to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:16 | 15.07.2013

Διεθνή

Εκπρόσωπος FARC: «Κοντά» το τέλος της σύρραξης στην Κολομβία

Το τέλος των ένοπλων συρράξεων στην Κολομβία βρίσκεται «κοντά», υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος των ανταρτών FARC στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ιβάν Μάρκες, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει ένα χρονικό πλαίσιο για την υπογραφή μίας τελικής συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας.




«Εμείς το κατανοούμε, και το κατανοεί επίσης και η χώρα, πως οι πόλεμοι δεν είναι αιώνιοι κι εμείς έχουμε, κατά κάποιον τρόπο, τη βεβαιότητα πως το τέλος των συρράξεων στην Κολομβία είναι κοντά», δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της αριστερής οργάνωσης, μιλώντας στον κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό RCN.

Ο Μάρκες, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) (στη φωτ. αριστερά), εκπροσωπεί την οργάνωση στις διαπραγματεύσεις με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, που διεξάγονται στο ουδέτερο έδαφος της Κούβας, με την ελπίδα να καρποφορήσουν στον τερματισμό της μακροβιότερης ένοπλης σύγκρουσης στη Λατινική Αμερική.

«Εάν δεν υψωθούν τεχνητά εμπόδια, όλα πρόκειται να εξελιχθούν ταχύτατα», διαβεβαίωσε το ηγετικό στέλεχος των ανταρτών, ο οποίος δεν θέλησε να «διακινδυνεύσει» μία πρόβλεψη για την ημερομηνία, καθώς ο Σάντος έχει καλλιεργήσει την εντύπωση πως η συμφωνία θα πρέπει να αναμένεται κιόλας εντός του έτους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Μάρκες επέμεινε στην αξίωση της οργάνωσής του για τη σύσταση μίας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης στην Κολομβία μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, μία προοπτική που όμως απορρίπτει η κυβέρνηση.



«Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής συμφωνίας, η οποία θα ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα να εισαχθούν θεσμικές αλλαγές που θα θέσουν τις βάσεις για την ειρήνη», υπογράμμισε ο Μάρκες, διαπιστώνοντας σε αυτήν «τον ιδανικό μηχανισμό» για την έγκριση μίας πιθανής συμφωνίας.



Για τον ίδιον, μία Συντακτική Εθνοσυνέλευση θα προσέδιδε «νομιμότητα» και «δικαστική νομιμότητα» στη συμφωνία αυτή: «ουδείς κατοπινός πρόεδρος πρόκειται να πεί ‘δεν αναγνωρίζω αυτές τις συμφωνίες. Είναι πολύ σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση».



Ο εκπρόσωπος των FARC δεν θέλησε να ανακοινώσει τίποτε σχετικώς με το υπό ποία μορφή θα μπορούσε να κατέλθει στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2014 η οργάνωση, καλώντας σε μία «σύγκλιση» τις «πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις».

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)