to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 21.12.2020

Διεθνή

H μετάλλαξη του κορωνοϊού φοβίζει την ΕΕ - «Κλείνει τις πόρτες» στη Βρετανία

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγ. Βρετανία, ανάμεσά τους Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία ενώ κι άλλες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν


(Ουρές φορτηγών στον αυτοκινητόδρομο Α20 στην είσοδο του λιμανιού του Ντόβερ στο Κεντ - Η απαγόρευση από τη Γαλλία στις μεταφορές από Βρετανία πρόσθεσε, παρατηρεί ο Γκάρντιαν, ένα ακόμα επίπεδο αβεβαιότητας στη συσσώρευση αγαθών για τα Χριστούγεννα και την αβεβαιότητα του Brexit)

Συμφώνησαν ότι... θα συντονιστούν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών κρατών, δεν τα κατάφεραν ωστόσο να φτάσουν σε συμφωνία για τα μέτρα αποκλεισμού της Μεγάλης Βρετανίας εξαιτίας του μεταλλαγμένου κορονοϊού. Το μόνο στο οποίο κατέληξαν ήταν ο επαναπατρισμός όσων Ευρωπαίων πολιτών το επιθυμούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και η προστασία της ζώνης Σένγκεν. Σημειώνεται ότι, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και ο Καναδάς διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με τη Βρετανία μετά την προειδοποίηση το Σάββατο από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορονοϊού αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα.

«Η Βρετανία δέχεται χτύπημα από τον ιό της απαγόρευσης ταξιδιών απ' όλη την Ευρώπη», ένας από τους χαρακτηριστικούς τίτλους των βρετανικών εφημερίδων

Την εναρμόνιση των μέτρων και των ταξιδιωτικών περιορισμών εισηγείται ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει αύριο να εναρμονίσει τα μέτρα που αποφάσισαν οι χώρες μέλη της για να εμποδίσουν τις αφίξεις πολιτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον εντοπισμό ενός «εκτός ελέγχου» μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, που συγκλήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, επέτρεψε «να καθορίσουμε τις διάφορες επιλογές για το άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, συντονισμένα και με ταυτόσημα μέτρα» ανέφερε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα μέτρα που συζητήθηκαν σήμερα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη, στους μόνιμους πρεσβευτές των χωρών μελών. Οι τελευταίοι θα κληθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διάρκειά τους και το εύρος τους.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν την Κυριακή είναι «προληπτικά» και βασικός στόχος τους ήταν να εμποδιστούν τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε ο εκπρόσωπος μιας χώρας μέλους. Η διάρκειά τους ποικίλλει, από 48 ώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία) μέχρι 10 μέρες (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία). Η Βρετανία βρέθηκε σήμερα σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού πολλές χώρες αποφάσισαν να διακόψουν τις αεροπορικές, οδικές, σιδηροδρομικές ή θαλάσσιες συνδέσεις τους.

«Είχαμε μια σοβαρή πληροφορία, συνεννοηθήκαμε με τις κοντινότερες χώρες και λάβαμε αυτήν την απόφαση. Ο συντονισμός υπάρχει», είπε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, μιλώντας στο France Inter. «Όπως και πολλές άλλες χώρες, λάβαμε αμέσως μέτρα αυτό το Σαββατοκύριακο για να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη είσοδο αυτού του μεταλλαγμένου ιού», εξήγησε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ευρωπαϊκές αρχές για τα επόμενα βήματα, κυρίως για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου. Είναι σημαντικό οι ρυθμίσεις να ισχύουν για όλους και ότι η απαγόρευση εισόδου ή πτήσεων δεν θα μπορεί να παρακάμπτεται μέσω άλλων χωρών της ΕΕ», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Οι χώρες μέλη επισήμαναν επίσης ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα στον Χώρο Σένγκεν. Ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα είναι ο επαναπατρισμός των πολιτών τους και των μονίμων κατοίκων κάθε χώρας που θα θελήσουν να επιστρέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στα σπίτια τους, σημείωσε μια διπλωματική πηγή.

Αποκομμένη η Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σήμερα αποκομμένο από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μετά τη διακοπή των ταξιδιωτικών συνδέσεων από τους στενότερους συμμάχους του εξαιτίας των φόβων για νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα, γεγονός που δημιουργεί χάος για οικογένειες και εταιρείες λίγες μόνον ημέρες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης συνόδου της κυβέρνησής του για να συζητηθούν οι διεθνείς συνδέσεις, ιδιαίτερα η ροή φορτίων εντός και εκτός της Βρετανίας.

Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της με τη Βρετανία για τη μετακίνηση ανθρώπων και φορτηγών, αποκλείοντας την σημαντικότερη εμπορική της αρτηρία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε το βήμα αυτό απρόσμενο.

