to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 13.12.2018

Διεθνή

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα το Brexit

Τo Brexit, η εμβάθυνση της ΟΝΕ, το δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 και το μεταναστευτικό, είναι τα βασικότερα θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.


Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τις Συνόδους Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει πως η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σοβαρή. «Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και θα συζητήσουμε επίσης τις προετοιμασίες για το σενάριο μη συμφωνίας», τονίζει ο Ντ. Τουσκ.

Όπως σχολίασε αξιωματούχος της ΕΕ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ποιες είναι οι ανησυχίες της σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αναμένεται επίσης να τους ενημερώσει για το τι είδους διασφαλίσεις περιμένει να λάβει, σε ό,τι αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop). Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες, χωρίς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, θα συζητήσουν κατά πόσο μπορούν να τις δώσουν κάποιες εγγυήσεις και ποιες θα είναι αυτές. «Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εγγυήσεις δεν μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο», σχολίαζε ο ίδιος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω διαβεβαιώσεων στη Βρετανία σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ.

«Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε ο Έτινγκερ στο γερμανικό δίκτυο SWR.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο». 

«Good Luck, Darling» εύχεται ο βρετανικός τύπος στη λαβωμένη, αλλά επιζήσασα της πρότασης μομφής, Τερέζα Μέι

«Good Luck, Darling», είναι o κεντρικός τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της Daily Mail που συνοδεύει φωτογραφία της βρετανίδας πρωθυπουργού να αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και τον σύζυγό της, να την αποχαιρετά κουνώντας το χέρι του, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον της.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραμένει στο τιμόνι των Συντηρητικών η Μέι, απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Η Τερέζα Μέι νίκησε το πραξικόπημα των Τόρις για την συμφωνία του Brexit, αλλά μένει λαβωμένη, γράφει η Guardian. Η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την υποστήριξη του κόμματός της για την παραμονή της στην πρωθυπουργία- αλλά περισσότερό από το ένα τρίτο των συντηρητικών βουλευτών ψήφισε εναντίον της, προϊδεάζοντας για την δύσκολη μάχη που έχει μπροστά της για να περάσει την συμφωνία της για το Brexit από το κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επιβίωσε της πρότασης μομφής, της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα απειλής κατά της ηγεσία της, καθώς δέχεται επικρίσεις για την διαχείριση των συνομιλιών για το Brexit, γράφουν οι New York Times υπό τον τίτλο «Η Τερέζα Μέι επιβιώνει της αμφισβήτησης της ηγεσίας της, αλλά το σχέδιο του Brexit συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο». Η εφημερίδα επισημαίνει την ταπεινωτική δέσμευση που αναγκάσθηκε να αναλάβει η βρετανίδα πρωθυπουργός για να κρατηθεί στην εξουσία: ότι θα παραιτηθεί πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Τερέζα Μέι «έσωσε το τομάρι της», γράφει η Figaro. Προς το παρόν. Η πρωθυπουργός επιβίωσε της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον της από τους πολιτικούς της αντιπάλους της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας του κόμματός της ... παραμένει όρθια, αλλά λαβωμένη από τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής, που ξεπερνά το πλήθος της πτέρυγας των σκληρών» του Brexit.

Το γεγονός ότι περισσότεροι από εκατό βουλευτές δεν της έχουν πλέον εμπιστοσύνη είναι αρκετά ανησυχητικό, γράφει η Liberation. Γνωρίζει ότι θα χρειασθεί να εξασφαλίσει νέες υποχωρήσεις (των Βρυξελλών) εάν θέλει να προσπαθήσει να πείσει τους 117 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και της Πολιτικής Διακήρυξης.

Η νίκη της Μέι θα προκαλέσει ανακούφιση στις Βρυξέλλες, αλλά όχι παραχωρήσεις

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να κάνουν ουσιαστικές υποχωρήσεις: σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε αναμένεται να υπάρξει σύντομη δήλωση έξι παραγράφων όπου η ΕΕ θα βεβαιώνει ότι το «backstop δε συνιστά επιθυμητή κατάληξη», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Κατά τα άλλα, η ΕΕ θα επιμείνει ότι η «συμφωνία δεν θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα .

