to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:41 | 24.07.2017

Διεθνή

Σ. Ασφαλείας: Υπεραμύνεται «των μέτρων ασφαλείας» το Ισραήλ - ΟΗΕ: Κίνδυνοι κλιμάκωσης αν δεν βρεθεί λύση ως την Παρασκευή

Τα νέα μέτρα ασφαλείας αναζωπύρωσαν τους φόβους των Παλαιστίνιων ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τον αποκλειστικό έλεγχο της Πλατείας των Τεμενών, τρίτο πιο ιερό τόπο για το ισλάμ


Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ προειδοποίησε σήμερα ότι μια λύση για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, χρειάζεται να βρεθεί έως την Παρασκευή, που απειλεί να προκαλέσει «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες πέρα από τα τείχη της Παλιάς Πόλης».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί έως την Παρασκευή μια λύση στην υπάρχουσα κρίση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μλαντένοφ, μετά την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

«Οι κίνδυνοι στο έδαφος θα κλιμακωθούν αν περάσουμε τις προσευχές της Παρασκευής χωρίς την εξέρευση μιας λύσης σε αυτή την κρίση», πρόσθεσε.

«Οποιοσδήποτε θα έχει πάντα την δυνατότητα να έρθει και να προσευχηθεί στην Πλατεία των Τεμενών, αλλά θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Ντάνον πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεκλήθη εκτάκτως για τα βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε Παλαιστινίων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να αποσύρει τους μεταλλικούς ανιχνευτές, ο Ντάνον σημείωσε πως: «Θέλουμε να κατευνάσουμε την κατάσταση», επιτρέποντας την πρόσβαση στον ιερό τόπο, «αλλά επίσης θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια».

  • Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις μετά την αναζωπύρωση της βίας που ακολούθησε έπειτα από την εγκατάσταση των νέων μέτρων ασφαλείας γύρω από την Πλατεία των Τεμενών και ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στην πρεσβεία του στο Αμάν, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για τον κίνδυνο επέκτασης των επεισοδίων πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Στην Ιορδανία, χώρα που διαχειρίζεται τους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, σημειώθηκε χθες Κυριακή ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στην πρεσβεία του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ιορδανοί και να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός.

«Η γενική ασφάλεια ενημερώθηκε για ένα περιστατικό με πυροβολισμούς σε ένα κτίριο κατοικιών μέσα στον περίβολο της ισραηλινής πρεσβείας», επεσήμαναν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιορδανίας.

«Δύο Ιορδανοί σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς που δέχθηκαν από έναν Ισραηλινό ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια ενός επεισοδίου στο εσωτερικό της πρεσβείας», πρόσθεσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ο πρώτος Ιορδανός, ο Μοχάμεντ Τζαουαουντέχ (17 ετών), υπέκυψε στα τραύματά του επί τόπου. Ο δεύτερος, ο Μπασάρ Χαμαρνέχ, ένας γιατρός που ήταν παρών την ώρα του περιστατικού στο κτίριο κατοικιών που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της διπλωματικής αποστολής, υπέκυψε στα τραύματά του μετά τα μεσάνυχτα στο νοσοκομείο», σημείωσε η πηγή αυτή.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ διευκρίνισε ότι ένας Ιορδανός εργάτης που μόλις είχε τοποθετήσει έπιπλα στο διαμέρισμα ενός φρουρού ασφαλείας της πρεσβείας προσπάθησε να χτυπήσει τον φρουρό στην πλάτη με ένα κατσαβίδι.

Ο φρουρός απάντησε κάνοντας χρήση του όπλου του, σκοτώνοντας τον Ιορδανό εργάτη και τραυματίζοντας θανάσιμα από λάθος τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος βρισκόταν εκεί.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν το επεισόδιο συνδέεται με την έξαρση της βίας γύρω από την Πλατεία των Τεμενών.

Τα νέα μέτρα ασφαλείας αναζωπύρωσαν τους φόβους των Παλαιστίνιων ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τον αποκλειστικό έλεγχο της Πλατείας των Τεμενών, τρίτο πιο ιερό τόπο για το ισλάμ. Ωστόσο, το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τους σιωπηλούς κανονισμούς που επιτρέπουν στους μουσουλμάνους να πηγαίνουν οποιαδήποτε στιγμή στην πλατεία και στους εβραίους κάποιες ώρες, χωρίς να μπορούν να προσευχηθούν.

Τουρκία: Το Ισραήλ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις ενέργειες του στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση ως απάντηση.

Έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο, ο Μποζντάγ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ισραηλινές ενέργειες με την εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλου στην είσοδο της Πλατείας των Τεμενών.

"Η στάση του Ισραήλ αναφορικά με το Τέμενος αλ Άκσα είναι λανθασμένη, παράνομη και απαράδεκτη", τόνισε ο Μποζντάγ. "Οι ισραηλινές ενέργειες εκεί παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκευτική ελευθερία", πρόσθεσε.

Τα νέα μέτρα ασφαλείας που επέβαλαν οι αρχές του Ισραήλ έχουν πυροδοτήσει βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ χθες Κυριακή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να απομακρύνει τα μηχανήματα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων στις εισόδους του ιερού τόπου.

Την Παρασκευή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των επίσημων επαφών με το Ισραήλ, μέχρι να αρθούν τα νέα μέτρα ασφαλείας. Στο μεταξύ ο απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση. «Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις Τζέισον Γκρίνμπλατ αναχώρησε για το Ισραήλ χθες τη νύκτα προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες να περιοριστεί η ένταση στην περιοχή», επεσήμανε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των ισραηλινών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής πέντε άνθρωποι, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Στη Δυτική Όχθη εξάλλου ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τρεις Ισραηλινούς στο σπίτι τους την Παρασκευή το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)