to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 21.07.2017

Πολιτική

Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο ουγγρικό χωριό «Μπελογιάννης» (φωτορεπορτάζ)

Το λεωφορείο με την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ στο 12ο "Θερινό Πανεπιστήμιο" του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς σταμάτησε στην Ουγγαρία...


Κατά την παραμονή τους στην Ουγγαρία, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων τα μέλη της ΚΕ του κόμματος Γιάννης Βουλγαράκης και Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, επισκέφθηκαν το Ιστορικό Αρχείο Georg Lukacs, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην οδό Pava της Βουδαπέστης, καθώς και το ουγγρικό χωριό "Μπελογιάννης", που ιδρύθηκε από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου, όπου και είχαν συνάντηση με τις τοπικές αρχές και εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς.

Στο χωριό «Μπελογιάννης» τα 20 περίπου μέλη της αντοπροσωπείας υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Κώστας Παπαλέξης, ο βουλευτής εθνότητας Λαοκράτης Κοράνης και οι κάτοικοι.
Επισκεφθήκαν το δημαρχείο, όπου τους έγινε λεπτομερής ιστορική αναφορά για τη δημιουργία του χωριού, το μνημείο του Μπελογιάννη στην οδό Σαράφη όπου κατέθεσαν μια ανθοδέσμη, το Μουσείο του χωριού με φωτογραφικό υλικό από τη μετάβαση των πολιτικών προσφύγων και την εγκατάσταση στην Ουγγαρία και το ελληνόφωνο 8θέσιο σχολείο.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αυτής της επίσκεψης και στα πρόσφατα εγκαίνια του Μουσείου Μπελογιάννη από την ελληνική πολιτεία.
Να σημειωθεί ότι τόσο ο δήμαρχος όσο και ο βουλευτής είχαν παραβρεθεί στα εγκαίνια στην Αμαλιάδα. Στο δημαρχείο έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Προσφέρθηκαν βιβλία από τις εκδόσεις των ΑΣΚΙ, τετράδια για τα παιδιά του σχολείου και ελληνικά προϊόντα.
Η Δημοτική Αρχή πρόσφερε το μετάλλιο του χωριού με την πρόσοψη του Μπελογιάννη-αντίγραφο του Πικάσο, ένα βιβλίο και ένα CD με την ιστορία των Ελλήνων της Ουγγαρίας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στο ελληνικό καφενείο στην πλατεία του χωριού με συνομιλία με τους κατοίκους
 

Το χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία ιδρύθηκε το 1950 από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στην ―τότε― Λαϊκή Δημοκρατία μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Χτίστηκε μέσα σε τρεις μόλις μήνες με την αμέριστη συνδρομή του Ουγγρικού κράτους σε τεχνικά και υλικά μέσα, ακολουθώντας τα σχέδια των αγωνιστών αρχιτεκτόνων μηχανικών Θεοδόση Φωκά και Νίκου Πετρίδη και με την εθελοντική εργασία εκατοντάδων Ελλήνων πολιτικών προσφύγων.

Μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη (30 Μάρτη του 1952), με ομόφωνη απόφαση των κατοίκων του το χωριό ονομάστηκε «Μπελογιάννης». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της «αποκομμουνιστικοποίησης της χώρας» που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος (με νόμους διώκεται πια η προβολή του σφυροδρέπανου, ακόμα και η απλή έκφραση δημόσιας επιχειρηματολογίας υπέρ του σοσιαλισμού) επιχειρήθηκε να αλλάξει η ονομασία του χωριού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)