Σύμφωνα με τον Economist , η Μέι μπορεί να κέρδισε στη χθεσινή ψηφοφορία –όχι όμως όπως θα ήθελε. Οι πιθανότητες που έχει να κερδίσει την επόμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο φαντάζουν τώρα ακόμα λιγότερες. Και αναβλητική όπως πάντα, αρνείται να δηλώσει πότε θα «έρθει» η συμφωνία της στο κοινοβούλιο –αν και υπουργοί υποσχέθηκαν ότι αυτό θα γίνει πριν τις 21 Γενάρη. Η πρωθυπουργός προσπαθεί να «πουλήσει» μια συμφωνία έχοντας υπερβεί σε μεγάλο βαθμό τις «κόκκινες γραμμές» της. Μπορεί να επιβίωσε προς το παρόν. Οι μέρες της, ωστόσο, στην «κορυφή» είναι μετρημένες,εκτιμά ο Economist.

Financial Times γράφουν ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραμένει στη θέση της αλλά τίποτα δεν άλλαξε γι’ αυτήν –δίνει την εντύπωση ηγέτη-ζόμπι. Δεν υπήρξε κάθαρση –τα ρήγματα στο κόμμα της δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη από την ΕΕ θα εξακολουθεί να προσπαθεί να «πουλήσει» την ίδια συμφωνία συναντώντας την ίδια αντίσταση –μόνο κάποια σημαντική υποχώρηση εκ μέρους των Βρυξελλών θα τη βγάλει από το αδιέξοδο, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η Μέι κέρδισε λίγο ακόμα χρόνο –αλλά δεν αποκλείεται σύντομα να απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία. Η απώλεια του ηθικού κύρους είναι αποφασιστικής σημασίας ακόμα κι αν κερδηθεί μια ψηφοφορία. "H πρόκληση για τη Μέι παραμένει η ίδια: πώς θα εξασφαλίσει εκείνη τη συμφωνία που θα κερδίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών; Σήμερα στις Βρυξέλλες θα ζητήσει νέο συμβιβασμό. Ακόμα, όμως κι αν αποσπάσει κάποια νομική δέσμευση εκ μέρους της ΕΕ σχετικά με το backstop αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορέσει να κερδίσει τη στήριξη του DUP ή των πλέον σκληροπυρηνικών επικριτών της", γράφουν οι Times.

Η Τερέζα Μέι και οι οπαδοί του Brexit γλύφουν τις πληγές τους

«Η Μέι και οι οπαδοί του Brexit γλείφουν τις πληγές τους» μετά από τη μάχη για την ηγεσία, γράφει το Politico, σημειώνοντας ότι η βρετανή πρωθυπουργός κέρδισε τη μάχη για την ηγεσία , αλλά δεν έχει επαρκή υποστήριξη για το σχέδιό της για το Brexit. «Οι οπαδοί του Brexit αστόχησαν στην τελική βολή, αλλά πλήγωσαν την πρωθυπουργό», η οποία αν και βγήκε κερδισμένη στη χθεσινή κοινοβουλευτική μάχη, εντούτοις το κόστος ήταν υψηλό για την εξουσία και την αξιοπιστία της, καθώς, σύμφωνα με το Politico, σε μία «τελευταία ζαριά» ανέλαβε αντιφατικές δεσμεύσεις που ίσως αποδειχθεί αδύνατο να τις πραγματοποιήσει. Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας με 200 ψήφους υπέρ της παραμονής της έναντι 117, αποτέλεσμα «απέλπιδο» σε κανονικές συνθήκες που ωστόσο την προστατεύει από περαιτέρω αμφισβήτηση από το ίδιο το κόμμα της για τους επόμενους 12 μήνες δηλώνει εύγλωττα ότι λείπουν από την Theresa May 100 ψήφοι για την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, χωρίς την οποία δεν μπορεί να περάσει το σχέδιο Brexit από το Κοινοβούλιο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την συμφωνία του Brexit

Συναντήσεις Μέι με Τουσκ και Βάραντκαρ πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ θα έχουν διμερείς συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών με το θέμα του Brexit στην κορυφή της ατζέντας.

«Πριν από την σύνοδο θα συναντηθώ με την Τερέζα Μέι για συνομιλίες της τελευταίας στιγμής», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Στο Δουβλίνο, εκπρόσωπος του ιρλανδού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Λίο Βάραντκαρ θα έχει διμερείς συνομιλίες με την βρετανίδα πρωθυπουργό.

