to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 26.06.2016

πηγή: in.gr

Κοινωνία

Εκτεταμένες ζημιές μετρά η Αρκαδία μετά τις καταιγίδες

Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές από τις καταιγίδες του Σαββάτου μετρά ο νομός Αρκαδίας, όπου μετά τη Μεγαλόπολη κηρύχθηκε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ο δήμος Τρίπολης.


Ρεκόρ βροχόπτωσης σημειώθηκε στην Τρίπολη, όπου έπεσαν 148 χιλιοστά χιλιοστά βροχής. Το προηγούμενο ρεκόρ, μόλις 64 χιλιοστά, είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 1984, ανέφερε στο Mega ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Ακόμα μεγαλύτερο ήταν ωστόσο το ύψος της βροχόπτωσης στη Μεγαλόπολη, 200 χιλιοστά νερού σε διάστημα λίγων ωρών. Περίπου 130 χιλιοστά βροχόπτωσης μετρήθηκαν στην Καλαμάτα.

Στο δήμο Τρίπολης, το νερό και το χαλάζι έπληξε και χωριά των δημοτικών ενοτήτων Τεγέας και Κορυθίου.
 

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανθυρέας, Ηλίας Μαχαίρας, κάνει λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία και για εκτεταμένες ζημιές σε οδικές αρτηρίες και καλλιέργειες, ενώ πλημμύρισαν και σπίτια στο χωριό από το νερό που κατέβασε το βουνό του Προφήτη Ηλία.

Για προληπτικούς λόγους διεκόπη η κυκλοφορία Τρίπολη-Άστρος στο ύψος του γεφυριού της Μαγούλας, αν και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό.

Ακόμη, έκλεισε για σήμερα το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Τρίπολης γιατί έχουν σωρευτεί λάσπες και συνεργεία επιχειρούν να καθαρίσουν τους αθλητικούς χώρους.

Στη Μεγαλόπολη, όπου το νερό έφθασε σε 7 ώρες τα 191 χιλιοστά, πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια και έπεσαν σκεπές. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 12 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, από ισόγεια σπίτια στην πόλη και στο χωριό Περιβόλια. Το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο μέσα σε ισόγειο σπιτιού στη Μεγαλόπολη.

Όπως ανακοίνωσε ο τοπικός δήμος, από σήμερα, Κυριακή, ώρες 6-9μμ, και για τις επόμενες ημέρες στο ισόγειο του Δημαρχείου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις δημοτών που θέλουν η Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών να καταγράψει τις ζημιές. Η αίτηση αφορά στις ζημιές νοικοκυριού (οικοσυσκευές κλπ), αγροτικών, κτηνοτροφικών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων και καταστημάτων.

Λόγω της κακοκαιρίας κατέρρευσε τμήμα της στέγης κοσμικού κέντρου, ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτό περί τα 1.000 άτομα,  καλεσμένα σε γαμήλια δεξίωση στην Τρίπολη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Στην περιοχή της Μαγούλας χρειάστηκε να παρασχεθεί βοήθεια σε δύο ηλικιωμένα άτομα, ενώ το νερό παρέσυρε και οχήματα.

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 8 το πρωί της Κυριακής είχε δεχθεί 175  κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στο δήμο Τρίπολης, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες, και 150 στο δήμο Μεγαλόπολης, με 45 πυροσβέστες. 

Από την Αθήνα εστάλησαν μάλιστα 23 φορητές αντλίες.



Στον κάμπο της Τεγέας έχουν πληγεί και καλλιέργειες κηπευτικών, πατάτες και οπωροφόρα δέντρα, και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Αύριο Δευτέρα θα βρίσκεται στην Τρίπολη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατόπιν επικοινωνίας με το δήμαρχο Δημήτρη Παυλή.

Απειλείται ορυχείο της ΔΕΗ

Φόβους για πιθανή κατάρρευση του ορυχείου της Μπαρμπουτσάνας στην Θωκνία εξέφρασε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης

Τα νερά πέρασαν πάνω από τη γέφυρα της Μπαρμπουτσάνας και απειλούν το ορυχείο, και το ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη βρίσκεται σε επιφυλακή.

Διακοπή ρεύματος υπήρξε το Σάββατο σε όλη την περιοχή, η οποία σταδιακά αποκαθίσταται, ενώ για αρκετή ώρα δεν υπήρχε και δυνατότητα επικοινωνίας με κινητά τηλέφωνα.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)