to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:49 | 23.08.2019

Κοινωνία

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων

Οι ισχυροί άνεμοι δεν θα μειώσουν τη ζέστη που επικρατεί, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει από τους 36 έως και τους 38 βαθμούς - Παραμένει πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά


Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία στη χώρα σήμερα φτάνοντας κατά τόπους τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει το meteo.gr,  η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 36-38 βαθμούς στη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, και τους 35-37 βαθμούς στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη.

Παράλληλα, το μελτέμι θα φτάνει τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο μειώνοντας αρκετά τη δυσφορία, αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στα νησιά του Αιγαίου και τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς για σήμερα το μεσημέρι. Με πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με πολύ υψηλή και ακραία επικινδυνότητα.

Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Λακωνία, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Κύθηρα, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα και Ηλεία είναι σε πορτοκαλί συναγερμό σήμερα, όπως προειδοποιεί ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου στο επίπεδο 3, κίτρινου συναγερμού, δηλαδή υψηλού κινδύνου βρίσκονται σήμερα η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, εκτός της Ρόδου, η Μεσσηνία, η Αρκαδία, τα Επτάνησα, εκτός της Κέρκυρας, η Κεντρική και Δυτική Στερεά Ελλάδα, η Θεσπρωτία, η Μαγνησία, η Χαλκιδική, η Καβάλα, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος και ο Έβρος.

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που προειδοποιεί για ισχυρούς ανέμους έως και 8 μποφόρ, αλλά και υψηλό κίνδυνο φωτιάς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι ισχυροί άνεμοι δεν θα μειώσουν τη ζέστη που επικρατεί, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει από τους 36 έως και τους 38 βαθμούς στη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, και τους 35-37 βαθμούς στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη.

Αναλυτικά το δελτίο της ΕΜΥ

Αναγγελία θυελλωδών ανέμων για τη Metarea 3

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Αναγγελία Αρ. 363 - Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019/0930 UTC

Γενική Σύνοψη 23-08-19/03 UTC

Χαμηλές πιέσεις 1008 στην Κύπρο και υψηλές 1024 στα βορειοανατολικά Βαλκάνια. Σχεδόν στάσιμο χαμηλό με κέντρο 1012 στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα.

Νότιος Ευβοϊκός, νοτιοανατολικό Αιγαίο Ικάριο δυτικά του 24.50, νοτιοδυτικό Αιγαίο, Κεντρικό Αιγαίο νότια του 38.30 συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι 23/22 UTC, βόρειοι βορειοανατολικοί 7 ή 8.

Στενό Καφηρέα συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι 23/22 UTC βόρειοι βορειοανατολικοί 8.

Θάλασσα Κυθήρων ανατολικά του 22.30 συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι 23/22 UTC βορειοανατολικοί 7 ή 8.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:


•    Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
•    Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
•    Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
•    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρος)
•    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
•    Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)