to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:36 | 22.10.2013

Πολιτική

Εκτεθειμένη ξανά η κυβέρνηση: Νέα μέτρα προαναγγέλλει η Ε.Ε για το 2014

Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2014 - Καταρρέει το σκηνικό της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης που έστησε η κυβέρνηση


Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος το 2014, υπογράμμισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες πηγές της Ε.Ε., κάνοντας λόγο για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Ξεκαθάρισαν, πάντως, ότι για να καλυφθεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό είναι αναγκαία η λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων και όχι μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Οι κοινοτικές πηγές ανέφεραν, μάλιστα, πως ορισμένα κράτη-μέλη είναι δυσαρεστημένα από το μήνυμα «όχι άλλα μέτρα» που εκπέμπει η ελληνική πλευρά και υπογράμμισαν πως είναι σημαντικό να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της και εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Αυτή είναι η μόνη λύση που βλέπουν οι Βρυξέλλες, εάν η Ελλάδα επιθυμεί να μειώσει γρηγορότερα το επίπεδο του χρέους της, να επιστρέψουν οι επενδύσεις και να τονωθεί η ανάπτυξη, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014, είπαν ότι η τρόικα και η ελληνική πλευρά εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέγεθός του, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες το προσδιορίζουν στα 2 δισ. ευρώ. Εξήγησαν δε, ότι η διαφωνία αυτή οφείλεται στον τρόπο που προσμετρά η κάθε πλευρά τον δείκτη ανάπτυξης, τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και τις κρατικές δαπάνες.

Όσον αφορά την εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης του Ιουλίου, ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, οι κοινοτικές πηγές τόνισαν ότι θα πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να ικανοποιήσει τα τέσσερα προαπαιτούμενα που προβλέπει το μνημόνιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο και σημαντικότερο προαπαιτούμενο για τους Ευρωπαίους είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα 12.500 υπαλλήλων. Το δεύτερο προαπαιτούμενο αφορά την αναδιάρθρωση των τριών ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Το τρίτο προαπαιτούμενο έχει να κάνει με την αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,95% και την ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ+0,32% και το τέταρτο, με τον νέο κώδικα των δικηγόρων.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν περί τον Μάιο - Ιούνιο του 2014. Υπενθύμισαν, άλλωστε, ότι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013 και η επικύρωσή του από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2014.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά: «Süddeutsche Zeitung»: Προβληματίζει το ελληνικό «βουνό» χρέους

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)