to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 01.10.2014

Πολιτική

«Εκπρόσωπος τον εφοπλιστών ο Βαρβιτσιώτης»: Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασε η τροπολογία-σκάνδαλο

Ο Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για «κραυγαλέα διάκριση» υπέρ των εφοπλιστών τονίζοντας ότι ο Βαρβιτσιώτης «μας καλεί να τους αναγορεύσουμε σε εθνικούς ευεργέτες επειδή θα δώσουν σε 4 χρόνια 420 εκατ. και μάλιστα όλοι μαζί!»


Η τοποθέτηση του Θ. Δρίτσα στη Βουλή για την τροπολογία-σκάνδαλο υπέρ των εφοπλιστών

Νεότερη ενημέρωση:

Με ονομαστική ψηφοφορία εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία για την οικονομική συνεισφορά των εφοπλιστών.

Στην ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν 89 Βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα.

Συγκεκριμένα 52 Βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, 36 κατά και 1 δήλωσε παρών (Γρηγόρης Ψαριανός).

_____________________

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία με την οποία κυρώνεται το συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας ώστε να εισπραχθούν ως «οικονομική παροχή» των εφοπλιστών 420 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης. 

Με την τροπολογία, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, «τίθεται ένας συγκεκριμένος οικονομικός στόχος για το πόσο που θα συνεισφέρει η ναυτιλιακή κοινότητα: 420 εκατ. σε τέσσερα χρόνια βάση οικιοθελούς, αλλά δεσμευτικής εισφοράς, η οποία θα καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις». Επεσήμανε ακόμη ότι «το 92% των κόρων ολικής χωρητικότητας πλοίων που διαχειρίζονται στην Ελλάδα συμμετέχουν στην διαδικασία. Το νούμερο θα αυξηθεί γιατί διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των πλοίων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου σημαίας».

Ο Μ.. Βαρβιτσιώτης, ύστερα από πιέσεις της αντιπολίτευσης, εξήγησε ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έκρινε «εν αμφιβόλω» την υποχρεωτική εισφορά, και γι’ αυτό επιλέχθηκε η οικιοθελής. Ο υπουργός επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να πηγαίνει στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, να πηγαίνει σε συναντήσεις που δεν ανακοινώνονται και να διαβεβαιώνει ότι δεν θα πειράξει το συνταγματικό καθεστώς και σήμερα να ακούμε άλλες κουβέντες».

«Πάρα πολλές φορές ακούγονται κορώνες που δημιουργούν ανασφάλεια», είπε και συνέχισε: «Θα ήταν τεστ ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει την τροπολογία και να μην ανέβει στα κάγκελα με λαϊκίστικες φωνές». Ζήτησε ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώσει τη ναυτιλιακή κοινότητα «ότι δεν διακινδυνεύει από την οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή».

«Όταν χθες ζήτησα την απόσυρση της τροπολογίας δεν περίμενα ότι ο υπουργός θα ερχόταν στη Βουλή εν οίδει εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μη κάνοντας διάκριση του πολιτικού του ρόλου», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επισημαίνοντας ότι «η φορολογία με βάση το τονάζ δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 80 εκατ., δηλαδή λιγότερα από όσα δίνουν σε παράβολα οι μετανάστες».

Ο Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για «κραυγαλέα διάκριση» υπέρ των εφοπλιστών και συνέχισε επικρίνοντας τον κ. Βαρβιτσιώτη: «ο υπουργός έρχεται και λέει ότι και πολλοί είναι και να τους αναγορεύσουμε σε εθνικούς ευεργέτες επειδή θα δώσουν σε 4 χρόνια 420 εκατ. και μάλιστα όλοι μαζί».

Απαντώντας στην αναφορά του υπουργού Ναυτιλίας για κρυφές συναντήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ή λάθος σας πληροφόρησαν υποβολιμαία ή επίτηδες διαλέγετε την επίθεση αντί για την άμυνα. Εύκολα οικειοποιείστε ψευδείς πληροφορίες. Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει αυτό το πράγμα». Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «νέο συμβόλαιο απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν για τον ελληνικό λαό», κατέληξε.

«Κατηγορήθηκα ως εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επειδή αναφέρθηκα στις επιτυχίες της ελληνικής ναυτιλίας. Ο Θ. Δρίτσας τις υπερασπίζεται ή όχι; Θέλει να τις ενσωματώνει στην ελληνική φαρέτρα ή όχι;», απάντησε ο Κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «αν αρνηθείτε την τροπολογία, περιγράψτε ποιοι θα είναι οι όροι του δικού σας συμβολαίου. Δεν μπορείτε να κλείνετε και τα δυο σας μάτια, γιατί τότε θα οδηγείστε στα τυφλά» (Πληροφορίες: Ναυτεμπορική).

ΣΥΡΙΖΑ: Από μηδενική βάση η σχέση κράτους - εφοπλιστών

Η ανακοίνωση Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάργηση της υποχρεωτικής φορολόγησης των εφοπλιστών:

«Την ώρα που η κοινωνία αναστενάζει από τους φόρους και τα χαράτσια  στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) που την οδηγούν σε απόγνωση μέχρι θανάτου, η συγκυβέρνηση, με νυκτερινή αιφνίδια τροπολογία, απαλλάσσει τους πλοιοκτήτες-εφοπλιστές από την  φορολόγηση των πλοίων τους. Είναι η ίδια κυβέρνηση, η οποία πριν μερικούς μήνες, εσκεμμένα, υπό την επίκληση «τεχνικών δυσκολιών», δεν προχώρησε στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες προκειμένου να εισπράξει τους οφειλόμενους φόρους. Φαίνεται ότι οι «τεχνικές δυσκολίες» ήταν τελικά… ανυπέρβλητες και ξεπεράστηκαν με την αλλαγή του περιεχομένου των διατάξεων του Νόμου και τη μετατροπή της υποχρεωτικής έκτακτης φορολόγησης των εφοπλιστών  σε εθελοντική συνεισφορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να επανεξετάσει από μηδενική βάση τη σχέση ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού καθεστώτος, που θα ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για τη συμβολή όλων, ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα, στα δημόσια βάρη». 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)