to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 23.12.2017

Κοινωνία

«Καθαρό» το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Εφετείο

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία ύστερα από τη βαλλιστική έρευνα που έγινε στον κάλυκα ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης προκύπτει ότι το όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια


«Καθαρό» είναι σύμφωνα με την Αστυνομία το καλάσνικοφ με το οποίο πυροβόλησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο Εφετείο Αθηνών εναντίον του αστυνομικού φρουρού.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία ύστερα από τη βαλλιστική έρευνα που έγινε στον κάλυκα ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης προκύπτει ότι το όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Η ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε, στς 03:25 τα ξημερώματα της Παρασκευής, έξω από το Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως.

Την επίθεση καταδίκασε τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Οι δημοκρατίες ωστόσο δεν τρομοκρατούνται ούτε από σφαίρες, ούτε από βόμβες, ούτε από κουκούλες», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο σχολιάζοντας την επίθεση. 

«Στα φαινόμενα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή, πολύ δε περισσότερο δικαιολόγηση αφού εκτός των ανωτέρω στρέφονται ευθέως και του δημοκρατικού πολιτεύματος και του ομαλού κοινοβουλευτικού βίου», δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής.

Κλεμμένο από το 2015 ήταν το μικρό βαν που χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο Εφετείο Αθηνών και το έκαψαν αμέσως μετά, στην οδό Κουντουριώτου, στα Εξάρχεια. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από την περιοχή του Συντάγματος, όπου το είχε σταθμεύσει προσωρινά ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος διαμένει σε άλλη περιοχή. Το όχημα έφερε πινακίδες κυκλοφορίας όμοιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των νοτίων προαστίων.

Οι έρευνες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζονται.  Η διοίκηση του Εφετείου Αθηνών αναστέλλει τις εργασίες του δικαστηρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το χρονικό της επίθεσης

Αγνωστος τηλεφώνησε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και στην ιστοσελίδα "Ζούγκλα" και προειδοποίησε για την έκρηξη, δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτά. Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και πραγματικά στις 03:25 -την ώρα που είχαν πει- πραγματοποιήθηκε η έκρηξη, η οποία προξένησε σοβαρές ζημιές στην είσοδο του Εφετείου, ενώ έσπασαν τζάμια και σε απέναντι κτίρια.

Τον φύλακα του κτιρίου του Εφετείου πυροβόλησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης τα ξημερώματα, προκειμένου να τον αποθαρρύνουν να τους καταδιώξει, ενώ πριν από λίγο βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια και το αυτοκίνητο με το οποίο πιθανότατα διέφυγαν.

Όπως έγινε γνωστό, από αστυνομικές πηγές, ο φύλακας του Εφετείου κατέθεσε ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Ο αστυνομικός τούς φώναξε, αλλά αυτοί έτρεξαν σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε στην οδό Λουκάρεως, τύπου μικρού βαν, όπου τους περίμενε ένας συνεργός τους και με το οποίο διέφυγαν.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πυροβόλησε μια φορά εναντίον του σκοπού, ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει. Στο σημείο της επίθεσης έχει βρεθεί ένας κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Αμέσως μετά τη διαφυγή των δραστών έγιναν τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση της βόμβας στις 02:50, η οποία εξερράγη στις 03:25, προξενώντας σοβαρές ζημιές στην είσοδο του Εφετείου και σε τζάμια απέναντι πολυκατοικιών.

Στα Εξάρχεια, κοντά στο Μουσείο, βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φύλακας.

Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής η επίθεση

Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ βρίσκεται και το αυτοκίνητο των δραστών, το οποίο βρέθηκε καμένο, στην οδό Κουντουριώτου στα Εξάρχεια. Πρόκειται για ένα μικρό βαν, το οποίο χρησιμοποίησαν για την διαφυγή τους και το έκαψαν προφανώς για να εξαφανίσουν τα ίχνη.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία, οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις και συγκεκριμένα οι δύο που άφησαν το σακίδιο με τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου και ο οδηγός του βαν που τους περίμενε στο αυτοκίνητο, επί της οδού Λουκάρεως.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, ο οποίος ήταν μέσα στο κτίριο, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, ο συνεργός των δραστών που ανέμενε στο όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι ζημιές από την έκρηξη είναι εκτεταμένες.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης που πραγματοποίησε την επίθεση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης ή αναφορά στο όνομα, από τον άνθρωπο που έκανε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ερευνούν την υπόθεση, εξετάζουν ως πιθανότερη εκδοχή να πρόκειται για την Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), καθώς το σημερινό χτύπημα έχει ομοιότητες με τις βομβιστικές επιθέσεις στην EUROBANK στην οδό Σανταρόζα και στον ΣΕΒ στο Σύνταγμα, καθώς και τη βομβιστική απόπειρα στο υπουργείο Εργασίας, για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη η ΟΛΑ.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν τον αστυνομικό που είδε τους δράστες, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν υλικό από κάμερες στην ευρύτερη περιοχή, που πιθανόν έχουν καταγράψει τους βομβιστές πριν και μετά την επίθεση.

