to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:33 | 10.11.2020

Πολιτική

Εμφανίστηκε ο ...υπουργός Υγείας και έδωσε «μαγική εικόνα» για τις νέες ΜΕΘ (βίντεο)

«Μαγική εικόνα» από τον υπ. Υγείας, που επιχείρησε με έκτακτη συνέντευξη Τύπου να παρουσιάσει ένα ΕΣΥ σε ετοιμότητα, και κάνει... αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ - «Στην παρθενική του εμφάνιση μετά 8 μήνες πανδημίας, δεν βρήκε μισή λέξη να πει για την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Πρ. Συμμαχία - Τι είπε στην ενημέρωση η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αν. Κοτανίδου


Με ...επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ (με λέξεις όπως «αδίστακτα») έκλεισε τη δική του παρέμβαση στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπ. Υγείας. Παρουσίασε «μαγική εικόνα» ανάπτυξης πολλών νέων ΜΕΘ, ενώ για τη Θεσσαλονίκη παραδέχτηκε ότι το σύστημα είναι στα όριά του.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε ενώ από το πρωί έχει γίνει γνωστό ότι τα νοσοκομεία, ιδίως της Θεσσαλονίκης, έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους, με τον πρόεδρο των γιατρών του ΑΧΕΠΑ να λέει ότι το νοσοκομείο ξεκίνησε σήμερα εφημερία χωρίς κενή κλίνη ΜΕΘ, κάτι που αργότερα διέψευσε η διοίκηση του νοσοκομείου - λέγοντας ότι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ήταν 7.

Οι ισχυρισμοί Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε - με εμφανή την αντιπολιτευτική διάθεση που κορυφώθηκε αργότερα - τον ισχυρισμό ότι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ, λέγοντας ότι «παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ».

Είπε δε πως σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι.

«32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη»

224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορονοϊό και όχι μόνο, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί παραπάνω από 2 εκατ. τεστ και επισήμανε ότι τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ και τόνισε πως αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων. Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία.

Διαβεβαίωσε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορονοϊό. Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας είπε πως ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης. Η θετικότητα είναι 32% στη Θεσσαλονίκη, είπε και σημείωσε πως αυτή είναι μια τεράστια διασπορά.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Καλωσορίζουμε τον εξαφανισμένο υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια

«Στην παρθενική του εμφάνιση μετά 8 μήνες πανδημίας, δεν βρήκε μισή λέξη να πει για την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Πρ. Συμμαχία για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας, και σημειώνει: «Οποιαδήποτε συσχέτιση της παρουσίας του άρον - άρον μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για υπουργό υγείας κοινής αποδοχής είναι απολύτως συμπτωματική»

Όπως αναφέρεται στο σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Β. Κικίλια:

Καλωσορίζουμε τον εξαφανισμένο Υπουργό Υγείας που μετά από 8 μήνες πανδημίας, βγήκε επιτέλους σήμερα στην ενημέρωση των πολιτών. Οποιαδήποτε συσχέτιση της παρουσίας του άρον - άρον μετά την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Τσίπρα για υπουργό υγείας κοινής αποδοχής είναι απολύτως συμπτωματική. Όπως και το άγχος του να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και όχι να παρουσιάσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Στην παρθενική του εμφάνιση μετά 8 μήνες, δεν βρήκε μισή λέξη να πει για την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης:

  • Για τη μείωση αντί για αύξηση του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ κατά 6.000 ανθρώπους σε σχέση με το 2019 που δεν υπήρχε πανδημία.
  • Για την ασφυξία των νοσοκομείων και των ΜΕΘ.
  • Για την πρωτοφανή ανεπάρκεια, ακόμα και στις 50 ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή, να λειτουργούν μόλις οι 9 λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Για τις ατέλειωτες παλινωδίες και αντιφάσεις, για τον ομολογημένο εφησυχασμό της κυβέρνησης. Και τίποτα φυσικά για τα πρακτικά της Επιτροπής που η κυβέρνησή του συνεχίζει να κρύβει.

Ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος υπουργός, βγήκε μόνο να μας πει ότι αυτός και ο κ. Μητσοτάκης τα έχουν κάνει όλα καλά, αλλά δεν είπε κουβέντα για το πώς φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Δεν περιμέναμε βέβαια και κάτι άλλο. Έχουν σπαταλήσει τόσους μήνες σε δημιουργική λογιστική, που πια δυστυχώς ξεπερνιέται από τη δραματική πραγματικότητα και σε εκστρατείες αυτοθαυμασμού, που οδήγησαν στα καθημερινά πλέον αρνητικά ρεκόρ και στην απόγνωση τους ανθρώπους του ΕΣΥ.

Ανδρέας Ξανθός: Ο Β. Κικίλιας όφειλε να παρουσιάσει ένα σοβαρό σχέδιο επείγουσας ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας

Όπως τονίζει στη δήλωση-απάντησή του στις δηλώσεις Κικίλια ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός: 

«Την ώρα που η χώρα είναι σε lockdown και η κοινωνία σε απόγνωση, την ώρα που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ στο «κόκκινο», ο Υπουργός Υγείας αντί να παρουσιάσει ένα σοβαρό σχέδιο επείγουσας ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και του ηθικού των ανθρώπων του, επιλέγει να κάνει απολογισμό πεπραγμένων και να αποδομήσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μόνο που αυτό δεν απαντά στη μεγάλη δυσκολία που βιώνει το υγειονομικό προσωπικό, ούτε στην ανασφάλεια των ασθενών και της κοινωνίας για την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών υγείας τους.
Εμφάνιση πολύ κατώτερη των περιστάσεων και του καθολικού αιτήματος για συνεννόηση και συστράτευση απέναντι στην υγειονομική κρίση».

Aν. Κοτανίδου: Καρδιά του συστήματος οι ΜΕΘ - «Eχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 σε ΜΕΘ, περισσότεροι από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση»

Στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση, ποσοστό εξαιρετικό σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα.

 «Οι ΜΕΘ δεν είναι μονάδες στις οποίες ο άρρωστος μπαίνει για να καταλήξει αλλά για να βγει υγιής και να προσφέρει και πάλι στην κοινωνία» δήλωσε η κ. Κοτανίδου, σημειώνοντας ότι «από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση».

   «Υπάρχει ποσοστό ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε» είπε η κ. Κοτανίδου αλλά επισήμανε ότι σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα «το ποσοστό είναι εξαιρετικό», δηλαδή «έχουμε μια θνησιμότητα στις ΜΕΘ ασθενών που είναι πάρα πολύ βαριά» και ανέφερε ότι η θνητότητα είναι γύρω στο 35%-37%, «ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα», και αυτό «το οφείλουμε στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο, έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του».

«Χαμηλή η θνητότητα σε σχέση με τις προηγμένες χώρες, 60 ασθενείς ανά 1 εκατ. κατοίκους»

Η κ. Κοτανίδου ανέφερε επίσης ότι «η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, είναι μια θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής».

«Τα εμβόλια θα είναι απόλυτα ασφαλή»

   Σχετικά με το εμβόλιο, απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν, «απλώς με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό, αργότερα οι ευπαθείς ομάδες» και κατόπιν όποιος άλλος εθελοντικά το επιθυμεί.

   «Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Ξεκινώντας την εισήγησή της η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που νυχθημερόν δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων, αναφέροντας τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες, όλους όσοι σαν ομάδα δουλεύουν στο ΕΣΥ.

   «Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» είπε η κ. Κοτανίδου. Οι ΜΕΘ «δεν είναι μόνο τα μηχανήματα» προσέθεσε η κ. Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)