to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 02.02.2021

Κοινωνία

Εκτεταμένες ζημιές στην Πάτμο – Συναγερμός στον Έβρο

Κατολισθήσεις στην Πάτμο, κλειστά τα σχολεία στο νησί - Προβλήματα και στην Σάμο- Σε επιφυλακή στον Έβρο για επικίνδυνη άνοδο των υδάτων. Αναμένεται μεγάλος όγκος νερού από Βουλγαρία


Εκτεταμένες ζημιές από έντονη βροχόπτωση σημερα τα ξημερώματα προκλήθηκαν στο νησί της Πάτμου. Οι ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στο οδικό δίκτυο και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε παραλιακές περιοχές.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Δήμαρχος Πάτμου Ελευθέριος Πέντες χαρακτήρισε πρωτοφανές το φαινόμενο: «Πλημμύρισαν δρόμοι, ξεχείλισαν ποταμοί, έγιναν κατολισθήσεις που σε ορισμένα σημεία έκοψαν το νησί στα δύο».

Λόγω, μάλιστα, των ζημιών ο δήμαρχος  έχει ζητήσει να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ με απόφαση του τα σχολεία του νησιού θα μείνουν σήμερα κλειστά.

Προβλήματα και στην Σάμο

Στη Σάμο, μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση σε όλο το νησί, αλλά κυρίως στην πόλη του Καρλοβάσου. Από το πρωί έξι οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 20 άνδρες έχουν επέμβει σε περιστατικά σε επιχειρήσεις και σπίτια, στην οδό Γοργύρα και στο λιμάνι .

Η δυνατή νεροποντή έχει δημιουργήσει προβλήματα και στην περιοχή Αγία Τριάδα, όπου ένα ρέμα υποχώρησε με αποτέλεσμα τα χώματα και οι λάσπες να μπουν σε παρακείμενη οικία. Στον παραλιακό δρόμο του Καρλοβάσου, από το ύψος της Ένωσης έως το λιμάνι ο δρόμος έχει κλείσει.

Έβρος: Προειδοποίηση για τη στάθμη του Ερυθροποτάμου – Πλησιάζει τα όρια επιφυλακής

Σύμφωνα με το σχετικό γράφημα της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας από τον σταθμό Ερυθροποτάμου – Διδυμοτείχου, η γραμμή που αφορά τη στάθμη του ποταμού στον Έβρο τείνει να πλησιάσει τα όρια επιφυλακής, τα οποία βρίσκονται στα 20 πόδια (ήτοι τα 6,10 μέτρα),  αλλά σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καμπύλη και από την στιγμή που αυτή την ώρα δεν βρέχει στην περιοχή, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η καμπύλη, δύσκολα θα ξεπεράσει τα όρια του “κόκκινου συναγερμού”  (όταν δηλαδή η στάθμη φτάνει τα εφτά μέτρα) όπως συνέβη προ ημερών με τις ισχυρές βροχοπτώσεις στα μέσα Ιανουαρίου.


Επίσης δεύτερο γράφημα της Πολιτικής Προστασίας, δείχνει ότι έχει υπερχειλίσει το φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ με τη στάθμη να έχει ξεπεράσει το επίπεδο 300 που αποτελεί το όριο για την  υπερχείλιση, με τάση να φτάσει το επίπεδο 400, όμως και για τον Άρδα οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)