Η Τερέζα Μέι επρόκειτο να ταξιδέψει χθες στο Δουβλίνο, αλλά αναγκάσθηκε να παραμείνει στο Λονδίνο για να είναι παρούσα στην διαδικασία της πρότασης μομφής εναντίον της.

Η Τερέζα Μέι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, αφού περιέσωσε την θέση της στην ηγεσία των Τόρις από την πρόταση μομφής εναντίον της, ελπίζοντας ότι θα λάβει νέες εγγυήσεις από τους 27 για την συμφωνία αποχώρησης από την Ενωση , και κυρίως ως προς το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ.

Για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Τερέζα Μέι οι 27 επεξεργάζονται ένα κείμενο το οποίο θα εξηγεί ότι το backstop, το δίκτυ ασφαλείας που προβλέπεται για να αποτραπεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία «θα ισχύει για μία μικρή περίοδο και μόνο για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

«Τίποτε από αυτά δεν είναι καινούργιο. Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για το backstop», σχολίασε η ίδια πηγή.

Το κείμενο το οποίο αποτελείται από έξι παραγράφους μπορεί επίσης να αναφέρει ότι οι 27 είναι έτοιμοι «να εξετάσουν εάν μπορούν να προσφερθούν νέες εγγυήσεις» αργότερα με «νομικά δεσμευτική αξία ». «Τέτοιες εγγυήσεις δεν θα μετέβαλλαν, ούτε θα έρχονταν σε αντίθεση με, την συμφωνία αποχώρησης», η οποία συνομολογήθηκε κατά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου.

«Δίνουμε κάτι σήμερα στην Μέι, και τον Ιανουάριο ίσως κάτι επιπλέον», εξήγησε η ευρωπαϊκή πηγή.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν με έμφαση τις τελευταίες ημέρες ότι η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση με το Λονδίνο δεν πρόκειται να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης.

Το Λονδίνο δεν έχει εξετάσει λεπτομερώς τη νομική οδό για την ανάκληση του άρθρου 50

Η Βρετανία δεν έχει εξετάσει λεπτομερώς το πώς μπορεί να ανακαλέσει την αναγγελία περί αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία προέβη βάσει του Άρθρου 50, καθώς η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, ο οποίος είναι επικεφαλής των νομικών συμβούλων της κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να ανακαλέσει την αναγγελία αποχώρησης βάσει του Άρθρου 50 μονομερώς, χωρίς διαβουλεύσεις με τα άλλα κράτη μέλη.

«Η αναγγελία βάσει του Άρθρου 50 δεν μπορεί να ανακληθεί απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού», δήλωσε ο Κοξ στο κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα χρειαστεί νομοθεσία για να ανακληθεί το Άρθρο 50 ή αν αυτό μπορεί να γίνει με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ο Κοξ δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση. Βεβαίως μπορώ να πω με μεγάλη σαφήνεια πως το ζήτημα της νομικής οδού που θα πρέπει να ακολουθηθεί δεν είναι ένα ζήτημα που έχει εξεταστεί επειδή δεν υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο».

Εν συντομία η ατζέντα της συνόδου

Ημέρα 1η: Brexit και Δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-2027

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με πρώτο θέμα το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027. «Προτείνω να προσανατολιστούμε προς μια συμφωνία το ερχόμενο φθινόπωρο», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση για το Brexit και μετά, η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Οι 28 ηγέτες θα συνεχίσουν στο δείπνο εργασίας με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρώτα απ' όλα το θέμα της Ουκρανίας και τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω στο ζήτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, θα συζητηθεί και το θέμα των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου, μετά από αίτημα του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Μετά το δείπνο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν χωρίς την Τερέζα Μέι, για να υιοθετήσουν τα συμπεράσματά τους σε ό,τι αφορά το Brexit.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας

Τα θέματα μετανάστευσης στη δεύτερη μέρα της συνόδου

H δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με θέματα που αφορούν την μετανάστευση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να συναινέσουν να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου - ωστόσο εκτιμάται ότι μέχρι τις ευρωεκλογές, θα υιοθετήσουν τα υπόλοιπα σκέλη της μεταρρύθμισης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. «Η συζήτηση για τη μετανάστευση θα είναι σύντομη», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του προέδρου του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, αναμένεται να υιοθετήσουν τα συμπεράσματα των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς επίσης και να ζητήσουν από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να εργαστούν για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)