to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 17.01.2020

Κοινωνία

Εμφύλιος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Συγκαλείται έκτακτο Δ.Σ.

Μετά την πρωινή ανακοίνωση πέντε μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με την οποία ζητούσαν την σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση το μεσημέρι της 23ης Ιανουαρίου 2020.


Πέντε εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων φαίνεται να ενοχλήθηκαν από την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ένωσης Χριστόφορου Σεβαστίδη, για τις κατηγορίες που αποδόθηκαν στους 20 συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Κουκάκι.

Σύμφωνα με τους πέντε (Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Νίκος Σαλάτας, Ευστάθιος Βεργώνης, Δημήτρης Φούκας και Χρήστος Νάστας), ητούν την σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και την πρόσφατη δήλωσή του κ. Σεβαστίδη με την οποία στηλίτευε αυτή την πίεση σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης που δεν άσκησαν τις αρεστές σε υπουργούς και αστυνομία ποινικές διώξεις.

Μάλιστα τα πέντε μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ αποδίδουν στον πρόεδρο της Ένωσης, εμμέσως πλην σαφώς, και παράβαση του καταστατικού της Ένωσης.

Όπως αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση τους ζητούν την σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου με αφορμή ενέργειες του Σεβαστίδη, όπως:

-την έγγραφη δήλωσή του στις 16.1.2020 ως προς τα γεγονότα στο Κουκάκι

-την προσωπική του απόφαση περί μη πρόσκλησης του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Βερβεσού στην ετήσια Γενική Συνέλευση.

-την αποστολή επιστολής στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων με άγνωστο στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη μας περιεχόμενο.

-της μη εγχείρησης του ψηφίσματος της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης αλλά στον υπουργό Επικρατείας.


Υπενθυμίζεται ότι εχθές, Πέμπτη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για συντονισμένη επιχείρηση τόσο από Υπουργούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων για άσκηση έμμεσης πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν.

Αναλυτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερε:
Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από Υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν.

Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία. Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας.

Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς. Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα υποδείξω στον εισαγγελέα τι θα κάνει, αλλά...


Υπενθυμίζεται ότι καρφιά σχετικά με το περιστατικό στο Κουκάκι έριξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha, ανέφερε μεταξύ άλλων «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στον εισαγγελέα τι θα κάνει, αλλά πρέπει να σας πω ότι όταν κάποιος πετάει έναν τσιμεντόλιθο, η πρόθεση να σκοτώσεις ή να τραυματίσεις κάποιον είναι δεδομένη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)