to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 29.12.2022

Διεθνή

Η Κομισιόν καλεί σε «συντονισμένη προσέγγιση» μπροστά στην έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα

Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΕ μπροστά στην έκρηξη κρουσμάτων covid-19 στην Κίνα. «Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  


φωτ.: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)

Την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές υπογραμμίζει η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, έπειτα από συνεδρίαση που έλαβε χώρα σήμερα με θέμα την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει:

«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Ανησυχία για το «ξαφνικό τέλος» της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα προκειμένου να «συζητηθούν (...) πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών μελών της ΕΕ μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπός της.

Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.

Μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε χθες Τετάρτη να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης χθες.

Αλλού στην ΕΕ, τηρείται στάση αναμονής: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.

Επιφυλασσόμενες, πάντως, για το ενδεχόμενο να επιβληθούν εκ νέου μέτρα, «με συντονισμένο τρόπο», αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
______________

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)