to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:48 | 31.05.2016

Πολιτική

Εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας στην Ελλάδα

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε Συμφωνία για την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για Αεροναυτικές Πληροφορίες (EAD)


Επιλύεται εκκρεμότητα άνω των 15 ετών, από ατεκμηρίωτες επιλογές και λανθασμένους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, που κρατούσαν την Ελλάδα εκτός του διεθνούς και ευρωπαϊκού πλαισίου αεροναυτιλίας

 

Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε συμφωνία με τον Διευθυντή του Τμήματος Διαχειριστή Δικτύου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL) κ. Τζo Σουλτάνα, για την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για Αεροναυτικές Πληροφορίες (EAD).

Με την υπογραφή της προαναφερθείσας συμφωνίας, εξασφαλίζεται η αξιοπιστία και η ποιότητα των αεροναυτιλιακών υπηρεσιών και πληροφοριών για όλους τους χρήστες του εναέριου χώρου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ, δίνει τέλος στις αναποτελεσματικές και δαπανηρές επιλογές πληροφοριακών συστημάτων αεροναυτιλίας. Επιλογές, που προέκριναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κρατώντας τη χώρας μας, εκτός του διεθνούς και ευρωπαϊκού πλαισίου αεροναυτιλίας, με σημαντικές συνέπειες σε εθνικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο.

Για την ουσία της συμφωνίας, ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και βάζει τέρμα στις παλινωδίες και τις δαπανηρές επιλογές των κυβερνήσεων του παρελθόντος. Υλοποιείται, προς όφελος του γενικότερου εκσυγχρονισμού της παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας στην Ελλάδα. Διασφαλίζεται επιτέλους και στη χώρα μας, η ολοκληρωμένη διαχείριση των αεροναυτιλιακών πληροφοριών, με νέους κανόνες και προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την παροχή πληροφοριών ΑΙS από την ΥΠΑ γινόταν χρήση του συστήματος PEGASUS, το όποιο προμηθεύτηκε το ελληνικό δημόσιο πριν από 14 χρόνια αντί του ποσού των 6.971.841€. Επτά χρόνια αργότερα, το σύστημα τέθηκε μερικώς σε επιχειρησιακή λειτουργία και οι δυνατότητές του, κρίθηκαν άμεσα παρωχημένες, λόγω της αλλαγής των Standard του ICAO !

Η σπατάλη θα συνεχιζόταν, καθώς η αναβάθμιση του PEGASUS, το 2014, θα κόστιζε στο ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες, 1.230.715 €, μετά από σχετική προσφορά της κατασκευάστριας εταιρείας. Σήμερα με την ποιοτική και δυναμική λύση που προώθησε το ΥΠΟΜΕΔΙ σε συμφωνία με το EUROCONTROL, η δαπάνη ανήλθε μόλις στο ποσό των 665.000 ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται, ότι η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ EYROCONTROL και ΥΠΟΜΕΔΙ, ολοκληρώνει το δίκτυο συλλογής και διανομής αεροναυτικών πληροφοριών. Πλέον, και τα 41 κράτη μέλη του EUROCONTROL ενσωματώνονται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής δεδομένων αεροναυτιλιακού περιεχόμενου. Επιπρόσθετα, ενισχύεται περαιτέρω η ακρίβεια, η ασφάλεια και διαθεσιμότητα των δεδομένων για όλους τους χρήστες του δικτύου.

Στα πλαίσια της Συμφωνίας, δρομολογούνται άμεσα:

· Η εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού

· Η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

· Η επίβλεψη της μεταβατικής περιόδου μέχρι την τελική ενσωμάτωση από εξειδικευμένο προσωπικό του EUROCONTROL

Η υπογραφή της συμφωνίας παροχής υπηρεσιών ΑΙS μέσω EAD θα κοστίσει συνολικά 65.000 € και θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και την ειδική εκπαίδευση του προσωπικού της ΥΠΑ. Τέλος, οι εκπρόσωποι του EURO CONTROL δεσμεύτηκαν για τη βοήθεια τους, στη δημιουργία βάσης δεδομένων.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)