to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκτεθειμένη η ΝΔ - Το καλάθι της οργής ξεχειλίζει

Σ’ αυτό το φόντο, οι ένοικοι του Μαξίμου θα επιμείνουν στον εξωραϊσμό του κυβερνητικού έργου με την αρωγή της πλειονότητας των ΜΜΕ.


φωτ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ψυχρολουσία προκάλεσε στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει το παράθυρο της λήψης νέων μέτρων ανακούφισης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός επανήλθε στους όρκους δημοσιονομικής πειθαρχίας, επισημαίνοντας ότι δεν θα παραβιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα 1,7%, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει την πολιτική κρίση στη Βρετανία ως όχημα κινδυνολογίας. Σύμφωνα με την πρωθυπουργική θεώρηση, το Ηνωμένο Βασίλειο «τιμωρήθηκε» γιατί επιδίωξε παροχές χωρίς να ξεκαθαρίσει πού θα βρει τους πόρους! Οι βουλευτές-πολιτευτές ωστόσο, στο πλαίσιο των περιοδειών τους, μετέφεραν τις υποσχέσεις του Μαξίμου για συνέχιση της στήριξης των πολιτών, δίδοντας έμφαση στην προοπτική παρέμβασης στο πετρέλαιο κίνησης που είχε ανοίξει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης (14 Οκτωβρίου) στη Βουλή. Επιπλέον, όπως αναφέρουν, εισπράττουν τα μηνύματα δυσαρέσκειας των πολιτών λόγω των ανατιμήσεων αλλά και απορίες για το γεγονός ότι δεν προχωρά η Ν.Δ. στην αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων.

Πλασματική πραγματικότητα

Σ’ αυτό το φόντο, οι ένοικοι του Μαξίμου θα επιμείνουν στον εξωραϊσμό του κυβερνητικού έργου με την αρωγή της πλειονότητας των ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός, από την αφετηρία της προεκλογικής περιόδου, ενεργοποιεί όλα τα εργαλεία παραποίησης της πραγματικότητας. Ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αποδεκτά επίπεδα. «Σέρβιρε», από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εικόνα λαμπρών επιδόσεων στον τομέα της ασφάλειας, παρακάμπτοντας ακόμα και τα στοιχεία που αποτυπώνουν, στην Αθήνα τουλάχιστον, αύξηση της παραβατικότητας. Υποστήριξε παράλληλα, στην επίσκεψή του στην Καρδίτσα, πως για τη Ν.Δ. δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι εκείνη την ίδια ημέρα η έκθεση της Eurostat επιβεβαίωνε την τραγική ελληνική πρωτιά στην ανεργία των νέων (σ.σ.: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 45,1% και Δυτική Μακεδονία με 42,3%).


Συν τοις άλλοις, επιδίωξε να ξαναγράψει το επενδυτικό success story στο Ελληνικό εγκαινιάζοντας για δεύτερη φορά στη θητεία του ένα έργο που δεν έχει ξεκινήσει. Πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ. υπογραμμίζει σαρκαστικά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι «περιμένουμε εφεξής να μας δώσουν και την εικόνα ότι ο πρωθυπουργός “περπατάει επί των υδάτων” με τόσους τόνους επικοινωνιακής προπαγάνδας». Θεωρεί μάλιστα πως αν η κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων επιδεινωθεί ενόψει του δύσβατου χειμώνα, οι τακτικές αυτές του Μαξίμου θα μετατραπούν σε μπούμερανγκ. «Η επικοινωνιακή καταιγίδα θα εκληφθεί από τους πολίτες ως εμπαιγμός», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Διχαστικός λόγος για ανακοπή των διαρροών προς τα Δεξιά

O πρωθυπουργός αναμένεται, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, να αποκρυσταλλώσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα. Αναμένεται, μεταξύ άλλων, να δώσει έμφαση και στην τουρκική προκλητικότητα. Στις τάξεις της Ν.Δ. θεωρούν πως το κλίμα ρητορικής έντασης με τη γειτονική χώρα ενδέχεται να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους κάτω από την κυβερνητική σημαία.

Πηγή ανησυχίας, άλλωστε, για τη συντηρητική παράταξη αποτελούν οι διαρροές των ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς την Ελληνική Λύση και άλλους φορείς που τοποθετούνται στην ακροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος. Σύμφωνα με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, το κόμμα του Κ. Βελόπουλου σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προσεγγίζει ακόμα και διψήφια ποσοστά. Υπό αυτό το πρίσμα, αναζητούν τρόπους επαναπροσέγγισης -και επιστροφής- αυτής της μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων. Στην παρούσα φάση, εντούτοις, η κυβέρνηση αρκείται στη δαιμονοποίηση της προοπτικής μιας προοδευτικής διακυβέρνησης από τη στιγμή που οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναχαίτιση της ακρίβειας (μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, φορολόγηση υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας) συναντούν την αποδοχή της κοινής γνώμης. Στο τελευταίο briefing μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστριψε το τιμόνι τέρμα δεξιά, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από μετεμφυλιακά σύνδρομα και στοιχίζεται στο πλευρό ομάδων ανομίας.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)