Αποτρόπαιη και καταδικαστέα η επίθεση

Στο Εφετείο Αθηνών έφτασε νωρίς το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, όπου ενημερώθηκε για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα.

Ο κ. Κοντονής επιθεώρησε τις ζημιές ενώ συνομίλησε με τους αστυνομικούς για τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής για την υπόθεση.

«Αποτροπιασμό και αγανάκτηση προκαλεί η σημερινή εγκληματική ενέργεια και αυτό γιατί σκοπός των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών στο Εφετείο Αθηνών αλλά και η διακινδύνευση ανθρωπίνων ζωών των περιοίκων και των ανυποψίαστων πολιτών, πολύ περισσότερο που εκτός από τα παραπάνω υπήρξε και απόπειρα κατά της ζωής του φρουρού του δικαστηρίου, ο οποίος τη στιγμή εκείνη εκτελούσε την εργασία του.Στα φαινόμενα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή, πολύ δε περισσότερο δικαιολόγηση αφού εκτός των ανωτέρω στρέφονται ευθέως και του δημοκρατικού πολιτεύματος και του ομαλού κοινοβουλευτικού βίου», ήταν το σχόλιο του κ. Κοντονή.

«Η δημοκρατία μας δεν έχει ανάγκη ούτε από αυτόκλητους δικαστές ούτε από πράξεις που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων σε κάποιον δημόσιο φορέα» δήλωσεαπό την πλευρά του, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και καταδίκασε με απόλυτο τρόπο την επίθεση και έκρηξη στο Εφετείο.

 Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Επίθεση κατά της Δημοκρατίας»

    «Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με αφορμή την έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών.

«Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. «Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας».

Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Το ΚΚΕ καταδικάζει «τη βομβιστική επίθεση και τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του φρουρού του κτιρίου, στο Εφετείο Αθηνών» και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «τέτοιες ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν 'νερό στο μύλο' όσων θέλουν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού, και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

"Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο είναι εγκληματική ενέργεια που στρέφεται ευθέως κατά της Δικαιοσύνης αλλά και εναντίον της Δημοκρατίας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Σε τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή".

"Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών και καλούμε την κυβέρνηση να μην οξύνει το κλίμα με τη Δικαιοσύνη, γιατί οπλίζεται το χέρι κάποιων παρανοϊκών που νομίζουν ότι με βόμβες θα λύσουν τα προβλήματα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων. Μάλιστα, ο κ. Λεβέντης ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Κοντονή στη Βουλή και δεν το έκανε γιατί έχει κάτι προσωπικά μαζί του, αλλά γιατί ακολουθεί εμπαθή τακτική και νομοθετεί αυτοβούλως, χωρίς κανένα διάλογο με τα άλλα κόμματα.

Την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδίκασε το Ποτάμι. «Η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με εγχώρια τρομοκρατία και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξάρθρωσή της. Παράλληλα, όμως, πρέπει να ενισχυθεί η θεσμική λειτουργία και να γίνεται σεβαστή η διάκριση των εξουσιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Οι επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη οδηγούν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και ανεξαρτήτως προθέσεων στρώνουν το έδαφος σε εξτρεμιστές» προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Ήρθα εδώ για να επαναλάβω το αυτονόητο. Κάθε επίθεση στη Δικαιοσύνη είναι επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Εφετείο Αθηνών.

"Η Δικαιοσύνη όμως δεν επιτρέπεται να λειτουργεί σε συνθήκες φόβου, ούτε σε συνθήκες θεσμικής υποβάθμισης.

Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να μην περιοριστούμε μόνο στην αυτονόητη καταδίκη μιας τρομοκρατικής πράξης.

Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι ώστε να θωρακίσουμε τους θεσμούς μας και να εξασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία μας θα λειτουργεί ομαλά προς όφελος όλων".

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)