to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:04 | 27.08.2021

Διεθνή

Χάος και πανικός στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δεκάδες νεκροί και τραυματίες στις δύο βομβιστικές επιθέσεις του ISIS

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους μεταξύ των αμάχων έφθασε τους 72 νεκρούς - Η μία έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και μια δεύτερη έκρηξη, κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο.


(κεντρική εικόνα Al Jazeera)

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενημέρωσε αρχικώς το Politico, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και μια δεύτερη έκρηξη, κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο. Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι στο ξενοδοχείο αυτό συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί πολίτες που ανέμεναν τη σειρά τους για να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν.

72 άμαχοι και 13 αμερικανοί στρατιώτες οι νεκροί από τις επιθέσεις

Τουλάχιστον 72 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση που διαπράχθηκε από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χθες Πέμπτη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφεραν νοσοκομειακή πηγή και στέλεχος των Ταλιμπάν.

Το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι 13 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ από την πλευρά του στέλεχος των Ταλιμπάν έκανε λόγο περί 28 απωλειών στις τάξεις των μαχητών του ισλαμιστικού κινήματος.

Δύο ακόμη εκρήξεις στα προάστια της Καμπούλ; 

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα προάστια της Καμπούλ.

Λίγο νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik έκαναν λόγο για μια τρίτη έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ στην αφγανική πρωτεύουσα, σε συνέχεια των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων νωρίτερα το απόγευμα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν λεπτομέρειες αναφορικά με τις τοποθεσίες των τελευταίων εκρήξεων που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, ούτε για πιθανά θύματα.

Συναγερμός στα κράτη της δύσης για τους εναπομείναντες συνεργάτες τους

Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να "φύγουν αμέσως", μετά την έκρηξη που σημειώθηκε και τους πυροβολισμούς που ακολούθησαν.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν Νταβίντ Μαρτινόν προειδοποίησε ότι μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να πλήξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

"Προς όλους τους φίλους μας στο Αφγανιστάν: αν βρίσκεστε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου, φύγετε όσο το δυνατό γρηγορότερα, μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να σημειωθεί", έγραψε ο Μαρτινόν στο Twitter.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Times, δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών από την επίθεση που σημείωθηκε στην Πύλη Αμπέι, απέναντι από το ξενοδοχείο Μπάρον. Επίσης, μια πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα ούτε μεταξύ των Γερμανών στρατιωτών.

Αξιωματούχοι ΗΠΑ: «Η έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ "φέρει τη σφραγίδα" του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν»

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ευθύνεται για την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με μια πηγή η οποία έχει γνώση της ενημέρωσης που λαμβάνουν μέλη του Κογκρέσου για το θέμα αυτό.

Μια δεύτερη, αμερικανική κυβερνητική πηγή, που γνωρίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά ακόμη το θέμα, η επίθεση αυτή φέρει «τη σφραγίδα» της δράσης του ISIS-K.

«Καμία ένδειξη» ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει να μεταθέσει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τον Λευκό Οίκο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να μεταθέσει την ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν - 31η Αυγούστου - ως αποτέλεσμα των σημερινών πολύνεκρων εκρήξεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε στο Reuters καλά ενημερωμένη πηγή για την κατάσταση.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Ταλιμπάν, τουλάχιστον 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στις δύο επιθέσεις, μια εκ των οποίων φέρεται να εξαπολύθηκε από βομβιστή-καμικάζι. Ένα νοσοκομείο που διοικεί μια ιταλική μκο ανέφερε ότι έχει δεχθεί τουλάχιστον 60 τραυματίες.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ συγκαταλέγεται στους τραυματίες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πριν από λίγο φόβους για περαιτέρω επιθέσεις στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί

Καταγγέλλοντας μια «τρομοκρατική επίθεση» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι «να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι».

Η Γαλλία ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο πρεσβευτής της στο Αφγανιστάν, ο Νταβίντ Μαρτινόν, θα επιστρέψει στη Γαλλία για λόγους ασφαλείας. Ο Μαρτινόν βρισκόταν μέχρι σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιβλέποντας την επιχείρηση εκκένωσης.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και, λόγω της κατάστασης, αναβλήθηκε για λίγες ώρες η συνάντηση που επρόκειτο να έχει σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ στον Λευκό Οίκο.

Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε εκτάκτως την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (Cobra).

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την «επαίσχυντη» επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά τις 31 Αυγούστου.

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει την «τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα την «τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους» κοντά στο αεροδρόμιο στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουραζίκ.

«Αυτό το συμβάν υπογραμμίζει τη μεταβλητότητα της κατάστασης στο πεδίο στο Αφγανιστάν, αλλά επίσης ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε επείγουσα βοήθεια σε όλη τη χώρα προς υποστήριξη του αφγανικού λαού», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντουραζίκ.

«Από όσο γνωρίζουμε προς το παρόν» δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ του προσωπικού του ΟΗΕ.

Ν. Σασόλι: Φρικιαστική και σκληρή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Για «φρικιαστική και σκληρή επίθεση» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι αναφερόμενος στην επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ειδικότερα σημειώνει:

«Φρικιαστική και σκληρή επίθεση. Στεκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βρουν τη δύναμη να φέρουν στην ασφάλεια τους Ευρωπαίους πολίτες και εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik-AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)