to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:59 | 18.09.2016

Διεθνή

Έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον του συριακού στρατού

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεκλήθη εκτάκτως σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με διπλωμάτες, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις επιδρομές αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) που έπληξαν συριακά κυβερνητικά στρατεύματα κοντά στην Ντέιρ Εζόρ, σκοτώνοντας δεκάδες σύρους στρατιώτες.


Το 15μελες ΣΑ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, όπως ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 62 στρατιώτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στην επιδρομή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή στο αεροδρόμιο της Ντέιρ Εζόρ, έκανε λόγο για τουλάχιστον 80 σύρους στρατιώτες νεκρούς.

Όπως τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι αεροπορικές επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο τη ρωσοαμερικανική συμφωνία για τη Συρία.

"Οδηγούμαστε σε μια πραγματικά τρομακτική διαπίστωση για όλο τον κόσμο: Ότι ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το ΙΚ. Πλέον δεν υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό", τόνισε η Ζαχάροβα στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

"Ζητάμε πλήρη και αναλυτική εξήγηση από την Ουάσιγκτον. Αυτή πρέπει να δοθεί στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών", συμπλήρωσε η Ζαχάροβα.

Με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε στα συριακά μέσα ενημέρωσης, το συριακό ΥΠΕΞ κάλεσε να ΣΑ να καταδικάσει αυτό που χαρακτηρίζει αμερικανική επιθετικότητα, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να σεβαστεί την συριακή εδαφική κυριαρχία.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού βομβάρδισαν σημεία που θεωρούσαν ότι αποτελούν θέσεις μάχης των τζιχαντιστών στη Συρία, αλλά ανακάλεσε αμέσως την επιχείρησή της όταν η Μόσχα την προειδοποίησε πως ενδεχομένως οι στόχοι της να είναι κυβερνητικές δυνάμεις.

Όπως τόνισε το ρωσικό κέντρο συντονισμού στην Συρία, στην επιδρομή του δυτικού συνασπισμού χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα αεροσκάφη και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε "σχεδόν σίγουρος" ότι οι στόχοι που επλήγησαν ήταν θέσεις του συριακού στρατού, τονίζοντας πως ο βομβαρδισμός διήρκησε για περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν θέσεις που είχαν κερδίσει οι μαχητές του Ισλαμικού Στρατού κοντά στο αεροδρόμιο Ντέιρ Εζόρ, έπειτα από τον βομβαρδισμό των δυνάμεών τους.

ΗΠΑ: Λυπούμαστε

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξέφρασαν "την λύπη" τους στην ρωσική κυβέρνηση για την "μη ηθελημένη απώλεια ανθρώπινων ζωών" από την επιδρομή αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων εναντίον θέσεων του συριακού στρατού, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώξουν συμμόρφωση με την εκεχειρία στην Συρία, καθώς θα συνεχίζουν την στρατιωτική τους δράση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα, ανέφερε ο αξιωματούχος με ανακοίνωση του, που διανεμήθηκε μέσω email.

Από την αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 62 στρατιώτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για τουλάχιστον 80 σύρους στρατιώτες νεκρούς.

Συλλυπητήρια Υπ. Άμυνας Αυστραλίας για τους νεκρούς Σύρους στρατιώτες

Το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των σύρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν χθες από βομβαρδισμούς του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συνασπισμού, στους οποίους η Αυστραλία συμμετείχε και που σύμφωνα με τη Ρωσία έπληξαν σύρους στρατιώτες και οχήματα του συριακού στρατού.

Αυστραλιανά αεροσκάφη ήταν ανάμεσα στα μαχητικά που έπληξαν θέσεις τις οποίες φέρεται να κατείχαν μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος γύρω από την Ντέιρ αλ-Ζορ στην ανατολική Συρία.

Ωστόσο λίγο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών ρώσοι αξιωματούχοι ειδοποίησαν το πολυεθνικό Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων πως οι στόχοι ενδέχεται να ήταν προσωπικό του συριακού στρατού.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα του Συνασπισμού για το επεισόδιο.

"Ενώ η Συρία εξακολουθεί να αποτελεί ένα δυναμικό και περίπλοκο επιχειρησιακό περιβάλλον, η Αυστραλία δεν θα έθετε ποτέ σκόπιμα στο στόχαστρο μια γνωστή συριακή στρατιωτική μονάδα ούτε θα παρείχε ενεργό υποστήριξη στον Νταές (γνωστό επίσης ως ISIL)", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

"Το υπουργείο Άμυνας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες κάθε μέλους του συριακού στρατιωτικού προσωπικού που σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στο επεισόδιο αυτό", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)