"Βρίσκομαι σε επαφή με τον ομόλογό μου στη Γαλλία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε στην επαναλειτουργία του, στην πραγματικότητα μας είπαν ότι θέλουν να ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις μεταφορών το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε ο Σαπς στο Sky.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι η άρση των απαγορεύσεων το ταχύτερο δυνατό αποτελεί προτεραιότητά του, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεδομένης της προετοιμασίας της Βρετανίας για το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, η χώρα είναι προετοιμασμένη.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στις μεταφορές στο Κεντ στη νότια Αγγλία. Φορτηγά βρίσκονται ακινητοποιημένα στον αυτοκινητόδρομο M20, ο οποίος έχει κλείσει στην κανονική κυκλοφορία. Κοντινό αεροδρόμιο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τοποθέτηση φορτίων.

Το ταξιδιωτικό χάος σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες πριν από την λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit με ή χωρίς μια εμπορική συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία συνεχίζονται μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Τι ισχύει στην Ελλάδα: Κατ' οίκον απομόνωση επτά (αντί τριών) ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία

Παράλληλα, στη χώρα μας, από τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ' οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.


Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι' αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/.  Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού ίσως τον καθιστά πιο μολυσματικό στα παιδιά

Η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται ραγδαία στη Βρετανία φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενήλικες στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, σε αντίθεση με τα προηγούμενα στελέχη του, εκτιμούν Βρετανοί επιστήμονες.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα πιο πρόσφατα ευρήματά τους, επιστήμονες της κυβερνητικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Νέες και Αναδυόμενες Απειλές από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG), οι οποίοι παρακολουθούν τη μετάλλαξη, σημείωσαν ότι εξελίχθηκε γρήγορα στο κυρίαρχο στέλεχος στη νότια Βρετανία και θα μπορούσε σύντομα να κάνει το ίδιο σε όλη τη χώρα.

«Πλέον, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η μετάλλαξη έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής αναδυόμενος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της NERVTAG.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά», επισήμανε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επίσης μέλος της NERVTAG. «Δεν έχουμε καθορίσει την αιτιότητα, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής», πρόσθεσε.

Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού, που θεωρείται κατά 70% πιο μολυσματικός, οδήγησε ορισμένες χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία. Στην ίδια τη χώρα έχουν επιβληθεί σκληροί περιορισμοί σε κάποιες περιοχές.

Η Γουέντι Μπάρκλεϊ, μια άλλη καθηγήτρια, ειδική στην ιολογία και μέλος της NERVTAG, είπε ότι μια από τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού αφορούν τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι θα παιδιά «είναι ενδεχομένως εξίσου ευαίσθητα σ’ αυτόν τον ιό όσο και οι ενήλικες».

ΠΟΥ: Ενισχύστε τους ελέγχους


Ως προς την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του. Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

EMA: Δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech εναντίον της COVID-19 δεν προστατεύει από το νέο στέλεχος του κορονοΪού

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να επιτρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.

Εξάλλου ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση.

Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.

Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, είπε.

«Τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά» - Πιθανό να έχει ήδη εξαπλωθεί εκτός Βρετανίας

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά του κορονοϊού παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτήν την στιγμή και έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των ειδικών των ευρωπαϊκών αρχών», το νέο στέλεχος «δεν έχει επιπτώσεις στα εμβόλια», που παραμένουν «εξ ίσου αποτελεσματικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Η Γερμανία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι τα εμβόλια εναντίον του νέου κορονοϊού αναμένεται να είναι αποτελεσματικά και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Στη θεωρία, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό» εναντίον του νέου στελέχους, εκτίμησε ο Βεράν.

Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι το νέο στέλεχος του ιού είναι πιθανόν να κυκλοφορεί στη Γαλλία, αν και τα τεστ που διενεργήθηκαν προσφάτως δεν τον έχουν εντοπίσει στη χώρα. «Είναι απολύτως πιθανό ο ιός να κυκλοφορεί στη Γαλλία», δήλωσε ο Βεράν.

Και πέφτουν οι μετοχές της Air France KLM και της Getlink

Βουτιά κατέγραψαν σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών οι μετοχές της Air France KLM και της Getlink, της εταιρίας διαχείρισης της Σήραγγας της Μάγχης, αφού οι γείτονες της Βρετανίας στην Ευρώπη άρχισαν να κλείνουν τις πύλες τους σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των νέων φόβων για την COVID-19.

Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά 10,2% στην αρχή της συνεδρίασης, της Getlink κατέγραψε πτώση 5,7% ενώ της γαλλικής εταιρίας διαχείρισης αεροδρομίων ADP υποχώρησε κατά 4,8%. Η μετοχή του ομίλου ξενοδοχείων Accor σημείωσε πτώση 4,4%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ηλ. Μόσιαλος για νέο στέλεχος του κορονοϊού: Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)