to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 15.09.2014

Πολιτική

Περί δηλώσεων Ντράγκι: Δεν εγκρίνουμε ούτε απορρίπτουμε τις θέσεις Τσίπρα (ενημέρωση)

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πράγματι η συνάντηση Τσίπρα - Ντράγκι ήταν ιδιωτική χωρίς αυτό όμως να σημαίνει την αποδοχή ή την απόρριψη των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ντράγκι


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα newpost.gr,  κύκλοι από την ΕΚΤ τόνιζαν πως είναι θέμα αρχής να συναντιέται ο κ. Ντράγκι με πολιτικούς φορείς από τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα, γεγονός που δεν συνεπάγεται την έγκριση ή την απόρριψη των απόψεών τους. Τη Δευτέρα, η Ν. Βαλαβάνη αντέκρουσε την κυβερνητική προπαγάνδα, διαβάζοντας το πρωί στο Mega επακριβώς τις δηλώσεις Ντράγκι τις οποίες προσπαθεί να αξιοποιήσουν τα στελέχη της κυβέρνησης κινδυνολογώντας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ:

Άλλωστε, όπως σημείωσε το left.gr σε χθεσινοβραδινή του δημοσίευση: «Ουδέτερο και όχι αρνητικό» ήταν το σχόλιο «κύκλων» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του κ.Ντράγκι με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές από την Φραγκφούρτη στον Real.gr.

Οι ίδιες-αρμόδιες-πηγές επιμένουν στην ιδιωτικότητα της συζήτησης Ντράγκι-Τσίπρα, τονίζοντας ότι δεν κάνουν πολιτική.

Νωρίτερα, την Κυριακή, με αφορμή απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, «κύκλοι» της ΕΚΤ σχολίασαν ότι «η συνάντηση μεταξύ των κυρίων Ντράγκι και Τσίπρα τον Ιούνιο ήταν ιδιωτική». Η ΕΚΤ έχει ως αρχή να συναντάται με πολιτικούς παράγοντες από χώρες που είναι σε πρόγραμμα, κάτι που βεβαίως δεν συνεπάγεται την αποδοχή των απόψεών τους, συμπλήρωναν οι ίδιο «κύκλοι».  Αφορμή για το σχόλιο έδωσε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη ότι τις απόψεις του τις έχει διατυπώσει στον κύριο Ντράγκι "και κανείς δεν με έκοψε λέγοντας μου ότι αυτά που λες οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή" ή "δεν είναι βιώσιμα". 

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέφερε «αποδοχή» των απόψεων του από τον Μ. Ντράγκι αλλά όπως είπε: «(σσ ο Ντράγκι και η οικονομική ηγεσία της Ευρώπης).. δεν με διέκοψε λέγοντάς μου ότι αυτά που λες οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο και σας βγάζουν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο». Ωστόσο, τα κυρίαρχα ΜΜΕ (όπως θα διαπιστώσει όποιος έτυχε να παρακολουθήσει τα κεντρικά δελτία ειδήσεων Mega και ΑΝΤ1), επιστράτευσαν μια απλή διευκρινιστική δήλωση «κύκλων» του Ντράγκι για να συπληρώσουν το παζλ της πολεμικής στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η σχετική ερώτηση και απάντηση από τη συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα:

Κ. ΚΕΧΑΓΙΑ («ΤΑ ΝΕΑ»): Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα χτες, σας άκουσα και σήμερα να μιλάτε για «επιθετική διαπραγμάτευση» απέναντι στους δανειστές μας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να φτάσει αυτή η επιθετική διαπραγμάτευση; Για παράδειγμα αν η κυβέρνηση μέχρι τις αρχές του χρόνου κλείσει κάποια συμφωνία για το χρέος, εσείς θα την τηρήσετε;

Κι επίσης αν έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρξουν και επιθετικές αντιδράσεις στη δική σας επιθετική διαπραγμάτευση, από πλευράς των δανειστών μας, εκτός αν έχετε κάποιες διαβεβαιώσεις και το λέω αυτό γιατί ακούω στελέχη σας να το υπαινίσσονται, από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα υπάρχει μία πιο ελαστική αν θέλετε αντιμετώπιση σε μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σας ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Κεχαγιά, σε σχέση με την επιθετική αντίδραση στην επιθετική διαπραγμάτευση, είναι ένα θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ κατά καιρούς.

Θα έπρεπε ίσως να απασχολεί όχι μόνο εμάς, αλλά και τη σημερινή Κυβέρνηση. Για παράδειγμα το ερώτημά σας θα έπρεπε να έχει μια ευρύτερη αναφορά, επιθετική αντίδραση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως επιθετική αντίδραση στην κυβέρνηση Σαμαρά;

Όμως εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα: Τις θέσεις που διατυπώνουμε εδώ τις διατυπώνουμε σε όλα τα διεθνή φόρα, τις έχω διατυπώσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως υποψήφιος για την Προεδρία της Commission με το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τις διετύπωσα και κατά τη διάρκεια του περίφημου debate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις διατύπωσα πριν από μία εβδομάδα σε ένα διεθνές φόρουμ στο κόμμα της Ιταλίας, με όλη την ηγεσία αν θέλετε, την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Ευρώπης, τις διατύπωσα και στον κ. Ντράγκι. Κανένας από αυτούς όλους δεν με διέκοψε λέγοντάς μου ότι αυτά που λες οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο και σας βγάζουν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι προτάσεις και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πλέον αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής συζήτησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)