to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:21 | 25.01.2022

Κοινωνία

«Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στην εστίαση»

«Ζητάμε έστω και τώρα να ανακοινωθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων με ξεκάθαρη διατύπωση και καθολική εφαρμογή»


Όπως αναφέρει το Δίκτυο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού:

Έστω και καθυστερημένα, με τους δρόμους της Αθήνας να εμφανίζουν εικόνα χάους από την κακοκαιρία Ελπίδα, η κυβέρνηση κήρυξε γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (Απόφαση 14911/2022 ΦΕΚ Β 187/24.1.2022). Ο περιορισμός των μετακινήσεων ίσως δώσει μια μικρή ανακούφιση στην πόλη και στους κατοίκους της, στην οποία ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η κατάσταση είναι τραγική: με χιλιάδες εγκλωβισμένα οχήματα, σπίτια χωρίς ρεύμα, περιοχές χωρίς ΜΜΜ.

Και όμως από την γενική αργία εξαιρέθηκαν τα καταστήματα εστίασης (καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια), ως «επιχειρήσεων τροφίμων ή άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες» ή τουλάχιστον έτσι ερμήνευσαν την απόφαση καταστηματάρχες της εστίασης που απαίτησαν από τους εργαζόμενους να προσέλθουν κανονικά στη εργασία τους. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν, ενώ το χιόνι δεν έχει καθαριστεί – ούτε λιώσει – ακόμα και στις νότιες και παραλιακές περιοχές της Αττικής, και ενώ δεν υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς …  για να σερβίρουν καφέ!

Θεωρητικά οι εργαζόμενοι μπορούν να επικαλεστούν συνθήκες ανωτέρας βίας, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών για να μην προσέλθουν στην εργασία τους. Όμως, όλοι ξέρουμε, ότι τέτοια αιτήματα από την πλευρά του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, είναι συνήθως λόγος απόλυσης. Επομένως, είτε πας στη δουλειά και φταις που μπλοκάρουν οι δρόμοι, είτε δεν πας και απολύεσαι…

Δυστυχώς, ακόμα και κατόπιν εορτής, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να νομοθετήσει ορθά, αφήνοντας πολλά παραθυράκια, και τους εργαζόμενους της εστίασης εκτεθειμένους απέναντι σε εργοδότες που πρόταξαν το προσωπικό τους όφελος σε βάρος του γενικού συμφέροντος.

Ζητάμε έστω και τώρα να ανακοινωθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων με ξεκάθαρη διατύπωση και  καθολική εφαρμογή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)