to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 22.06.2017

Οικονομία

EKT: Μπορούμε να συμπεριλάβουμε την Ελλάδα στο QE και χωρίς το ΔΝΤ

Η ΕΚΤ θα διεξάγει τη δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Η απόφαση δεν εξαρτάται από τους θεσμούς και το ΔΝΤ -


Τη θέση ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) εξαρτάται αποκλειστικά από τη σχετική αξιολόγηση που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε  ο επικεφαλής οικονομολόγος της Peter Praet, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

H EKT χρειάζεται τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο Peter Praet, τονίζοντας πως προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, η ΕΚΤ θα πρέπει να εκπονήσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. «Δεν θα στηριχθούμε σε άλλους, είτε πρόκειται για τον ESM, είτε για την Κομισιόν. Όλοι έχουν τη δική τους οπτική σχετικά με το ζήτημα, ωστόσο όταν πρόκειται για την αγορά ομολόγων, πρέπει να σχηματίσουμε δική μας άποψη», ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει περισσότερο, και συγκεκριμένα ερωτηθείς αν η απάντηση του σημαίνει ότι δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο QE, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ επανέλαβε ότι «σημαίνει πως θα πρέπει να το κοιτάξουμε μόνοι μας», δίνοντας σαφή κατεύθυνση ότι η απόφαση δεν εξαρτάται από τους υπόλοιπους θεσμούς, συνεπώς και το ΔΝΤ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε επίσης ότι η ΕΚΤ ασκεί τη νομισματική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης και η πολιτική αυτή ήταν αποτελεσματική. Υπάρχει, είπε, μία ευρύτερη ανάκαμψη, η οποία πιθανόν θα συνεχισθεί. Απρόσμενα, πρόσθεσε, οι τιμές αυξάνονται ακόμη με βραδύ ρυθμό. «Αυτό, όμως, θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και θα βοηθήσει για να επέλθει μία αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Επομένως, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», σημείωσε.

Στην ερώτηση, αν θα είναι εύκολο να αποφασίσει η ΕΚΤ τη σταδιακή κατάργηση των αγορών κρατικών ομολόγων, καθώς θα αυξάνονταν και πάλι τα spreads (οι διαφορές στις αποδόσεις) των ομολόγων χωρών, όπως η Ιταλία, ο Πράετ απάντησε: «Εάν αυξηθούν τα spreads για μία συγκεκριμένη χώρα, αυτό δεν είναι πρόβλημα νομισματικής πολιτικής. Δεν ξεχωρίζουμε συγκεκριμένες χώρες και ούτε είμαστε εδώ για να διασφαλίζουμε ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις. Όταν έρθει η ημέρα, θα κοιτάξουμε τον πληθωρισμό και θα δράσουμε ανάλογα, ανεξάρτητα από το αν θα διαμαρτυρηθούν κυβερνήσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)