to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 10.10.2020

Κοινωνία

Έκρηξη διαμαρτυρίας σε πολλές περιοχές για τη δολοφονία 18χρονου Ρομά

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε περιοχές της Αττικής, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου - Προφυλακιστέος ο 63χρονος μετά την απολογία του


Σε συντονισμένη διαμαρτυρία μετά τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στην Πιπερίτσα Μεσσηνίας ξέσπασαν τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες Ρομά σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αποκλεισμούς δρόμων, φωτιές και επεισόδια σε πολλές περιοχές. Συγκεντρώσεις γίνονται σε Πελοπόννησο, Αττική (Ζεφύρι και Ασπρόπυργο) σε Λαμία, σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και σε Βόλο.

Αυτοκινητόδρομοι, εθνικές και επαρχιακές οδοί στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Φθιώτιδα και αλλού έμειναν κλειστοί για αρκετές ώρες, με τους συγκεντρωμένους να καίνε λάστιχα και αντικείμενα, ενώ περιορισμένη ένταση επικράτησε σε Ζευγολατιό, Ασπρόπυργο Κατερίνη, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη.

Η οργή των ρομά - Εντάσεις σε όλη τη χώρα για τον φόνο 18χρονου

Προφυλακιστέος ο 63χρονος

Το περιστατικό που ξεσήκωσε τους Έλληνες Ρομά, σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Ο 63χρονος δράστης, που συνελήφθη, φέρεται να ισχυρίστηκε πως είδε τον νεαρό να εισέρχεται στο σπίτι του και επειδή φοβήθηκε για τη ζωή του τον πυροβόλησε για εκφοβισμό, όμως τα σκάγια τον πέτυχαν και τον έριξαν αιμόφυρτο στο έδαφος.

Ο 18χρονος είχε χτυπηθεί στην κοιλιά και τον θώρακα. Οι δύο ανήλικοι που βρίσκονταν μαζί του τον οδήγησαν έξω από το σπίτι. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Συγγενείς του θύματος ανέφεραν ότι οι νεαροί μπήκαν στην αυλή του σπιτιού του 63χρονου για να κόψουν λίγα λεμόνια.

Το απόγευμα της Παρασκευής (09/10) ο 63χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή Καλαμάτας. Καθ΄ όλη την διάρκεια της απολογίας, έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες συγγενείς και φίλοι του θύματος, ενώ η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων, όπως και τις προηγούμενες μέρες.

«Σταματήστε και επιστρέψτε στα σπίτια σας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», ζητώντας από τους Ρομά να σταματήσουν τις ενέργειες αυτές και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Με την πιο καθαρή φωνή ζητάμε από τους Έλληνες Ρομά να επιστρέψουν σπίτια τους, να σταματήσουν να παραβιάζουν το νόμο και με κινήσεις έκνομες να χάνουν τα δίκαιά τους. Η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε και πάλι στο ύψος των περιστάσεων αποδίδοντας τιμή στη μνήμη του αδικοχαμένου Χρήστου.

Ας σταματήσει η παραπληροφόρηση!

Οι μόνοι τρόποι που μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δίκαια και χρόνια αιτήματά μας είναι μόνο οι ειρηνικοί δρόμοι της διαβούλευσης, του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συνεργασίας στο πεδίο και της ενεργού συμμετοχής των Ελλήνων Τσιγγάνων σε καλές πρακτικές, που τους ενδυναμώνουν και τους φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ένταξή τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)