to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 21.05.2015

Οικονομία

ΕΚΤ: Σταματά να δίνει στα ΜΜΕ ομιλίες με εμπάργκο μετά το σκάνδαλο με Κερέ

Η ΕΚΤ δέχθηκε πυρά για την ομιλία Κερέ σε κλειστό δείπνο με τραπεζίτες και hedge funds, καθώς θεωρήθηκε ότι μπορεί να έδινε προνομιακή πληροφόρηση - Για "μυρωδιά" κερδοσκοπίας με το ευρώ διά χειρός ΕΚΤ κάνει λόγο το Bloomberg


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να σταματήσει να δίνει στους δημοσιογράφους αντίγραφα ομιλιών με εμπάργκο.

Λόγος, η δυσφορία που προκλήθηκε στην αγορά την ημέρα που το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ γνωστοποιούσε τις κινήσεις της ΕΚΤ στο πλαίσιο δείπνου με fund managers, τραπεζίτες και ακαδημαϊκούς στο Λονδίνο, καθώς θεωρήθηκε ότι ενδεχομένως να τους έδωσε προνομιακή πληροφόρηση, σύμφωνα με το Reuters.

Το γεύμα ήταν κατόπιν πρόσκλησης και δεν ήταν ανοικτό για τα ΜΜΕ. Περίπου 13 ώρες προτού πραγματοποιηθεί η ομιλία, τα μέσα ενημέρωσης έλαβαν αντίγραφό της με εμπάργκο και δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τρίτη.

Όταν δημοσιοποιήθηκε, τα σχόλια του Κερέ οδήγησαν σε έντονες κινήσεις στο ευρώ, αλλά και στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Όμως, το ευρώ άρχισε να κινείται πτωτικά περίπου την ίδια ώρα που ξεκίνησε η ομιλία του Κερέ στο δείπνο, και έτσι η ΕΚΤ δέχθηκε επικρίσεις ότι ενδεχομένως έδωσε προνομιακή πληροφόρηση σε αυτούς που παρακάθισαν στο δείπνο –μεταξύ των οποίων ήταν κορυφαία hedge funds όπως το Brevan Howard και τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Citi.

Η αποστολή κειμένων ομιλιών με εμπάργκο στα μέσα ενημέρωσης αποτελεί μια συνήθη πρακτική και έτσι η απόφαση τη ΕΚΤ να σταματήσει να δίνει από πριν κείμενα ομιλιών στα μέσα ενημέρωσης αποτέλεσε έκπληξη.

Πάντως, η απόφαση δεν θα αφορά δεδομένα που δημοσιοποιεί η ΕΚΤ και δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις για τα επιτόκια που γνωστοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δίνουν στους δημοσιογράφους τις ομιλίες με εμπάργκο , προκειμένου να τις μεταδώσουν ταυτόχρονα και να μειωθούν οι πιθανότητες για συναλλαγές με προνομιακή πληροφόρηση. (euro2day.gr)

Bloomberg View: "Μυρωδιά" κερδοσκοπίας με το ευρώ διά χειρός ΕΚΤ

Κατηγορίες για «μυρωδιά» κερδοσκοπίας στο ευρώ, εκτοξεύει ο αρθρογράφος του Bloomberg View, Μαρκ Γκίλμπερτ, κατά του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, στη σκιά των δηλώσεών του για ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων ("εκτύπωση" χρήματος), υπό τη διευρυμένη αστάθεια στην αγορά ομολόγων, οι τιμές των οποίων έπεσαν απότομα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο αρθρογράφος αναδεικνύει τις σχέσεις των κεντρικών τραπεζών με ανθρώπους στις αγορές κεφαλαίου και παραλληλίζει τις κατηγορίες κατά της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) για εσωτερική πληροφόρηση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, Medley Global Advisor, με την ανακοίνωση Κερέ για επέκταση της "ποσοτικής χαλάρωσης" -μια ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ίδιου εκ μέρους της ΕΚΤ- σε συνέδριο με θέμα τα ομόλογα και τα επιτόκια που διοργάνωσαν το Brevan Howard Centre for Financial Analysis, το Centre for Economic Policy Research και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας -Swiss National Bank- στο Imperial College Business School στο Λονδίνο.

Το πρόσφατο ξεπούλημα -selloff- στην αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων είχε ανησυχητική ταχύτητα και δείχνει «ακραία αστάθεια» στην αγορά, ανακοίνωσε χθες το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ,. Όπως ανέφερε, η ΕΚΤ, η οποία αγοράζει μηνιαίως τίτλους ύψους 60 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα αυξήσει «ελαφρά» τις αγορές τον Μάιο και τον Ιούνιο λόγω της χαμηλής ρευστότητας που παρατηρείται στις αγορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

kere2

Η εν λόγω δήλωση, μια ημέρα πριν την επίσημη ανακοίνωση (18 Μαϊου) και την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης (19 Μαϊου), "προκάλεσε αντίστοιχα δυο απότομες πτωτικές κινήσεις από την ισοτιμία των 1,135 ευρώ ανά δολάριο στο 1,115 ευρώ ανά δολάριο, που «μυρίζουν» ευκαιρία κέρδους" για κάποιους που γνώριζαν από πριν, υποστηρίζει... κομψά ο αρθρογράφος του Bloomberg View.

Δείτε τα διαγράμματα του Bloomberg View:

Εδώ φαίνεται τι έγινε με το ευρώ μετά την επίσημη ανακοίνωση Κερέ:

kere 4

Εδώ φαίνεται τι έγινε με το ευρώ μια ώρα μετά την ομιλία Κερέ στο Λονδίνο, μια ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση:

kere 5

Με πληροφορίες από enetpress.gr 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)