισε και δοκιμάζει ακόμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, και να μην ξεχνάμε ότι το βαθύτερο νόημα της δημοκρατίας για την οποία αγωνίστηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι να στηρίξει κυρίως εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που έχει περισσότερο ανάγκη. Στην Ευρώπη το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, να αντισταθεί σε αυτό το γενικευμένο κύμα του λαϊκισμού που απειλεί τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε το μεγαλύτερο επίτευγμα που είναι η Ενωμένη Ευρώπη».

Η τελετή των εγκαινίων έγινε την Τρίτη 12/3 και το "παρών" έδωσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του αείμνηστου μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Εύα Καϊλή (Ελιά), Νίκος Χουντής (ΛΑΕ), ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πάνος Μπεγλίτης και αρκετοί, Έλληνες και ξένοι, υπάλληλοι των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Έκθεση έμεινε ανοιχτή τέσσερις μέρες (από τη Δευτέρα 11 μέχρι και την Πέμπτη 15 Μαρτίου) το διάστημα που συνεδρίαζε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολύτιμη ήταν η συμβολή του Ιωάννη Αυγέρη, προέδρου της Φωτογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης, που πρόσφερε το υλικό και βοήθησε καθοριστικά στο στήσιμο της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)