to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:10 | 12.09.2012

left.gr

Κοινωνία

Έκθεση: Ελλάδα σε κυριαρχία μίσους

Ενδιαφέρουσα έκθεση για το ρατσισμό, τη δημοκρατία και τη σιωπηλή αποδοχή της Πολιτείας.


Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη 2η έκθεσή της σχετικά με τα αναδυόμενα ρατσιστικά φαινόμενα στην Ελλάδα, προειδοποίησε την ελληνική Πολιτεία, τα κόμματα αλλά και τη δικαιοσύνη. Καταρχάς τονίζει ότι η νομοθεσία, οι μηχανισμοί παρακολούθησης περιστατικών ρατσιστικής βίας και η ποινική αντιμετώπισή τους αυτή τη στιγμή είναι αναποτελεσματικά έως ανύπαρκτα. Η έκθεση στρέφει την προσοχή της στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη, και υπογραμμίζει ότι η ρατσιστική δράση των ακραίων ομάδων γίνεται ανεκτή από τις αρχές.

Για πρώτη φορά μάλιστα ασχολείται με τη ρατσιστική βία στα γήπεδα, «τα αθέατα φυτώρια του ρατσισμού», και κάνει προτάσεις και συστάσεις στους διάφορους αθλητικούς συλλόγους. Απευθύνεται όμως και στα κόμματα και στη θρησκευτική εξουσία. Τονίζει ότι ο δημόσιος πολιτικός και θρησκευτικός λόγος πρέπει να αποκηρύσσουν τη ρατσιστική βία και την αναμετάδοση του ρατσιστικού λόγου και της μισαλλοδοξίας.


Το πιο σημαντικό ίσως σημείο της έκθεσης είναι η ποσοτική και ποιοτική αλλαγή στα κρούσματα ρατσιστικής βίας. Με την εξάπλωσή τους, ολοένα και περισσότερα βίαια ρατσιστικά περιστατικά έρχονται στη δημοσιότητα. Κι εδώ είναι ο μεγάλος κίνδυνος: όσο η Πολιτεία συνεχίζει τη σιωπή της, τόσο θα απενοχοποιούνται και θα διαχύνονται τα ρατσιστικά φαινόμενα μέσα στην ελληνική κοινωνία.


Εξίσου ανατριχιαστικό είναι και το άλλο συμπέρασμα της ΕΕΔΑ : η συμμετοχή ανηλίκων υπό την καθοδήγηση ενηλίκων σε βίαια περιστατικά.


Της Σίσσυς Παπαδόγιαννη από το   doctv.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)